Domácí víno

Pár věcí se o víně říká.. že je v něm pravda, že někdo nebo něco zraje jako víno, že káže vodu pije víno, nebo že víno ženy zpěv... co se o  něm až tak neříká je, že se dá vyrobit z téměř čehokoli, ...jajks, z toho až zamrazí.
Pokud si chcete doma užít vlastní sklenku, dobrou zprávou je, že je není nemožné, horší je, že to trrrvvááááá.... ale kdo si počká, ten se dočká, ušetří korunu a bude moct machrovat.



K výrobě budete potřebovat zralé ovoce, ideálně hrozny. Ale nevěšte hlavu, pokud jsou vaše hrozny hrozný, nebo ty v suprmárketu hrozně drahý.. můžete začít i s jiným přebývajícím ovocem ze zahrádky: meruňky, jablka, černý rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, ale i třeba černý bez.
Prvně budete potřebovat získat šťávu - mošt. To nejlépe provedete lisováním. Tvrdé ovoce je třeba prvně podrtit.
Nepoužívejte při této fázi žádné kovové předměty, pokud nechcete, aby mělo vaše víno psychedelickou barvu.
Pokud používáte ovoce a ne hrozny, je třeba ho smíchat s cukrem a vodou. Čím víc cukru, tím víc  bude vaše víno alkoholické, čím víc je alkoholické, tím déle vydrží. Další pravidlo je, že čím sladší ovoce tím míň cukru přidáváme. Pro představu, černý rybíz se míchá takhle: 1 litr moštu plus 1 litr vody plus 445 gr cukru = 10% víno.
Hlavní kvašení, po přidání kvásku, trvá 3-6 týdnů. Potřebujete demižon nejlépe s korkovým uzávěrem, a skladovací místnost ve které je pokojová nekolísavá teplota.
Po 6ti týdnech přelijte do jiné čisté nádoby a dejte zrát, nejlépe do chladného sklípku, Tahle fáze trvá 6 týdnů až měsíce, poté se stáčí do lahví. Co s vínem pak provedete, je na vás. Volba bude každopádně určitě těžká .. :)
Pamatujte si, že tohle je potřeba zkoušet a dolaďovat, máloco je perfektní na poprvé. Takže to nevzdávat a možná jednou Grand Cru bude vaše. :)


Další nápady, které by se vám mohly líbit:

Komentáře

Okomentovat

Diky! :)