Domácí léčivý zázvorový med proti nachlazení a nevolnostem

Někdy člověk otevře mejl a vyskočí na něj nápad, tak jednoduchý a báječný, že musí jít vše stranou a prostě se to musí udělat. Děkuju za něj! Jen houšť ..
Zázvorové čaje si děláme často a máme je rádi s medem a citronem. Problém nastává tehdy, kdy není doma zázvor, nebo po delším pobytu v lednici vyschne, nebo člověka popadne obyčejná lenora a nechce se mu krájet a strouhat. A tak je tu nápad.. udělat to, jak jinak než sami doma, jednorázově: nastrouhat, zakonzervovat, zachovat vůni a léčivé účinky a ulehčit si práci. Zázvorovým medem, který pak máte pořád po ruce, si pak jednoduše osladíte hotový čaj, kdykoli to na vás přijde.
A proč vlastně je zázvor tak děsně krutopřísnej? (..takhle mluví moje děti a já se snažím jít s dobou)
Obsahuje gingerol, což je jeho aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje.
Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství nebo při chronických bolestech hlavy. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu (a to směrem dolů), užívá se při horečkách. Gingerol je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní).



Budete potřebovat:
4 lžíce čertsvého nastrouhaného zázvoru ( ale klidně se nešetřete..čím víc pruhů, tím víc adidas!)
250 ml medu

Zázvor si oloupejte. Nejlíp to jde lžičkou.



A nastrouhejte. Nejlíp to jde na struhadle..


Nastrouhaný zázvor, včetně šťávy přemístěte do skleničky medu, promíchejte.

Pozor, ani se zázvorem se to nemá přehánět. Doporučená denní dávka pro dospělé je 4g. Dětem od 2 let se podává asi 1/3 množství. Dětem do 2 let se podávání zázvoru vůbec nedoporučuje, stejně jako diabetikům.





Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Super nápad!!! Akorát by bylo fajn doplnění, jakým způsobem to skladovat, jeslti je potřeba dát do lednice a případně, jak dlouho taková dobrotka vydrží:)

    OdpovědětVymazat
  2. My do toho strouháme trochu jablka. Je to pro děti snesitelnější.

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám si jej už neodmyslitelně při známkách nachlazení a skladuju v chladničce. Nosím si jej i do práce, kde nemám možnost se párat s přípravou čerstvého zázvorového čaje.
    V případě nachlazení užívám - zaleju lžičku až dvě skorovroucí vodou, a popíjím jako čaj. Někdy ještě přidávám lžičku medu a citron. Klidně i několik šálků denně. Kousíčky zázvoru necedím - pořádně pokoušu a sním. Štípe a pálí, ale pomáhá. A ta vůně...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)