Domácí bylinkové máslo

Dnes mi bylo připoměno Adélkou bylinkové máslo. Seděly jsme kousek od rozlehlých vinohradů, koukaly na chlapy, jak se postupně opíjí rakouským ryzlinkem 2010, a jako statečné řidičky popíjejíc kávu s vodou a vodu s kávou, s úsměvem přečkaly i všechny vtipy a narážky přicházejíc tak nějak bez kontextu. Jo jo, moranské večery nepřebije nic..

Budete potřebovat:
lžíci čerstvě posekaných bylinek (např. bazalky)
2 stroužky česneku
150g másla pokojové teploty
špetka mořské soli

Máslo nasekejte na kostky, česnek propasírujte, vše smíchejte do hladka. Vykydněte na pergamenový papír, stočte do úhledné ruličky a nechte ztuhnout v lednici. To je celý...


Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí bílá čokoláda Domácí bezový sirup



Komentáře

  1. Kupované máslo nahraďte "domácím":
    2 smetany 250ml na šlehání (bez stabilizátorů - typicky jsou to ty v papírové krabici, ne v kelímku), 33% nebo "vyšší" (40%, víc procent = více másla). Stabilizátory jsou tam dodány proto, aby se ze šlehačky máslo NESTALO a aby zůstala "držet" tuhá. Nepoužívejte "trvanlivou" šlehačku.
    Moje babička stloukala máslo ručně ve větší verzi "ručního šlehače" (starší ročníky pamatují, v nádobě takový ten dírkovaný píst), trvalo to asi hodinu a bylo to dost fyzicky náročné. Vy použijte na šlehání cokoliv, čím běžně vyrábíte šlehačku (kromě tlakové láhve a bombiček).
    Vyšlehejte šlehačku do tuha (jak jste zvyklí, já dělám v robotu šlehací metlou), pak nepřestávejte šlehat a pokračujte, až začne hmota "hrudkovatět". Šlehejte ještě chvíli, oddělí tuk (asi bude nalepený na metle) a "voda" (= podmáslí). Vypněte šlehač, slijte máslo do cedníku, zmačkejte do hrudky a v hodně studené vodě řádně promasírujte (nebo můžete lehce prošlehat nebo promixovat v misce se studenou vodou), propláchněte opět studenou vodou, uplácejte libovolný tvar nebo nacpěte do formy (misky, krabičky...) vyložené potravinovou fólií. Postup "prolévání" ve studené vodě můžete provést 2x, cílem je, aby v másle zůstalo co nejméně podmáslí, tedy aby zde zůstal pouze čistý tuk. Celý proces výroby trvá asi deset minut. Pozor na okamžik, kdy se začne oddělovat tuk od podmáslí - doporučuji šlehat přikryté, jinak máte kuchyň vymalovánu podmáslím :-).
    Podmáslí z kupované šlehačky je ale celkem "vodové", abyste nebyli překvapeni. Dá se použít třeba jako základ na výrobu lívanců...
    Cenově to asi vyjde skoro na stejno s kupovaným máslem (možná malinko dráž), ale záleží na tom, za kolik koupíte tu smetanu. Akorát že doma vyšlehané máslo máte "zaručeně čerstvé".
    Hoplinka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)