Domácí sirup proti kašli (vhodný i pro kojence)

Pamatujete na dětská léta, kdy jste se těšili z každého zakašlání, kvůli té sladké medicíně? V dnešní době tuhle úlevu dětem vzaly farmaceutické společnosti. Léky proti kašli jsou určené dětem od 2 let výš, i tak, ale obsahují látky, které můžou malým i větším dětem spíš uškodit. Když si ho vyrobíte  doma sami, příjde vás rozhodně levněji, bude čistý se silou jen z přírody.



Sirup proti kašli vhodný i pro kojence
250 ml rýžového sirupu * (pro malé děti nejlépe bio)
2 citrony (protože se vaří celý, musí být váš vlastní nebo bio, abyste si byli jistí že slupka neobsahuje pesticidy)

Ohřejte sirup, ale nevařte ho. V jiném kastrůlku povařte 5 minut celý citron, potom ho schlaďte a nakrájejte na kolečka. Přidejte do sirupu a nechte ve vodní lázni ohřívat 1 hodinu, ale nenechte vařit. Přelijte pak přes sítko, tak aby zbyl jen citronový sirup. Uchovávejte v lahvičce, kterou předem raději vyvařte. Označte si ji datem výroby, v lednici vydrží 2 měsíce.



* Rýžový sirup je přírodním sladidlem, které díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku, nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH) a nepřispívá k vyplavování některých minerálů z lidského organismu jako obyčejný cukr, který by se malým dětem podávat vůbec neměl anebo alespoň co nejméně.  U větších dětí je rýžový sirup možné nahradit medem.




Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. aaaa tu chuť si dodnes pamatuju :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky! to byla moje taková malá dětská droga haha

      Vymazat
  2. Proti kašli můžete zkusit sirup z cibule. Nakrájejte cibuli na kostičky, přidejte lžíci medu nebo cukru a zamíchejte, nechte stát. Cibule pustí šťávu. Tu užívejte na kašel :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)