Domácí Nutella

Nutella je takový hnědý démon, někdo ji miluje, někdo ji nesnáší. Někdo ji maže dětem ráno na rohlík, aby měly silné kosti, jiný to právě z toho důvodu neudělá.
Pro ty z vás, co si hnědého dˇábla natřít potřebují, je tu recept, kde víte co v tom máte, náklady jsou jako obvykle nižší než u kupované a můžete si upravit množství a typ cukru.


Budete potřebovat:
1 hrnek lískových oříšků (bez šlupky, pokud nevíte jak zbavit oříšky šlupky koukněte do receptu)
350 gr mléčné čokolády (kvalitní)
2 lžíce rostliného oleje (řepkového)
3 lžíce moučka cukru (to je maximum, nechci vám do zdraví kecat, ale pokud to jde, dejte si míň)
1 lžíci kakaa 
půl lžíce vanilky
špetku soli

Jak zbavit lískové oříšky šlupky..
Předehřejte  troubu na 170 C. Na plech položte pečící papír, nasypte na něj oříšky a nechte 'otoustovat' asi 12 minut. Šlupičky zhnědnou a a začnou se místy olupovat. Vyndejte a vsypte do utěrky, zabalte a důrazně třete o sebe tak, aby se co nejvíc šlupek odloupalo. Pak nechte úplně vychladnout.

A teď hurá na to..
Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu.
V robotu rozdrtíte oloupané oříšky tak, že vytvoří hladkou pastu. Přidáte olej, cukr, kakao, vanilku, sůl a mícháte tak dlouho až docílíte požadované konzistence. Přidejte čokoládu a míchejte dál až do úplného spojení. Přelijte do sklenice s víčkem ve které budete vaši pomazánku 'uchovávat'. V lednici prý vydrží 2 týdny (haha).

Pokud máte vteřinku, napište nám, kam si tyhle věci doma schováváte. Diky! :)


Další nápady, které by se vám mohly líbit: 

 Domácí zmrzlina

Komentáře

  1. Tak na tohle se tesim, u nas zatim veskere skryse odhaleny- :/

    OdpovědětVymazat
  2. Na kolik Kč tohle vyjde a kolik toho bude? Lískáče nejsou moc levné a kvalitní čokoláda taky ne, tak jestli 60 Kč za pravou Nutellu nebude nakonec levnější volba... :)
    Jinak co se skrýší týká, sklenici schovám asi mezi kompoty apod. Sušenky, čokolády apod. schovávám do spíže do krabice od rýže např., ostatní skrýše byly odhaleny, tohle zatím funguje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tohle přesně jsem řešila a je z toho jasna jedna věc, kdyby se Nutela a podobne vyrobky delaly z kvalitnich surovin, nemuze to stat 60 kč! zvlast co se orisku a cokolady tyce, ty proste levne nejsou ani nemuzou byt, staci se podivat na cenu kakaového másla jako suroviny. My jsme to doma zkoumali, protoze deti maji nutelu vazne radi ale nutela z obchodu je fakt hneda sladka hmota levnych surovin.

      Vymazat
    2. Dovolím si zareagovat, pokud se Nutela prodává v maloobchdu za 60,- obchod ji nakupuje za 30,-, nechci ani hádat jaká je výrobní cena ale předpokládám 10 kč i se sklenicí.

      Vymazat
    3. Tenhle recept obsahuje je 2 lžíce oleje a jinak v podstate dobre ingredience. Nutella je složena ze 70% z levneho tuku a cukru(!) Opravdu nic co by clovek mela dat detem. tady je video, je sice francouzsky ale ilustruje co v tom je:
      http://www.youtube.com/watch?v=NO0mapch8mw

      Vymazat
    4. Tady ani tak nejde o cenu, ale o kvalitu, to je jasné! Super typ

      Vymazat
    5. Home-domácí, a to tu přeci jde. Zabaví se celá rodina. Nejlépe,když se všichni zapojí a pak si společně u stolu všichni pochutnají. Víš co do toho dáš a děti se tím i učí. Každý víkend něco domácího a je to lepší program než sedět u televize a baštit např.tu nutelu koupenou v marketu. Za chvíli ani děti nevědí,co jedly.Takhle se těší na příští spol.víkend a mají o čem povídat
      svým kamarádů. Nakonec jim tu domácí.. (spíše atmosféru )leckdo bude zavídět.Jana-nejsem robot:-)

      Vymazat
  3. Recept je na 500 gr tedy standardni balení jak je znáte. Oříšky sbíráme sami (teda děti), máme je tady před barákem v parku.
    Jinak příjdou na 30kč a víc pokud chcete bio...
    Cenu průmyslově vyráběné Nutelly a domácí Nutelly nejde prostě porovnávat. Protože když tohle budete dělat pro své děti nebudete jim tam dávat náhražky a hrnek směsi levných olejů jako to dělá výrobce. Pokud chcete levněji, můžete to 'vyplnit/nahradit' kondenzovaným mlékem, ale to už jsme někde jinde..

    OdpovědětVymazat
  4. dnes jsem ji udelala a zda se mi hodne tekuta.. ma to tak byt, nebo je neco spatne? Predpokladam, ze v lednici ztuhne, takze to pak bude ok.. Ale chuti vyborne, i ked nie uplne ako nutella, ale to vuubec nevadi..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud jste použila uvedené tuky, tak v lednici zatuhne.
      To že nechutná jako nutela beru jako dobré znamení. :-)

      Vymazat
    2. jj, ztuhla.. :-) ked to porovnam teraz, tak si uvedomujem ten rozdiel v chuti, nutella z obchodu chuti ako obycajny tuk s trochou kakaa..

      Vymazat
    3. je sice pevnější, proto ji skladuji při pokojové teplotě, ale co se chuti týče, je to poctivá čokoládová pomazánka, jsme zvyklí na chuť, která je vyumělkovaná a proto nám vše ostatní přijde divné, než si na to zvykneme :-)

      Vymazat
  5. Jak prosim drtite ty orisky na pastu? Aby to bylo uplne hladke? Diky.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem vyzkoušela,jen místo oleje jsem dala 3lžíce plnotučného mléka (našlehat).Konzistence výborná - z lednice se dá hned natírat.A není tak tučná jako s olejem.Jinak ta chuť je božská :-)

    OdpovědětVymazat
  7. bude to asi dobrota... Jen přemýšlím, že ten tuk asi bude stejně schovaný v té čokoládě...

    OdpovědětVymazat
  8. Přemýšlím, co je ta půl lžíce vanilky. Originál vanilka z lusku to asi nebude, to by se prodražilo :-) Asi tam sypnu vanilkový cukr..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je ve vanilkovém cukru totiž srááášně moc vanilky... když už tak aspoň aroma když tam chcete něco cítit!

      Vymazat
  9. Mám jen ponorný mixér, ořechy s tím nešly....pasta? Ale kaj!...byla z toho chutná oříšková čokoláda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám tyčový a když je trpělivost, je i pasta;-) Mixovala jsem si arašídové máslo z arašídů. Pár vteřin mix, pak jsem si šla po svých a pokaždé, co jsem šla kolem kuchyně, jsem chvilku mixovala, ať neodrovnám motor.. pomalu jsem to začala vzdávat, když to přišlo :-) takže lískáče půjdou stejně, jen ta trpělivost.. Jinak na nutelu znám variantu salko+hořká čoko+oříšky

      Vymazat
    2. já mám v plánu to první protáhnout mlýnkem na maso a potom dorazit ponorným, tak by to snad neměl být problém, kdo se chce vyhnout skrytým tukům v čokoládě, tak bych to viděla na trochu víc oleje a kakao či karob, mělo by to fungovat taky

      Vymazat
  10. Právě jsem ji dodělala a je vynikající...Moc moc děkuju za tenhle blog a recepty v něm :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to urcite musim zkusit! Uz ted se mi sbihaji sliny. Co se povazuje za kvalitni cokoladu? Horka s hodne procentama kakaa?
    Perfektni tipy fakt na vsechno se tu najdou, super stranka!

    OdpovědětVymazat
  12. Aj ja som vyskusal tento recept ibaze ja som ho robil s mliecnou cokoladou bez cukru a sladil som ju steviou a pouzil som aj vanilkove lusky mnaaaaaammmm

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jelikož jsem se chtěla vyhnout kupované čokoládě a mám doma kilo kakaového másla, vykoumala jsem si tenhle recept.
    250g lískových oříšků
    100g kakaového másla
    50g kokosového oleje
    20g kakaového prášku
    1 plechovka salka
    100-130ml sirupu (z agáve, javorový, kukuřičný,..)
    lžíce vanilkového extraktu
    Nejprve jsem vmíchala kakao do oříškové pasty, pak rozpuštěné tuky, salko za stálého míchání a extrakt. Nakonec sirup podle chuti a konzistence. Mňmkaaa! :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, chystám se dělat Nuttelu jako vánoční dárek (proto chci, aby se povedla), ale mám problém - nemám robot, jen tyčový mixér. Byl by problém si oříšky nejdříve nasekat a pak teprve začít mixovat? Nerada bych zničila mixér... :(
    Díky za rady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak možná nahrubo nasekat ne nějakém struhadle (mám ruční a tam to jde perfektně). Jinak já to dělala rovnou tím tyčákem a jde to. Jen to chce pomalu a nechat vždycky trochu zchladnout.
      Taky dělám jako dárek, vlastně dárky - obdarovaných bude víc ;)

      Vymazat
  15. Mohu se zeptat jakou čokoládu jste do receptu použila? Děkuji, Jana

    OdpovědětVymazat
  16. určitě to bude moc dobré a rozhodně zdravější, než kupovaná nutela, ale pořád mi to ještě nepřijde zdravé . . . já dělám takovou svoji verzi, která je naprosto zdravá a moc dobrá, ale samozřejmě se to nutele podobá méně: lískooříškové máslo + kakao + datlový sirup

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za recept, povedla se, zkoušela jsem i z arašídů a taky moc dobrá. Olej používám kokosový. Dělala jsem ji dvoubarevnou (hnědá část- půl na půl hořká a mléčná čokoláda, bílá část- bílá čokoláda)

    OdpovědětVymazat
  18. Výborná, kluci se na ni vrhly a můj manžel miluje nutelu a po ochutnání této už nechci nic jiného ���� myslím, že u nás v lednici určitě nevydrží ani týden....jdu hledat skrýš������

    OdpovědětVymazat
  19. asi ji taky udělam... akorad si ji trochu upravím (dám tam levnou čokoládu a místo mouč.cukru vanil. cukr...snad to nahradí i vanilku). jinak se mi recept doceka líbí :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)