Domácí antidepresivum

Tak dneska to beru z toho veselejšího konce, abychom to domácí tvoření trochu odlehčili. Taky už jste upekli chleba, postavili zeď.. a furt nic?
Zkuste třezalku tečkovanou (St John's Wort)!




Třezalka se prodává v lékárnách v různých formách a baleních, přitom kvete divoce od června do září u polí, na cestách ve vesnicích i u měst.

Natrhejte do zásoby, otočte květem dolů, usušte. Pak stačí, až to na vás přijde.., nechat malé množství květu vyluhovat. Pro sladkomily, doporučuju s medem. Užívejte (si) nejlépe na večer, protože vás hodí do klidu a bude se vám sladce spát.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Tak jdu na to....roste mi na zahradě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nas to stejny, za barakem mame pole a tam je jich snad hektar. nasusime a snad do vanoc vydrzi...

      Vymazat
  2. Poznamka pre damy: trezalka teckovana (lubovnik bodkovany) moze znizovat ucinok hormonalnej antikoncepcie.
    Inak uzasna stranka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky! co se tyce první poznámky: dětí není nikdy dost! :)

      Vymazat
  3. Myslím, že hodně dětí a dobré antidepresivum jde dohromady:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Třezalka celkově ovlivňuje vstřebávání ostatních léků. Během používání třezalky by jste se měli vyhýbat slunečnímu záření a opalování, protože způsobuje přecitlivělost na UV záření a způsobuje zčervenání pokožky. Nemá se používat dlouhodobě - tak 6 až 8 týdnů a pak udělat na čas přestávku. Na tohle je třeba si dát pozor, jinak se jí taky teprve hodlám vyzkoušet ;)

    OdpovědětVymazat
  5. a trezalka+ její produkty se NESMÍ užívat současně s některými léky (např. Asentra).

    OdpovědětVymazat
  6. Třezalka tečkovaná je výborná i jako olej na rány, drobné popáleniny, lišeje - pro lidi i zvířátka, mám vyzkoušeno. Příprava je jednoduchá - do čisté skleněné láhve se šroub. uzávěrem /od kečupů, kompotů, dět. přesnídávky, jogurtů/ vsypete květy třezalky asi do výšky 1/2 až 2/3, zalijete rostl. olejem /vcelku jakýmkoliv, můžete i olivovým/. Uzavřete a nechte za oknem na slunci "macerovat", dokud olej nezačne měnit barvu do červena. Pak můžete začít používat, není sice voňavý, ale je účinný. Jen pozor na přímé sluneční paprsky, ošetřená místa by se zbarvila do hněda /fotosenzitivita/. Podobně si můžete připravit i mast - do ohřátého sádla /vepř., husí, kachní/, nebo tzv.100% tuku, či lanolinu, vsypete čisté /ne mokré/ květy třezalky, necháte zahřát k bodu varu, stáhnete a necháte zchladnout. Druhý den opakujete ohřev a pak přes hustší sítko, platýnko apod. přecedíte do nádobky se šroub. uzávěrem, nebo malé sklenice /od paštiky, dět. výživy,../- Uložit do chladna - stejně tak i olejík /pokud se trochu zakalí, není na závadu... Doporučuju nádobky popsat, vč. data a hlavně dát mimo dosah dětí..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)