Domácí čistič odpadu

Pokud chcete ušetřit peníze a naše životní prostředí, .. protože on to za nás nikdo jiný neudělá, tak si vyrobte nějaké čistící prostředky sami. Začala bych s dovolením tím nejhorším jedem co si občas domů z obchodu přineseme - slavný čistič odpadů trefně polepený lebkami se skříženými hnátami, no hlavně ať to má sílu že jo :)


Ucpaný odpad

Vysoce toxické prostředky jsou k dispozici běžně v obchodech stojí kolem 50 kč/ láhev. Tenhle recept vás bude stát nula nula nic:

Pro středně zahnojený odpad: smíchejte půl hrníčku kuchyňské soli  a čtyři litry horké, ne vařící vody a nalijte do odpadu. A je to!
Pro velmi zahnojený odpad: do odpadu nasypte půl hrníčku sody, zalijte stejným množstvím octa, chemická reakce těchto dvou látek rozloží mastné kyseliny v mýdlo a glycerin a to uvolní odpad, po asi 15ti minutách zalijte vařící vodou. A je to, pěkně čistě ekologicky a za doslova pětikačku (ani ne).

V žádném případě nekombinujte tyto metody s výše uvedenými komerčně prodávanými prostředky. Za prvé to ztrácí smysl, za druhé nikdy nevíte, jakou chemickou reakci to vše dohromady vyvolá.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Dobrý den,

    vyzkoušel jsem tento postup už dříve čistě se sodou a efekt tam nebyl tak dobrý což se asi odvíjí od toho nepoužití octa. Já sem byl přinucen využít teda bio přípravek od firmy Subio s obsahem přírodních enzymů a bakterií. Řešení to sice není za pětikačku jako soda s octem, ale je to bio, není to závod o tom, kdo nalije víc louhu do odpadů z jednoho paneláku a nesmrdí to a není to tak nebezpečné jak krtkoidní chemické sajrajty.

    OdpovědětVymazat
  2. všechny ty rádoby eko výrobky (kupované) =vše chemie a ještě drahá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, člověk musí mít pořád oči otevřené.

      Vymazat
    2. Máte někdo zkušenosti z odstraňováním vodního kamene octem? Neničí to např. buben pračky?

      Vymazat
    3. Starou pračku to perfektně vyčistilo (a to jsme jen začali dávat ocet místo aviváže), dole v takové té nádobce jsme pak viděli ty obrovské kusy vodního kamene, co se odlouply. Pračka skvěle fungovala. Po letech jsme se rozhodli pro modernizaci, ta stará šla známým, do nové pračky pravidelně používáme ocet místo aviváže a občas jsme tam dali takový ten moderní mycí program taktéž s octem a je to perfektní. Dříve jsme do staré pračky používali drahé Calgonity a podobné a nic s tou pračkou nezvládli, jen po nich "chemicky" smrdělo prádlo a byly drahé. Ocet je super. Ale pozor na bílé prádlo, pokud jej dáváte místo aviváže, tak si musíte sehnat nebarvený ocet (nejlépe bílý vinný). Ten barvený bzenecký by bílé prádlo trochu obarvil, více tady v článku na blogu: http://ekologickadomacnost.blogspot.cz/2012/03/jde-to-i-bez-avivaze.html.

      Vymazat
    4. Nedá mi to, abych se nezeptala. Když dám ocet místo aviváže, tak jak po vyprání "voní" to prádlo?

      Vymazat
    5. Voní jen po prášku. Což znamenalo, že jsem zjistila, jak příšerně vlastně smrdí Ariel a spol., ty aviváže to jen překrývaly. Teď používám nějaký ekologický prášek (myslím gel od Ecoveru), k míchání vlastního pracího gelu jsem ještě nepokročila. No a tento gel docela pěkně voní.
      Pokud byste to s octem přehnala, tak to poznáte, to by pak prádlo po octu smrdělo. Někdy může být lehounce cítit, například do ponožek dávam octu více, ale jakmile prádlo uschne, tak není po octu ani památky.
      Můžete také zkusit přidat do octu pár kapek vonné esence, ale zjistila jsem, že to spíše jen lehounce provoní pračku, na samotném prádle to cítit není. Někdo radil přidat k praní i bílý/tmavý (podle typu prádla) kousek látky, na který esenci kápnete, to jsem zatím nezkoušela.

      Vymazat
    6. Já už peru jen v mýdlovém slizu (doma vyrobeném), do bílého prádla občas přidám perkarbonát sodný. Prádlo je vyprané, voňavé a zjistila jsem, že už ani ocet místo aviváže dávat nemusím.

      Vymazat
    7. osvedcilo se mi do octa pridat par kapek levanduloveho oleje, pradlo - a hlavne koupelna - je pak malicko citit po levanduli ;)

      Vymazat
  3. ocet je dobrý čistič použivám ho s kysel. citronovou na kamenec nazáchod ,je to levnějši než ty kupované přípravky.Dávam i lžici octa na posledni opláchnuti vlasu po umití nani pak nutný kondicionér .Do pračky take davám ocet ,jednou za čas dám 2.l octa a zapnu progr. na90 st.buben to neničí

    OdpovědětVymazat
  4. Ocet je do praní super! Dávám místo aviváže světlý vinný nebo jablečný (ale už jsem dala i ten úplně obyčejný) - prádlo je krásně čisté, bez zbytků prášku a měkké. Pračka spokojená. A to máme brutálně tvrdou vodu.

    OdpovědětVymazat
  5. Mam dotaz, kolik toho octa se dava misto avivaze? Tak prumerne mnozstvi. Diky moc

    OdpovědětVymazat
  6. Ocet je naprosto luxusní věcička,já myju octovou vodou už pár let okna a najdou na to mouchy,při mytí je trochu cítit,ale okna jsou beze šmouh. OCET,OCET,OCET na všechno ....

    OdpovědětVymazat
  7. A má to být soda bicarbona nebo soda na praní.Pokud to má být ta na praní,měla by být prášková nebo krystalicka?Dá se místo octa použít kyselina citronová?

    OdpovědětVymazat
  8. Funguje výborně a moc mě baví se koukat, jak to bublá :-)

    OdpovědětVymazat
  9. A jaký mám použít ocet - jablečný, vinný nebo stačí ten obyčejný?

    OdpovědětVymazat
  10. dobrý večer já se chci jen zeptat myslíte si , že můžu dát aviváž místo toho octa. Prášek perfektní ale ted taková maličkost . Budu prát na vánoce a chtěla bych aby to vonělo .děkuju .

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes jsem vyzkoušela sodu s octem a nevěřila jsem, ale odpad je skvělý!!! Díky za tip, už žádného toxického Krtka ani nic jiného kupovat nemusím :D

    OdpovědětVymazat
  12. Já též používám na odpady a na okna a zrcadla mám namíchaný ocet s vodou 1:1. Ocet a sodu si nemohu vynachválit :-) Chci zkusit místo aviváže, ale nevím jaké množství. Vím, že už se někdo ptal, ale nevidím odpověď.:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tu je ta aviváž z octu http://www.home-made.cz/2013/11/domaci-vonava-avivaz.html

    OdpovědětVymazat
  14. Tak bohužel, u nás to nefungovalo ani trochu. Nezbylo, než klasicky vše rozmontovat a mechanicky vyčistit.

    OdpovědětVymazat
  15. Také používám ocet místo aviváže. Leju ho tak od oka, je to asi 1 dcl, možná ani to ne. Prádlo po něm nesmrdí a je pěkně měkké. Zároveň to čistí pračku. Jsem moc spokojená, protože tím, že ušetřím na avivážích a různých prostředcích na čištění pračky, tak si potom mohu dovolit koupit něco jiného. teď momentálně je to sada na výrobu domácího mýdla a knížku Děláme si to doma sami. No není to super?

    OdpovědětVymazat
  16. Jedlá soda nebo soda na praní? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  17. To by mne také zajímalo zda do odpadu sodu jedlou či sodu na praní. Odpoví prosím někdo?

    OdpovědětVymazat
  18. U čističe WC je jedlá soda, tak zkusím tu ☺

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem vyzkousela sodu s octem na umyvadlo v koupelne (tedy ne tolik zaspinene), dostali se i tam vlasy a pucky a vubec nepomohlo. Stejne neodteka :(

    OdpovědětVymazat
  20. Vyzkoušela jsem druhou možnost - velmi zahnojený:-)..a SUPER!!! Jedlá soda v kombinaci s octem začne automaticky hodně bublat a všechno se to tam pomele:-D...díky za další úžasnou radu;-)...mnohem účinnější než chemie Krtek za cca 100,- a opravdu za pár korun velké divadlo! ;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Domácí aviváž - míchám 1:1 ocet - voda a přidávám asi dvacet kapek levandulového besenciálního oleje na litr produktu. Dávkuji jednu odměrku po chemické aviváži.
    Doporučuji nakupovat ve fichemě Brno. Bydlím blízko, takže přes internet objednám a osobně vyzvednu, ale pošlou i poštou a to za hubičku. Hezký den Petr

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)