Domácí muessli tyčinky

Není nad to, když víte co v ní máte.

Budete potřebovat:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek strouhaného kokosu
1/2 hrnku pšeničných klíčků
1/2 hrnku sezamových semínek
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku  rozinek
125gr másla
1/2 hrnku medu
1/3 hrnku cukru (není nutné)


Hoďte na pánev ovesné vločky, kokos, klíčky, sezam, slunečnici a pěkně dozlatova opečte. Pozor vločky se rády připalují, tak pěkně míchejte co to dá. Přehoďte to zlaté zrní do mísy a nechte zchladit pak přidejte rozinky.
Zatím si v malém hrnci rozehřejte máslo, med a cukr. Pěkně zvolna vařte až se cukr rozpustí. Potom vařte bez míchání asi 7 minut na velmi mírném ohni, než je hmota úplně kompaktní. Smíchejte s vychladlým zrním.
Pekáč nebo formu vhodné velikosti (15x30cm plus mínus) vyložte papírem na pečení. Vtlačte směs, přimáčkněte ať to pěkně drží pohromadě a nechte zatuhnout. Potom nakrájejte na jednotlivé muessli tyčky. A je to :)



Další nápady, které by se vám mohly líbit: 


 Domácí zmrzlina



Komentáře

  1. dnes jsem delala a je to luxusni!

    OdpovědětVymazat
  2. Vyskusala som ich a semiacka ostali velmi tvrde a musli vobec nedrzali pokope, ale rozpadavali sa :(
    Neviem, kde som spravila chybu, gramaze som dodrziavala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi to rozpadalo, ale jinak to bylo moc dobre

      Vymazat
  3. najlepsie musli na svete, jedla by som ich donekonecna, kazdy si pyta recept :)robili sme ich velakrat, raz sa tiez stalo ze sa rozpadali, inokedy boli super, neviem cim to je ale kazdopadne su fakt uzasne, davame tam aj susene brusnice, mnam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Maslo a cukr muzete vymenit za jablecne pyre nebo dzem, ktery nikdo nechce. Je to skvele pojivo, tycinky ochuti a jeste se ho zbavite :-) Suche smicham, pridam dzem, nekdy i banan a med, natlacim do zapekaci misky a soupnu zapect na 20minut do trouby. Neni to tak tucne jako s maslem.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý recept. Jen pozor na med. Při zahřátí medu nad 50 stupňů v něm vzniká HMF ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka. Tím z medu vytváříme jedovatý produkt a navíc v něm zničíme vše co dělá med medem. Takže když už home made tyčinky, abychom dětem nemuseli dávat ty kupované, volila bych jiný postup. Bez cukru, pro větší sladkost přidat tedy víc medu, ale hlídat teplotu teploměrem. Výměna másla a cukru za marmošku, či pyré je taky skvělý nápad (jak píše anonymous 30.7.13).
    Všem home maďákům zdar. Perfektní web. Díky.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, kolik tyčinek velikosti jako na obrázku dle receptu vyrobím? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)