Domácí prostředek na nádobí

Ať máte myčku nebo ne, stejně občas musíte nějaký ten jar koupit. Věc to není levná, pokud vybíráte úplně základní prostředky lahvička přijde na 30 kč, pokud zamíříte směr eko, cena jde až k 100,-. Proč? Nevím, asi proto, že to kupujem a myslíme si, že to jinak nejde. Ale jde, čistě bez chemie a doslova za pár korun :)



Na 500 ml velkou láhev prostředku na nádobí budete potřebovat:
1,5 hrnku horké vody
1/2 hrnku tekutého olivového mýdla (postrouhejte si 50 gr olivového mýdla (k dostání ZDE) a rozpusťte ve vodě-)
1 lžíci octa
1 lžičku sody na praní (k dostání ZDE)
pár kapek esenciálního oleje (vybírejte ZDE)

Všechny ingredience smíchejte, zalijte horkou vodou, nechte spojit. Nechte vychladnout, občas zamíchejte a pak přelijte do prázdné láhve na jar. Pokud vám to ztuhne až moc, to se muže stát díky sodě na praní, můžete zahřát a přilít trochu víc vody.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Zajimavy je tez navod na vyrobu prirodniho cisticiho pripravku na nadobi a na prani z plodu konskeho kastanu (jirovec madal):
    http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=100-prirodni-prostredek-na-myti-nadobi-zadarmo&cisloclanku=2009090001

    OdpovědětVymazat
  2. Olivové mýdlo nebylo, nahradila jsem ho levandulovým, takže je výsledek jemně fialový a lahodí oku :) Nádobí čisté a voňavé a pocit k nezaplacení :) Díky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivové mýdlo už je a nezapomíná! :-) Jiřák? Náplavka? Kulaťák? - mám vždy s sebou.

      Vymazat
  3. sodou na prani jemyslena soda bicarbona nebo krystalicka? dekuji za rychlou odpoved :) Petjana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krystalicka , ne soda bicarbona, teda ne ta jedlá

      Vymazat
  4. Soda na praní - prášková (krystalická ne) viz zde:
    http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/18-1-Praskova-soda-na-prani

    OdpovědětVymazat
  5. sklo sa tvári, že má 100 rokov - čo som urobila špatne?

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda můžu místo olivového mýdla použít např. glycerinové, nebo má olivové mýdlo nějaký hlubší význam?

    Děkuji za odpověď
    Z

    OdpovědětVymazat
  7. Musela jsem dosti rozředit (asi 3x), stále to dosti tuhlo, ale to by až tak nevadilo. Ale prostředek si vůbec neporadí s mastnotou, vše zůstalo příšerně mastné :(. Nevíte, kde by mohla být chyba? nemáte s ním někdo zkušenosti? Díky, A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to aby to nedělalo mastné skvrny mi pomohlo naředit a dosypat více sody na praní, teď se skutečně lesknou i skeničky - super :)
      Když nechám lahvičku stát - tak se oddělí vrstvy - dole voda a nahoře zpěněná ta soda - vypadá to trochu jako pivo s pěnou.
      Olga.

      Vymazat
    2. Díky, zkusím ji tam dát víc, snad se povede :)...Anička.

      Vymazat
  8. Dnes som si 1x spravila saponat na riad a mozem povedat, ze sa mi velmi podaril. Nemala som problemy ani s prilis velkou hustotou a ani s tym, ze by sa mi oddelovali ingredience. Ma to taku konzietenciu tekuteho slizu, nieco hustejsie od Jari ale nie velmi, mam to vo flasi. Mozno problem bude v mnozstve vody, lebo ja som nedala hrncek a pol ale rovno pol litra vody, nastruhala polku 100g mydla a uz len dala lyzicu sody a octu. Ked to chladlo pomaly sa to zhustovalo az nakoniec to ziskalo super konziestanciu a nemam problem ani s mastnym riadom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu se zeptat, jak jste to udělala?
      Postupovala jsem přesně dle receptu, konzistence úžasná-hustější tekuté mýdlo, barva taková zeleně perleťová, nic se od sebe neodděluje...ale ta (ne) účinnost! Vše mastné..a se řvoucím děckem v zádech potřebuji jednou dvakrát přejet...a ne půl hodiny drhnout sklenku a stejně je hnusná. Sorry přírodo, u nás mají litr klasického Jaru za 32,90 a vydrž “iks“ týdnů až měsíců.

      Vymazat
    2. ano podobny problem mam aj ja...konzistencia super ale neodmastuje to ako klasicka jar...neviem ake mydlo ste pouzili ale ja to co je v recepte olivove a som aj rozmyslala ved to je hydratacne mydlo s olejom takze jasne ze olejom neumyjem mastne...dnes som si kupila klasicke mydlo tak uvidime dufam ze to vyjde...netreba sa vzdavat a skusat dalej :)

      Vymazat
  9. Zkoušela jsem dvakrát, je to fajn tekuté mýdlo, krásně perleťově zelené :) ale na nádobí je Ekover 100x lepší, cáknu do dřezu a meje, tohle udělá zakalenou vodu bez pěny a když jsem chtěla nádobí umýt pořádně, spotřebovala jsem toho celou minilahvičku...
    Možná bych uvítala podrobněji popsané recepty, vypadá to jasně, ale mě to pokaždé reagovalo jinak, asi jsem zaměnila pořadí?

    OdpovědětVymazat
  10. Je to prostředek spíše na nanášení na houbičku než lití do dřezu. Mně nejlépe zafungovalo přírodní mýdlo čistě z kokosového oleje. Jak jsem se pídila po netu, olivové mýdlo je skvělé na pokožku, ale velmi málo pění, mýdlo z kokosového oleje skvěle pění a odmašťuje, ale vysušuje kůži - je to o volbě priorit. Také se prý do většiny přírodních mýdel přidávají ještě oleje, což na mastné pánvičky také asi nebude to pravé ořechové. Problém je kde sehnat mýdlo z kokosového oleje. Mně se to povedlo čistě náhodou na stránkách jedné paní, která svá podomácku vyráběná přírodní mýdla prodává. Nevím jestli sem mohu dát odkaz. Pokud ano, vložím dodatečně ;-).
    K hustotě - spojení se mi daří regulovat množstvím sody. Čím méně sody tím více se mýdlo "dělí", ale mně to stačí případně protřepat a je hotovo. Také nevím, jak ideální je míchat ocet se sodou. Často se tahle kombinace v různých článcích nedoporučuje. Zkouším teď prostředek bez sody, pouze s octem (kokosové mýdlo tvoří hustější konzistenci než olivové), ale myslím, že mycí efekt je stejný, jen se mi to právě "dělí".

    OdpovědětVymazat
  11. Když kliknu na olivové mýdlo, k dostání zde, píše mi to, že nemám přístup k této stránce, proč se tam nemohu dostat? Předem děkuji za pomoc.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj! dělala jsem poprvé včera. Dala jsem místo olivového mýdla Lanzu na praní, půl litru vody, lžíci sody a lžíci octa, pár kapek Levandule EO. Hodně to tuhlo, asi kvůli té sodě, musela jsem hodně ředit. Z uvedeného množství mám 1, 25 l přípravku. Mycí síla by mohla být o trošku lepší, takže budu experimentovat a uvidíme k čemu dojdu. Dík za návod Lucka

    OdpovědětVymazat
  13. Také se nemohu dostat na odkaz na olivové mýdlo, díky za info!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hledejte olivove mydlo marseillske, je to original franc. mydlo 600gr stoji kolem 130.-,je vynikajicii do gelu ns prani

      Vymazat
  14. Protože mi nikdo neodpověděl, jak se dostat na odkaz na olivové mýdlo, tak jsem si jej vyrobila sama. A dnes jsem si vyrobila tento prostředek na nádobí a musím říct, že myje opravdu dobře. Jen mi příjde trochu řidší, ale to mytí vůbec nevadí.

    OdpovědětVymazat
  15. Damy, ja pouzivam jedlou sodu na myti nadobi a horkou vodu. Nektere nadobi potrebuje jen horkou vodu. Zasada cislo jedna je zbytecne nespinit nadobi tim, ze hazeme pomerne ciste nadobi do drezu s mastnym a tim je zbytecne spinime. Jenom jsem doposud nenasla vyrobce jedle sody, ktery by prodaval vetsi mnozstvi v neplastovem obalu a za rozumnou cenu. Kupovat jedlou sodu v plastu je mi proti srsti :-) Pracuji na zlepseni, dik za namety...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.vyhodny-obchod.cz/www-obleceniplus-cz/eshop/28-1-PRANI-BELENI-UKLID/0/5/273-AKCE-Praskova-soda-na-prani-2kg

      Vymazat
    2. nebo na bakterie-enzymy.cz 5kg papírovej pytel..

      Vymazat
  16. Trochu debilita míchat mýdlo s octem, ne? Zásadu s kyselinou... Pak to ztrácí na účinnosti. Já používám jen mýdlo a sodu s vodou a myje tu luxusně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)