Domácí gel na praní

Tímhle receptem ušetříte nejen nemalý peníz, ale i zdraví. Průmyslově vyráběné prací prášky a gely obsahují bělící prostředky, které můžou dráždit kůži, oči i dýchací cesty. Jsou nepoužitelné pro alergiky, a nevhodné pro citlivou kůži dětí. Mimo to, výroba tohoto gelu vás přijde na 5 kč na litr a zabere vám 10 minut. Takže takhle .. :)


Na 10 litrů pracího prostředku budete potřebovat:
1 mýdlo na praní ( Marsejské, Jelen)
300 gr práškové sody na praní (seženete ZDE)
15 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru (vybírejte ZDE)
10 litrů vařící vody

Mýdlo nastrouhejte na jemno a rozmíchejte ve vroucí vodě, po rozpuštění přimíchejte sodu, opět míchejte až do úplného rozpuštění, pak přilívejte vařící vodu. Nechte zchladit a přidejte esenciální olej. Nechte stát 24 hodin a je to. :)


Chcete taky vyrábět víc?

Pak tu mám, ne 1, ne 2, ale už 3 knihy plné návodů, které vám poradí, jak na to:

http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami
 


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Takže vám děkuju!! tohle jsem vyzkoušla o víkendu, no a mam naděláno do zásoby do Vánoc a pere to opravdu skvěle!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím o radu - jak se to dávkuje???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaleží kolik dáte prádla, já to dávkuju jako kterejkoli jinej gel, můžete použít bežnou odměrku a nebo prostě plknout. :)

      Vymazat
    2. Dělám ridsi tak dávám 1-1 1/2 .odmerky. Udělala jsem před vánocemi, hodně rozdala a pořád mám. Cim vyzralejsi tim kvalitnější. No hlavně pere . K tomu domácí aviváž a mám ušetřeno a voňavé prádlo.

      Vymazat
  3. Děkuji za návod.Včera jsem vyráběla a jsem nadšená :-) pere opravdu skvěle,umyla jsem s ním krásně i umyvalo a sprcháč-opravdu jedním tahem :-)
    V pátek se hodlám pustit do Vaši domácí vazelíny,tak pak dám vědět. Romana.

    OdpovědětVymazat
  4. Mýdlový sliz jsem chtěla vyrábět už dávno - na plínky. Odradila mě kamarádka, která tvrdí, že to může ničit pračku. Ale pořád mě to láká. Co vy na to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. omlouvám se za pozdní odpověď.
      Abych řekla pravdu, tak o ničení pračky jsem neslyšela. Ale všimla jsem si rozdílu mezi praním s tvrdší vodou. Musím sliz udělat tekutější, jinak se špatně rozpouští a zůstává v dávkovači.

      Vymazat
    2. Já dávám hrnek slizu rovnou do bubnu k prádlu (většinou se povede konzistence řidšího pudinku), peru v něm asi půl roku a pračka zatím neprotestuje. Možná ty fámy o ničení pračky šíří zejména výrobci pracích prostředků :-) Místo aviváže dávám do dávkovače ocet, odhadem 4 lžíce.

      Vymazat
    3. Peru ve slizu už skoro 6 let a na pračce se to nijak neprojevilo. Dávám ho do bubnu. Pokud se dává do dávkovače, prý se může stát, že se trubky vedoucí k bubnu ucpou a pračka začne téct vrchem, ale stačí prolít vroucí vodou (nemám odzkoušeno).

      Vymazat
    4. Podle mě, neni ve slizu nic, co by mohlo pračce škodit, jediné co by mohlo ucpat potrubí z tohohle receptu, je směs mýdla s bordelem a mastnotou, ale to je stejné jako třeba u umyvadla nebo vany, ale vzhledem k tomu, kolik tam mýdla je, neni riziko vlastně žádné. Větší nebezpečí pro pračku je třeba ocet, pokud máte ve zvyku čistit pračku podobně jako třeba varnou konvici, větším množstvím octa, může narušit kovové části střev pryčky (při častém použití), ty pak jsou náchylnější ke korozi. Proto je lepší pračku občas prohnad procesem vyvářky, nejlépe ještě se sodou, která je i v tomhle slizu, na bakterie které způsobují zápach pračky, to bohatě stačí ;). S ničím jiným bohužel bojovat stejně nejde, životnost se v dnešní době prodlužovat bohužel nedá

      Vymazat
    5. Tento gel testoval dtest a konstatovali, že pračce neškodí, ani ji nezanáší.

      Vymazat
    6. Ano,výrobci pracích a jiných prášků šíři fámu,že vám tohle zničí pračku.... Ale když si to vezmete logicky,tak mýdlo vám pračku nezničí a soda jí jen pomůže od vodního kamene...

      Vymazat
    7. Pračku sliz neničí, jen se zanáší trubky, když se dává do dávkovače, nebo když se úplně nerozpustí v bubnu, ale tomu lze předejít právě tím, že dáte gel přímo do bubnu a jednou za čas to pustíte i s prádlem na 90 :)

      Vymazat
    8. Používala jsem skoro dva roky. Pak jsem volala opraváře protože pračka neohřívala vodu. Říkala jsem mu o slizu a ptala se, zda to nemůže pračce škodit. Říkal že ne a že to na ní není nijak znát.

      Vymazat
    9. Pokud máte pocit mirneho zápachu z pračky není nic lepšího nez 1x za měsíc vyprat 1l octa. Dělám aviváž z octu a tim mýdlový sliz odstranuji automaticky. Nedávno jsme spocitali že na domácí vyrobe gel na prani, aviváž,gel na rty, různé krémy, odlicovadla, pasty, kostek do myčky a td a td jsme ušetřili tisíce za pul roku.

      Vymazat
    10. Dobrý den, peru už léta a je pravda, že se nám stalo, že zůstal takový usazený tuhý špunt v trubkách i dávkovači... je třeba to hlídat nebo dělat gel tekutější.

      Vymazat
  5. Používám tento šlem již několik let a na běžná trička, halenky, plenky i na svetry je šlem super! Dobře se rozpouští, kalhoty peru raději naruby, ale i tak šmouhy nedělá! Já jsem spokojená jak píšu, peru v něm asi 4 roky. Když peru montérky dám obyč. přášek, např. z lídlu (půl kg za 20,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co černé prádlo, máte s tím zkušenosti?

      Vymazat
    2. na hodně špinavé prádlo, např. zašlé povlečení (polštáře zamaštěné od kůže a vlasů) používám nejlevnjší prášek do myčky (lidl za stovku), jinak vše ve slizu, i ručníky na vyšší teplotu. jsem moc spokojená, hlavně že moje peníze nedostávají korporace :)
      Akorát se snažím střídat praní v nižší a vyšší teplotě, to se pak protáhnou trubky a odpad pračky nesmrdí.

      Vymazat
    3. zkoušela jsem,pere hezky, ale pouze 2x se mi podařilo vyrobit opravdu sliz, vařím to pořád stejně a mám z toho vždycky jen vodu a nahoře je vysrážený mýdlo,protřepu to, ale zase se to oddělí, co dělám blbě, poraďte prosím

      Vymazat
    4. Mýdlo nasypat do 1l vody a michat. Po rozpusteni dolit zbytek poměru vody a zase michat a postupně po trochach pridavat sůl a zase michat . Nechat min 1den a znovu michat. Nakonec pridam esencial olej . Pokud je hustý mírné naredim vodou

      Vymazat
  6. Pridam i moji zkusenost a dotaz: ve slizu peru pres rok. Plenky a bezne nosene pradlo vypere dobre, jen tim. ze nebeli, tak svetle pradlo trochu sedne. Na to ovsem lze pouzit perkarbonat sodny, ktery se ke slizu doporucuje pouzivat jako odstranovac skvrn a belidlo.
    A ted dotaz: pradlo vic zpocene nebo "zavonele" moc dobre nevypere - je pak takove nevonave. Muzete mi nekdo poradit, co s tim? Davala jsem i ocet a esenci do machani, ale nic nepomohlo. Tak zkousim jine moznosti, ale nejradsi bych zustala u slizu. Predem diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkuste koloidní stříbro

      Vymazat
    2. to bohuzel neni zrovna eko... zkuste si najit vyzkumy na stribro v prstredi... hodne se ted pridava do textilnich vlaken a zamoruje prostredi

      Vymazat
    3. kupujeme jedien prasek www.ze-zahranici.cz

      Vymazat
    4. Peru pouze 30-40 stupňů. Peru na noční proud. Napustím pračku a trochu nechám prádlo promlit v bubnu. Vypnu a naprogramuji na noční proud máme ho odpol i v noci. Peru 2pracky denně. Vlastně tim prádlo namacim a vyperu tak i montérky.

      Vymazat
    5. Zkuste machadlo z kyseliny citronové místo avivaze,150 g citronové rozpustit v 1 l vody,stačí 30 ml -45 ml místo avivaze

      Vymazat
    6. Zkuste přidat žlučové mýdlo, mi to pomohlo. Používám lžíci žluč. vloček na 1 praní a prádlo smrdět přestalo. Ještě jsem slyšela o jedlé sodě ��

      Vymazat
  7. Prosím,jak se to skladuje?

    OdpovědětVymazat
  8. Ja to mam v 10l kybliku od primalexu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den , mám dotaz pokud to bude do plastového obalu ( např.od aviváže) bude nutné gel naředit.Bude to na závadu ?
      Děkuji

      Vymazat
    2. Nikoliv. Když stanim houstne vleji trochu vody z konvice a protrepu. Dělám ne 10l ale 5l. Postačí na dlouho i pro rodiny mých známých. Aspoň se častěji vídáme 😀

      Vymazat
  9. Dobrý den, do vody jsem přidala vyvařit půl sáčku kokosu, pak jsem pro jistotu 2x scedila přes utěrku.. Nádherně to voní:) nečekám ani na vychladnutí a už peru.. Děkuji za tyto stránky, jsou úžasné! Jen tak dál:) Míša

    OdpovědětVymazat
  10. dobrý den, předpokládám,že barevné prádlo se musí prát podle barev... nebo existuje nějaký způsob aby se barvy "nesmíchaly"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V DM drogerii sa daju kupit specialne "papieriky", ktore sa davaju do farebneho pradla aby sa nezafarbilo. nieje to moc drahe a zevraj to funguje

      Vymazat
    2. Papirky fungujou, ale ne 100%, bile tilko bylo zaprane :( ....takze se vracim ke trideni. :)

      Vymazat
    3. bila a cerna nejsou barevne barvy, perou se zvlast, barevne je mysleno zarici barvy

      Vymazat
  11. Dá se esenciální olej něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
  12. Mohla bych se prosím zeptat, dala by se nahradit prášková soda krystalickou? Pokud ne, proč? Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také by mě zajímalo, neb já jí používám od začátku, na vyvářku to krásně vypere, ale teď co začlo mimi baštit je to horší...jaký je v tom rozdíl? Poradí někdo?

      Vymazat
    2. V sodě krystalické a bezvodé (práškové) je jediný rozdíl - v množství hydratované vody v krystalech. Kryst. soda je Na2CO3.10H2O, druhá pouze Na2CO3. Pokud se soda rozpustí ve vodě, je to již roztok sody a nedá se nijak poznat, zda původní látka byla ve formě krystalické či bezvodé... A protože účinná látka je soda, tak té bezvodé se na stejnou koncentraci lázně použije cca 3x menší množství, protože molekulová hmotnost bezvodé sody a sody kryst. (tj. s deseti molekulami vody navíc) je zhruba 1:3 (1:2,7 přesně).

      Vymazat
    3. Prášková prací soda je 3x účinější než krystalická, to znamená, že jen stačí upravit množství. Ale v tomto receptu je sody psáno hodně, bohatě stačí i poloviční množství, tedy 150g práškové sody na 200g mýdla.

      Vymazat
    4. já používám krystalickou, stejně se to rozpustí

      Vymazat
    5. Já dávám 25 dkg krystalické sody na 1 mýdlo. Kupuji mýdlo Lanza.

      Vymazat
  13. Ahojky,
    gel pere jako divý. Dělala jsem z poloviční dávky, sehnala jsem jen krystalickou sodu a místo esence jsem dala cca 100 gr. rexe s vůní japonské zahrady, který mě ještě zbyl. Nakonec jsem to musela zředit z 5 na 10 litrů a pere to naprosto perfektně. Děkuji za všechny mé známé, kterým jsem poslala váš odkaz za tyto naprosto úúúúúúúžasné recepty. Nemá to chybu. S pozdravem Zuzana

    OdpovědětVymazat
  14. Tak som to vyskusala a musim uznat perie sa s nim super, nepridavala som ziadny esencialny olej. Pradlo mi vonia ako po vyvarani pradla :-), ale perie cistucko. Nabuduce skusim aj s vonou nejakou tou esenciou...inak palec hore vdaka za skvely napad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poraď kde si kúpila tú práškovú sódu ?
      Dík.

      Vymazat
    2. http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/18-1-Praskova-soda-na-prani

      Vymazat
    3. Prášková i krystalická soda je k zakoupení v některých větších prodejnách drogerie Teta (Chomutov: 300g prášková soda 19 Kč, 1 kg krystalická soda 37 Kč).
      Dále se zde mluví o prekarbonátu. Ten jsem sehnala v technické prodejně chemikálií - 1 kg 50 Kč. Prodavačka znalá chemie mě poučila, že prekarbonát je výborné čistidlo a bělidlo a aktivuje se při teplotě nad 50 stupňů. Pokud potřebujete namáčet při nižší teplotě, k němu se prodává tzv. TAED za 35 Kč, který aktivuje prekarbonát právě v nízkých teplotách. Dostala jsem k tomu letáček a prekarbonát lze dokonce použít i jako čistič odpadů (1-3 lžíce do horkou vodou prolitého odpadu, nechat působit a poté normálně omýt). Na prádle je ale netoxický, biologicky odbouratelný ze životního prostředí, nedráždí citlivou pokožku. Zkrátka ekologické a zdravé praní :-)

      Vymazat
    4. http://www.fichema.cz/uhliitan-sodn-ph-plus-mke/808-uhliitan-sodn---ph-plus-3-kg-na2co3-99--cas-497-19-8-8592861025046.html

      Vymazat
    5. http://www.fichema.cz/uhliitan-sodn-ph-plus-mke/808-uhliitan-sodn---ph-plus-3-kg-na2co3-99--cas-497-19-8-8592861025046.html

      Vymazat
  15. Můj recept, aby to byl opravdu tekutý gel a ne kusy pudinku:
    Poměr sody a mýdla 4:5 (např. 200 g sody na 250 g mýdla, na tohle množství dávám 10 l vody).
    Po odstátí (ideálně přes noc) protlačit přes cedník - tím se rozmělní případné kusy.
    Olej tam nedávám, prádlo pak voní jen po mýdle, což nám nijak nevadí (ale nějaká vůně by možná nebyla na škodu).
    Dávkujeme 250 ml (jeden hrnek) na běžné praní, na špinavější prádlo víc.

    OdpovědětVymazat
  16. Ještě dvě poznámky: skladovat se dá i v pet láhvích nebo kanystrech od balené vody. Může to být i praktické cestovní balení :-)
    A krystalická soda se dá klidně použít místo práškové, ale rozpouštím ji raději samostatně v hrnku horké vody, abych si byla jistá, že se všechny kusy opravdu rozpustily.

    OdpovědětVymazat
  17. Prosim viete mi poradit, kde zozeniem praskovu sodu v Bratislave? Marne sa pokusam a nic... :( Nasla som len krystalicku na zmakcenie vody a pranie, ale ta je silno drazdiva (na pokozku, sliznice, oci..), cize nema zial zmysel nou nahradzat praskovu, to mozem rovno ostat pri beznych pracich geloch... Dakujem za rady :)

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji moc za návod, je levný, zajímavý a odpadají zbytečné obaly. Běžně peru v ekologických gelových přípravcích (Ekover, Missiva) a mám s nimi častý problém se šmouhami na tmavém prádle. Vyčištění filtru v pračce nepomohlo, ještě vyzkouším ten průplach octem a uvidím, jak bude fungovat domácí gel.
    Chtěla jsem se zeptat, zda neuvažujete o domácí výrobě klasického tvrdého mýdla.

    OdpovědětVymazat
  19. Prve chci pochvalit stranky - uzasne npady a uz se tesim , co vse vyzkousim :))
    A dale mam dotaz: Lze tento gel pouzit pri prani sportovniho funkcniho obleceni?

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda soda na praní a perkarbonát sodný při častém používání neničí oblečení? Dřív se prý právaly v krystalické sodě utěrky, zástěry, apod., ale po nějaké době byla látka "zpuchřelá", zničená. Je tedy rozdíl mezi práškovou sodou na praní a krystalickou sodou? Manžel nosí výhradně značkové oblečení a nerada bych ho zničila... Předem děkuji za odpověď :-) Kateřina V.

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den , před více než 4 lety jsem prala ve slizu, převážně plenky, ty hodně zašedly, ale poté sem někde vyčetla , že je to také tím, že se v pračce pere i s chemickými prášky typu Ariel, Bonux atd.tak sem od toho upustila....Je to pravda? pokug se dám do slizu , měla bych prát jen v něm? A také jsem četla, že prádlo by se mělo , pokud se přechází z prásku na sliz, několikrát prohnat jen tak načisto pračkou, aby se z něj dostal ten chemický prášek...praní ve slizu bylo daleko ekologičtější a ekonomičtější, ale bojím se, že mi práslo zšedne a sepere se.
    Jinak ale díky za skvělé stránky, jsem nadšená:-)Stazina

    OdpovědětVymazat
  22. Krásný den, děkuji za úžasný recept multifunkčního prostředku používám na prání na vanu, umyvadla i podlahy a rozdávám svým blízkým, kteří sdílí stejné nadčení, já ještě dvojnásob, že mi šetři ruce před ekzémy. CHtěla jsem se zeptat zda máte nějaká doporučení na mytí dřevěných podlah, děkuji, přeji spoustu nápadů. Hanka Přibylová

    OdpovědětVymazat
  23. mužete mi poradit jak na fleky od ovoce pomuže tenhle sliz nebo je tu ještě něco jiného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam skvele zkusenosti se zlucovym mydlem (v DM tuhe za cca 12 Kc), vypere vsechny organicke necistoty vc. pokakanych plenek. Jen je treba to vyprat tim mydlem, poradne vymachat (muze po case rozezirat vlakna) a pak do pracky. Taky jsem zkousela olivove mydlo, taky dobre, ale ne tak ucinne jako zlucove.

      Vymazat
  24. Ahojte všichni,
    já jsem si udělala tenhle sliz taky, přidala jsem borax, ale ruku na srdce, nevypralo - asi protože nemám toho "jelena", byla jsem zvyklá, že Ariel mi vypral všechno. Tak když jsem byla v Česku, poslala jsem si 3kg, ale tady se to minulo účinkem, taky nevypral. Měly byste vidět moje bílé ponožky!!! Nebo utěrky!!Člověk by zaplakal.
    Slávka (Kanada)

    OdpovědětVymazat
  25. Krystalická a prášková soda je to samé. Prášková je jen rozemletá krystalická.
    Stazina- prádlo nezešedlo kvůli zbytku prášku v prádle, ale protože sliz neobsahuje bělidla, která jsou jinak součástí pracích prášků. Proto prát bílé zvlášť a sem tam k slizu přidat např. "bělidlo" od Ecoveru. U barevného samozřejmě ne. Prádlo se má při přechodu na eko praní prohnat několikrát pračkou proto, aby se z něj dostali zbytky pracího prášku. Teprve pak je prádlo "zdravé"- zbavené chemikálií, mohou ho nosit alergici, děti...Říká se, že prášek v prádle zůstává i po sedmi vypráních v čisté vodě. Prostě je to svinstvo. :-( Stejný postup se používá i před praním např. s mýdlovými ořechy.

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den, chci se zeptat jak vhodný je tenhle prací sliz pro děti - atopiky? Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Leni, syn sice není atopik, ale po běžných pracích prášcích má ošklivou vyrážku. Po slizu vůbec nic. Jen pozor při přidávání perkarbonátu na bílé, ve větším množství alergizuje. Ale při správném dávkování se zcela rozpouští, takže je to jen o opatrnosti při míchání:-) Hodně štěstí při pokusech taky Lenka

      Vymazat
    2. Dobrý den. Určitě to má své opodstatnění. Když jsem před 35ti lety měla malé děti, tak byly natolik alergické, že měly kůži až do krve. Od MUDr jsem dostala také radu na praní v nastrouhaném JELENU a bylo po alergiích. Teď ten recept určitě zkusím vrátit i k nám domů.

      Vymazat
  27. Dobry den,

    chci se zeptat, jaky presne mydlo pouzivate. Sehnala jsem jen Lanzu - 300g, mydlo s Jelenem snad uz ani neexistuje - vsichni na mne koukaji divne:-)

    Dekuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna teď mají mýdlo s jelenem v Coopu.

      Vymazat
    2. A taky v Teta drogerii. Jelena i jádrové. Cena do 20Kč za kostku.

      Vymazat
    3. Dekuji za tip. Ale predpokladam, ze tu Lanzu pouzit muzu, ne? A pak mam jeste jeden dotaz. Vonne esence jsou nejake specialni, nebo muzu koupit ty, co se kapou do vody, aby provonily byt? Jeste jednou diky na info.

      Vymazat
    4. Ahoj, Jelena jsem sehnala i v Penny, cca 35,- a esence na provonění bytu nemají nic společného se 100% esenciální olejem, který je z rostlin. ty levné vonítka jsou jen chemikálie ;-)

      Vymazat
    5. taky jsem dnes koupila Lanzu, tak snad to nevadi ....

      Vymazat
    6. Mýdlo s Jelenem se dá sehnat v Kauflandu :-)

      Vymazat
    7. Nevím jak teď ale co pamatuji ,tak mýdlo s jelenem ,helada se vařila s živočišných tuků s přídavkem kokosového, takže je asi lepší něco jako Marseillské mýdlo

      Vymazat
    8. Dobré odpoledne, mýdlo s jelenem stále existuje, používám i Miléne-jádrové mýdlo na praní.

      Vymazat
  28. Dobrý den, pročetla jsem si vaše informace, ale nenašla jsem zkušenosti s černým oblečením. Vyzkoušela to některá z vás nebo sliz používáte jen na bílé prádlo? Děkuji a přeji všem úspěšné slizové praní. Milu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja peru vsechno "ve slizu" a smouhy mi to nedela. jsem s tim moc spokojena.

      Vymazat
  29. Dobry den, zkousela jsem to ted poprve. Na barevne a pak i na cerne pradlo. Vsechno vypralo jak melo. Na cernem zadne bile skvrny, nebo tak. Jsem nadsena. Zkousela jsem i prasek na bile pradlo a taky super, tak hura do toho.

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, pradlenky, mám prosbičku :-)
    1) jak dávkujete perkarbonát (TAED), kolik do praní bílého prádla přidáváte?
    2) perkarbonát (TAED) - nezkoušela jste v tom některá prát plenky (a)nebo dětské oblečení? Mám strach, aby právě nějaký z těchto přídavků miminku neuškodily a než to zkusím, radši se zeptám.
    Děkuju všem za jakoukoliv odpověď či radu!
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    2. napadlo mě když se běžným Savem desinfikuje voda ve studních zda by nevadilo kdyby se přidávalo k bílému prádlo to obyč. savo na praní???

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      kolik tedy bude perkarbonátu do zde uvedeného receptu, tedy na 10 litrů?

      Vymazat
    4. Prosím Vás používáte žlučové mýdlo? Chtěla bych to k tomu nastrouhat aby to mělo grády, Třeba 1:1 s tím mýdlem s jelenem, co myslíte?

      Vymazat
  31. chtěla jsem se zeptat, když toho mám udělaný kýbl, jak dlouho mi vydrží, aby se to nezkazilo nebo tak?

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý Den, a jedlá soda - to je v podstatě to samé? :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Prosím Vás, odpoví tu někdo ohledně toho černého prádla? Neničí po pár praním barvu a neusazují se na něm bílé fleky? Napadlo mě, že asi sliz využiji jen na povlečení, ručníky, utěrky, pleny... Ale na tmavé oblečení asi tedy dobrý není. Respektive, zda chrání barvu nebo ji spíš ničí tím, že bledne... Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den, pročetla jsem si vaše komentáře a asi jsem zase exot, protože mi ten sliz po prvním přidání sody krásně zhoustl a protože mi trocha sody zbyla, tak jsem jí tam lupla a ono mi to hned zřídlo na mýdlovou vodu s hustou pěnou šlehačkovité konzistence. Co bylo špatně, opravdu ta trocha sody navíc udělá takové brikule...? Pomoct... :-) (nicméně mé skrblíkovské já nic nevyhodilo a peru v tom i tak, zatím to vypadá, že na efekt to vliv nemělo, ale ta konzistence.... achjo...)

    Jitka

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den,
    bohužel se mi nepodařilo sehnat jelena, tak jsem zkusila marseillské mýdlo, přesně podle návodu a stalo se to, že mi to vůbec neztuhlo a je to vodnaté :(, dá se to použít ke praní nebo je to již nepoužitelné? Nevím, co dělám špatně, jestli je to tím mýdlem...

    OdpovědětVymazat
  36. Zdravím :) Prosím kolik pekarbonátu (gr) na jednu prací dávku slizu??? Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  37. Zdravím :) Prosím kolik gr pekarbonátu do jedné prací dávky slitu???Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  38. Zdravím :) Prosím kolik gr pekarbonátu na jednu prací dávku slizu??? Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  39. Zdravím :) Prosím kolik gr pekarbonátu na jednu prací dávku slizu??? Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  40. Zdravím :) Prosím kolik gr pekarbonátu na jednu prací dávku slizu??? Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  41. Zdravím, jen pro ty, které by chtěly, aby jejich prádlo vonělo, mám dobrý fígl. Na kousek hadříku, houbičku nebo starou ponožku si nakapte pár kapek esenciálního oleje dle preferencí a dejte hadřík k prádlu do pračky. Prádlo bude krásně vonět a může vonět pokaždé jinak při používání stále stejného prášku. J

    OdpovědětVymazat
  42. Ahojky všem,
    vyzkoušela jsem gel a je super!!! Mýdlo jsem přidal Marsejské olivové a krásně to voní. Žádný olej jsem nedávala, mýdlo mi voní samo o sobě. Přijde mi, že to nemá úplnou konzistenci gelu, ale to není na závadu. Jinak to krásně voní, je to za pár korun a se zásobama, co jsem si nakoupila přes internet bude gelu tak na 5 let :-D budu dělat i prášek na bílé prádlo.
    Moc díky za tyto stránky často v nich listuji a přemýšlím co bych ještě vyzkoušela, díky Zuzka

    OdpovědětVymazat
  43. Hezký slunečný den,
    mám jeden dotaz jak skladujete to veliké množství.
    Pokud by to měla být v plastová lahev ( po aviváži a pod) bylo by asi nutné tento gel naředit.
    děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  44. Hezký slunečný den ,
    mám dotaz, jak prosím uchováváte toto veliké množství pracího gelu .Pokud by to mělo být do plastového obalu ( od aviváže a pod.)bylo by nutné gel naředit.
    Bude to na závadu ?

    OdpovědětVymazat
  45. Včera jsem gel vyrobila a dneska poprvé použila. Prala jsem červené prádlo a žádné šmouhy. Jsem spokojená a hlavně jsem nadšená jak je prádlo měkké a hebké na dotyk.

    OdpovědětVymazat
  46. Dobrý den, myslíte, že je možné použít jako "octovou aviváž" ocet navoněný citrusy? (viz. univerzální čistič z pomerančových šlupek) Napadlo mě, že by to prádlo mohlo po tom i hezky vonět, ale raději se ptám. Asi bych to zkoušela jen na tmavé prádlo. Mám totiž doma naložených už několik sklenic různých slupek a uvažuju, na co budu tolik octa používat.

    OdpovědětVymazat
  47. Úžasný web! Inspirující...má to styl a je z toho cítit láska! Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat
  48. Dobrý den, je možné dát přímo do "slizu" žlučové mýdlo? A v čem je pak nejlepší 10l gelu skladovat? A k tomu zanášení/ničení prašky - stalo se to tedy někomu? Z toho mám trošku strach... slyšela jsem, že je dobré čas od času nechat projet myčku naprázdno s kyselinou citronovou... Děkuji za odpovědi:)

    OdpovědětVymazat
  49. Dobry den, zkoušel prvně tento recept a po rozpuštěni mydla jsem vsypal 300gr sody do horke vody a krasně voda vytekla, cca 2 litry, něco jako hrnečku vař :c)) Ted to neni vubec huste, (pouze na povrchu se utvoril onen sliz) ale spise vodove. Napada nekoho, jak z toho udelat onen gel. abych to nemusel delat cele nova. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  50. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám v te mýdlové vodě s jelenem rozpustit sodu na praní, tvoří se mi velmi silný povrch tvořeny z te sody. Prostě se mi to dělí na dvě části. Spodní na vodu a horní na sodu. Prosím o radu co s tím, jestli to mám ještě zahrat a míchat?

    OdpovědětVymazat
  51. Tak už jsem se pustila také do první dávky svého gelu na praní. Začala jsem s třetinovou dávkou a třemi litry vody. Bohužel dvakrát už jsem musela ředit horkou vodou a mixovat tyčovým mixerem - nepomohlo. Mám to pořád husté jako puding:-) No tak jsem ho do pračky nandala lžící, kterou mám beztak v homemade prášku na praní. Aspoň jsem si taky rovnou udělala domácí tekutý písek.

    OdpovědětVymazat
  52. Dobrý deň. Urobila som gel presne podľa receptu,ale urobili sa mi hrčky, neviete kde som urobila chybu? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  53. Upozornuji, ze nema cenu delat prilis mnoho gelu do zasoby, jelikoz i tohle se kazi, tedy pokud nechcete prat v plesnivem pracim prostredku :-(

    Pokud komunikujete i anglicky, zde prispevek z vlastni zahradky :-)
    http://hanasgreenliving.blogspot.cz/2011/03/home-made-laundry-detergent.html

    Namaste

    OdpovědětVymazat
  54. Zkouším poprvé a nevím, zda správně dávkuji. Má to "pěnit"? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  55. Dobrý den, prosím o informaci, kolika gr by mělo být uvedené 1 mýdlo?
    - narazila jsem v obchodě jak na 100gr, tak na 500gr...
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych ráda odbornou radu. Na eshopu home-made je práškové mýdlo na praní, ale 100g. Tedy nevím, zda stačí jedna dávka/dvě/tři ..

      Vymazat
  56. Zdravím,
    na stránkách essential.cz jsem objevila novinku "práškové prací mýdlo" a říkám si, že by se s ním člověk při výrobě slizu vyhnul strouhání, ale zajímá mě ještě složení toho mýdla - jestli je ekologicky stejně dobře odbouratelné jako jiné jádrové mýdlo...??? Pokud by totiž pohodlnost, že nebudu muset strouhat, byla vykoupená větší ekologickou zátěží, tak budu raději vesele strouhat dál jelena... ;) Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  57. Ahojky všem.
    Můžete mi, prosím, říci, jestli se tento mýdlový gel hodí i na praní "fajnového" prádla – vlna, úpletové šaty, černé prádlo…? Máte s tím někdo zkušenost?
    Díky za odpověď a především za skvělé inspirativní stránky,
    iv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, peru v tom doma vše a zatím (více než po roce) se mi nestalo, aby mi to nějaké "lepší prádlo zničilo. Naopak věřím tomu, že spíš si můžete zničit prádlo průmyslově vyráběnými prášky než tomto mýdlovým gelem. A na bílé prádlo používám strouhané mýdlo se sodou (také na těchto stránkách).

      Vymazat
  58. Úžasný gel, už ho používám více než rok a jsem s ním moc spokojená. Jen mám problém, že se mi nikdy nepodaří udělat gel tak, aby byl ve správné gelové konzistenci. Vždy se mi odděluje gel a voda. Poraďte, kde by mohl být problém. Postup dodržuji přesně podle návodu. Díky M.

    OdpovědětVymazat
  59. Dobrý den, pustila jsem se též do výroby slizu, nicméně po naředění do 10l a následného rozlití do zavařovacích sklenic pro skladování a stání do druhého dne se sliz nevytvořil. Namísto toho se oddělila soda a vytvořila pod uzávěrem takový špunt a mýdlo vytvořilo, no, takový smrkanec ve zbytku vody. Znovu jsem to tedy promíchala. Tím to získalo konzistenci řidší krupicové kaše a i po zahřátí se z toho slibovaný sliz nevytvořil. I když jsem ze sklenic slila vodu a spojila zbylý obsah z více sklenic dohromady. Nevíte, prosím, co jsem mohla udělat špatně a případně, jestli se dá tato várka ještě nějak zachránit, či přimíchat do nové? Díky

    OdpovědětVymazat
  60. Minule když jsem vyráběla prací gel, opravdu mi z toho vznikl hustý gel, mozna az moc husty, tentokrat mi z toho vznikla spise mydlová voda nez gel, přitom vody jsem dala stejne, kde jsem udelala chybu, a dá se ještě napravit a nějak to jinak ,, zahustit´´ děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
  61. ahoj, mám dobrou zkušenost se všema barvama, akorát propocená trička mi zůstavají zasmrádlé v podpaží. Co s tím?

    OdpovědětVymazat
  62. DAVKOVANI???
    Dobrý den,
    gel si právě vařím a krásně to voní. Jen jsem se nikde nedočetla jak gel dávkovat. Někdo tu píše hrnek gelu do pračky. Zdá se mi to dost. Mám pračku na 7kg. Poradíte prosím. Věra

    OdpovědětVymazat
  63. Neničí to pračku o nic víc, než kterejkoliv jinej prášek. Navíc v pracích prášcích je daleko víc nebezpečného sajrajtu než je soda a mýdlo.

    OdpovědětVymazat
  64. Zrovna jsem sliz dovyrobila, ale zatím jako sliz nevypadá... Zhoustne to ještě? Jela jsem podle návody - 1 mýdlo (150 gramové), 300 g sody a 10 l vody... Možná vody bylo moc..

    OdpovědětVymazat
  65. Ahoj, máte někdo zkušenost s výrobou domácího pracího gelu? Většinou se všude dočtu co dělat, aby to bylo řidší, jenže já mám opačný problém, mám to vždycky moc tekuté. Nevíte cos tím... jak to ,,zahustit´´?:D Děkuji

    OdpovědětVymazat
  66. Ahoj, máte někdo zkušenost s výrobou domácího pracího gelu?Většinou se všude dočtu co dělat aby to bylo řidší, jenže já mám opačný problém, mám to vždycky moc tekuté., nevíte cos tím... jak to ,,zahustit´´:?:D

    OdpovědětVymazat
  67. Doporučuji nedělat sliz jen z Jelena či Mars. mýdla, ale i žlučového mýdla; pere pak 200x účiněji. Dávám 500 g mýdla, 100 g žlučového mýdla, 200 g krystalické sody a 10 l vody... Vypere vše, i špinavé monterky. A pere krásně i na 40 stupnů... Opravdu doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat
  68. Prosím, máte zkušenost? Dá se v tomto slizu prát i pletené vlněné kojenecké oblečení? Nebo jaký ekologický a k dětem šetrný přípravek byste zvolily?

    OdpovědětVymazat
  69. Dobrý den, mám takový dotaz ohledně tohoto pracího gelu. Dělala jsem ho už podvakrát z poloviční dávky,ale nikdy neměl tak krásnou konzistenci jako ten na fotce. Je to jako slizké vločky a je v tom plno vody. Pere dobře, ale štve mě to, jak je řídký a stalo se, že mi poprvé v bytě chytil nádech zapařeniny, ale možná to bude tím, že je v bytě hodně teplo.

    OdpovědětVymazat
  70. Tak jsem dneska dotvořila a vyzkoušela.
    Prádlo po běžném nošení to vypralo naprosto geniálně, navíc ta super vůně pracího mýdla :-)
    Na větší skvrny - u mě konkrétně od třešní to neodstranilo,musela jsem vzít na pomoc odstranátor skvrn :-)
    Ale jelikož jsme zatím jen dva kancelářsky pracující lidé, kteří se moc neušpiní, na běžné praní si myslím, že je to naprosto super!
    Díky za skvělý návod, určitě jsem netvořila naposledy... ;)

    OdpovědětVymazat
  71. Přeji hezký den, kolik prosím gramů mýdla stačí na těch 10litrů? Bude stačit 100g práškového mýdla na praní, které máte v eshopu? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  72. Zdravím,mýdlový sliz používám 2 roky,pere dobře,pokožka si libuje.Avšak u některého bavlněného oblečení jsem zaznamenala,že je natažené,ztratilo pružnost a je z toho takova hadra.Moc mě to mrzí..Hledala jsem,čím to může byt.Soda niči přirodni vlakna...prat jen v mydle taky nebude řešenim,tak co ted?

    OdpovědětVymazat
  73. Dobrý den.chtěla jsem se zeptat co to děla s cernym prádlem. ?dekuji☺

    OdpovědětVymazat
  74. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je tento gel vhodný na praní v ruce ve studené vodě? Například při kempování nebo tak, kde není teplá voda? A druhá otázka zní, zda tento gel je na barevné i bílé prádlo? Děkuji mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
  75. Prosím o radu, stalo se mi z toho želé. Nevím co jsem udělala špatně? V pračce se mi pak nerozpustí.

    OdpovědětVymazat
  76. dobrz den, vvera sem vyrabela gel a jeste mi to neztuhlo nevite kde je chyba?

    OdpovědětVymazat
  77. Dobrý den
    mám dotaz, por vyrobení gwelu a odtátí těch 24 hod. se gel již nepromíchává? já jsem to tedy nedělala a vytnožila se hustá gelová hmota nahoře a dole voda. Po promíchání má konzistenci jako hrudkovitá kaše , je to tak správně?
    děkuji za odpověd Věra

    OdpovědětVymazat
  78. Dobrý den, moc mě Váš recept zaujal, tak jsem ho zkusila, ale směs začala hrozně pěnit, až přetekla přes okraje a dole zbylo jen asi 5 cm vody. Kde jsem udělala chybu?

    OdpovědětVymazat
  79. Zatím jsem nezkoušela prát, pouze vyrábět. S pousmáním nelze nenapsat, že (jako u velké většiny receptů na cokoli na webu) je podhodnocen čas výroby. Trvalo mi to 45 min při započtení čištění nářadí nádobí atd. Počítám, že zkušenějšímu se čas zkrátí, ale o 10 minutách silně pochybuji. :-))))
    Přemýšlím, jestli se opravdu sliz ekonomicky vyplatí. Cena materiálu: mýdlo Lanza 30 Kč, soda 20 Kč + voda, plyn na ohřátí vody, voda na umývání nádobí + 150 Kč za 45 min práce = min 200 Kč/10 l. Při dávkování 250 ml, pokud dobře počítám, mi vychází prací dávka na 5 Kč. To je u některých kupovaných prášků cena nižší. A to ještě většinou používám i menší než doporučené množství, jelikož většinu prádla máme jen propoceného. (Např. vítěz Dtestu na barevné prádlo z DM má cenu prací dávky 4,40 Kč a to ho dávám méně, než je doporučeno, tj. cena bude nižší.)
    Nevím, jak má kdo citlivou pokožku, ale já jako bývalý velmi silný atopik (po přeléčení celiakie ekzémy vymizely), jsem nikdy necítila žádné zlepšení ani zhoršení v souvislosti z pracím prostředkem.
    Věřím, že pokud vyrábí někdo prostředek ve volném čase a baví se tím, cena práce ho netrápí. Nebo má doma klidné děti, které třeba zabaví strouháním mýdla. :-))))
    Upřímně mi není libý smrad, kterým je teď po vaření slizu taky cítit celý dům. Vždy jsme hledali co nejméně "smradlavé" aviváže, ideálně bez parfémů, takže na "umělé smrady" či jejich intenzivní přírodní verzi si fakt nepotrpíme.
    Nepopírám ani potenciální ekologičnost. Chtěla jsem používat na látkové pleny, kde je prý super, ale jestli to bude v mých silách najít si tolik volného času, běhat speciálně do drogerie pro materiál, kam jinak chodit nepotřebuju, prát látkovky a ještě vyrábět sliz, o tom opravdu začínám silně pochybovat. Nu "Hin sa hukáže." :-)

    OdpovědětVymazat
  80. Je mozno pouzit i parfemovy olej?Dekuji

    OdpovědětVymazat
  81. Zdravím holky, chci se zeptat, na chemii jsem ve škole asi chyběl,tak teď nevim jestli takovým přípravkem doma vytvořeným nemohu poškodit na chatě půdu. Tím myslím záhony, trávník... Když vodu z praní vylévám na zem. Kupovaný prášek bych nikdy nepoužil. Jak je to s tímto? Fekuji za odpověď. Michael

    OdpovědětVymazat
  82. Dobrý den, zkoušela jsem dělat gel na praní a nevím, kde jsem udělala chybu, ale negelovatí, je pořád řídký, nepatrně zhoustl, ale nevím opravdu, co se mohlo stát. Poradili byste mi? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  83. Prosím o radu. Dala jsem místo sody na praní jedlou sodu od Tiera Verde. Bude to mít stejný účinek nebo to nezhoustne? A pokud nezhoustne,na co jiného bych tuto tekutinu mohla využít či je možnost to nějak zachránit? Děkuji předem za rady!

    OdpovědětVymazat
  84. Dobrý den. Zkoušela jsem vyrobit gel a místo sody na praní dala sodu jedlou od Tiera Verde. PO dvou dnech se oddělila bílá (jakoby sražená) hmota od vody, ale žádný gel. Poradíte mi prosím, jestli s tou jedlou sodou je to úplně marné, jstli je možné to ještě nějak zachránit či na o bych mohla použít vzniklou tekutinu? Budu vděčná za každou radu, nechce se mi to zbytečně vylévat :(

    OdpovědětVymazat
  85. Dobrý den. Před dvěma dny jsem zkoušela gel též, ale neměla jsem sodu na praní, tak jsem vyzkoušela sodu jedlou od Tierra Verde. Dnes mám v kýblu bílou (jakoby zdrcnutou) hmotu oddělenou od vody. Poradíte mi, jestli je můj pokus úplně marný, jestli je možné to nějak zachránit přidáním sody na praní nebo na co by se alespoň dala použít vzniklá tekutina? Nechce se mi to vše vylévat a zahazovat. Děkuji každému za jakoukoliv radu!

    OdpovědětVymazat
  86. Děkuji za to,že jste mela chut se podělit o napady a zkušenosti:) vyráběla jsem 5l gelu a je super! Je to opravdu sliz. Davam ho přímo do bubnu pračky. Na pracovní oblečení přidávám vice gelu. Ovšem pach ze zapocenych triček nedal. Takže nastoupila i vaše aviváž ocet,voda a esence. Prádlo krásně voní. Mám v plánu vyrábět dál a zkoušet nove ekologické věci:)

    OdpovědětVymazat
  87. Dobrý den, kde dělám chybu, když se mi gel po odebrání dávky z nádobky z části přemění v čirou tekutinu? V nádobě mám gel, ale ponořených v tekutině. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  88. Mohu tímto domacim gelem prát i dětské prádlo svého ročního chlapecka?

    OdpovědětVymazat
  89. Dobrý den,najde se tu někde i recept na nějaky změkčovač vody,kdyz mame doma tvrdou vodu?já teď zkouším Y&B změkčovač vody a místo aviváže přidávám machadlo z kyseliny citronové.Dekuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  90. Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu sliz vařit v normálním hrnci na vaření? Nezničí se tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezničí - stačí omýt teplou vodou. To samé struhadlo, mám doma jen jedno.

      Vymazat
  91. Prosím, kolik dáváte toho esenciálního olejíčku?

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  92. Super recept, akorát toho nedělám tolik. 50g mýdla (kostku si nožem podle váhy dělím na 3 nebo 4 dílky, jen si na ní udělám rýhy a potud strouhám) a k tomu 75g sody a 3 litry vody. Vejde se mi to hezky do staré láhve od kupovaného gelu a za 3 měsíce dělám znova.

    OdpovědětVymazat
  93. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  94. Zdravím, máte prosím někdo odpověď na to, proč se mi nevytvořil tak pěkný gel, jako ve videu? Udělala se mi hmota podobná pudinku a okolo spoustu vody. Tak jsem to znovu promíchala a je to jak zkyslé mléko :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)