Domácí tablety do myčky

Tablety do myčky byly jednou z těch méně příjemných položek na mých účtenkách. Pro ty z vás, co jako já raději utratí peníze za jiné hezké věci, je tady recept na 'tablety' do myčky za pusu. Navíc s tímto prostředkem už nebudete potřebovat používat jiné prostředky na mytí a změkčování vody, ani proti vodnímu kameni. Všechno je v tom, all inclusive.



Budete potřebovat:
300g jedlé sody (můžete si objednat na tady)
300g práškové sody na praní (můžete si objednat na tady)
150g hrubozrné kuchyňské soli
150g kyseliny citronové (můžete si objednat na tady)

 Všechny tyhle prášky smíchejte a dejte do pěkné dózy s víčkem. Právě jste ušetřili XXX,- korun, tak si můžete vybrat nějakou fakt pěknou. :) Pozor do mixu se nesmí dostat vlhkost, jinak vám kyselina citronová ztvrdne a máte z toho jednu velkou tabletu.

Při mytí postupujte následovně:
1) Do dvířek na tabletu dejte 1-2 lžičky této směsi a zakápněte 2 kapkami normálního jaru na ruční mytí nádobí, POZOR více fakt ne!
2) Dolů do myčky můžete i nalít půl hrnku octa (skleničky se budou blýskat jako z reklamy).

Normálně spusťte cyklus, teď si můžete dát nožky nahoru a relaxovat, máte další zářez v boji proti předraženým výrobkům nadnárodních korporací. Jen tak dál! :)







Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Borax se blbe shani a soda je taky draha kdyz se kupuje po pytlicich tesim se na ten obchod!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se na to tesim!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Levně se dá soda sehnat fakt jen po pytlích.
      Třeba tady jsem našel dobrou cenu.
      https://www.nadrze.navsechno.cz/ostatni/196-uhlicitan-sodny-soda-na-prani.html

      Vymazat
    4. jedlou sodu prodávají v dm po pul kile za 80 Kč, krystalickou v kauflandu za 35 Kč, kyselinu citronovu seženete taky za 30 Kč pul kila.

      Vymazat
  2. Dobrý den, zkusila jsem vytvořit domácí "tablety do myčky" bohužel mi původné sypká směs začala vlhnout až se z ní stala tekutá kaše. Má někdo podobnou zkušenost, případně jestli mi můžete poradit, kde jsem udělala chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda vůbec netuším jak je to možné. Můžu se zeptat jak 'tablety' uchováváte?
      Děkuju Ála

      Vymazat
    2. Prášek jsem nasypala do skleněné dózy, která má těsné víko. Dávají se do ní například těstoviny, nebo rýže atd.

      Vymazat
    3. Teda tohle je pořeba vychytat... vůbec netuším... Já to mám v plastové tubě na šroubování - není úplně vzduchotěsná, možná to bude tím? Že to potřebuje mít přívod vzduchu?
      Ještě jedna věc mě napadla - jestli jste nepoužila krystalickou sodu na praní

      Vymazat
    4. Jojo použila jsem krystalickou sodu. Tak, že by to bylo tím? A můžu to být nějak zdravotně závadné?

      Vymazat
    5. Určitě ne víc jako běžné tablety do myčky. :-)

      Vymazat
    6. Děkuji Vám za odpověď, příště zkusím použít jinou sodu na praní :-) Každopádně jsem to vyzkoušela i tak a myje to opravdu skvěle! Skleničky jsou nádherně lesklé. Takže děkuji za návod. Určitě budu používat. Také děkuji za skvělé stránky plné nápadů.

      Vymazat
    7. Děkuju moc, už mám objednanou práškovou sodu na praní ve velkém, ukázalo se že se blbě shání. Takže se bude dat dostat na essential.cz
      Jinak ještě zkuste uchovávat prášek míň vzduchotěsně. Možná to taky pomůže.

      Díky za milá slova!! :-)

      Vymazat
    8. Ahoj, mám poznámku k té sodě na praní (Na2CO3) - krystalická soda (Na2CO3.10H2O) obsahuje 10 molekul vody na jednu molekulu sody, tudíž nelze v "suché směsi" zaměnit, protože ta potom vlhne. Při skladování na vlhkém vzduchu prášková (nekrystalická) soda na praní nabývá na hmotnosti a přechází na NaHCO3 (jedlá soda) ovšem to už bez vlhnutí celé směsi.

      Jinak díky za stránky, přejem mnoho úspěchů.

      Michal

      Vymazat
    9. Jinak směs můžete i vysypat a znovu vysušit, lze si taky ponechat takové ty pytlíčky se silikagelem, které se dávají běžně do bot, kožených peněženek atp. a hodit si to k tomu prášku, bude vám to vlhkost "vychytávat" ;-)

      Vymazat
    10. Ja teda mela praskovou sodu, skladovala v zasroubovane omniovce a ztvrdlo to na kamen. Kvuli tomu jsem musela prestat pouzivat:(

      Vymazat
  3. Velmi děkuji za informace, zkusím to zatím bez něj a s tou klasickou kupovanou solí do myčky. A někde jsem četla, že ocet by měl bez problémů nahradit leštidlo do myčky, takže se asi dá nalít i do té nádobky pro leštidlo. Čekám, až leštidlo dojde, abych to vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to jde, mám to mnohokrát vyzkoušené. Trochu jsem se bála, co to udělá s myčkou, ale zatím se nic neprojevilo. Zdravím, Zuza

      Vymazat
    2. Také dávám ocet do nádržky na leštidlo už léta a funguje to skvěle myčka je stále jak nová a čistá bez zápachu moc doporučuji zdravím všechny Zdenka

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    hned jdu vyzkoušet.Je bezva,že někdo nabízí alternativy v takovém uceleném blogu :-)
    Ocet místo leštidla do myčky používám už dávno.Nechce se mi věřit,že by po opláchnutí s leštidlem na nádobí - třeba i plastovém- nezůstávaly stopy leštidla.I když výrobci tvrdí,že proto je to oplachovač,aby to opláchlo.Ale mám malé děti a nehodlám riskovat,že za pár let bude zjištěno,že to způsobuje nemoci nebo alergie atd.

    OdpovědětVymazat
  5. dobrý den,
    " 2) Dolů do myčky nalijte půl hrnku octa (skleničky se budou blýskat jako z reklamy)." tím je myšleno tam, kde se dává normálně sůl nebo do dvířek, kde se dává leštidlo, nebo jen tak dolů do prostoru myčky, prosím?
    díky.
    michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. úplně dolů - na dno (tam kde jsou ty trysky a tak..) :-)

      Vymazat
    2. Když to dám na dno, tak mi to hned na začátku myčka odčerpá

      Vymazat
  6. Dobrý den,

    my jsme ten ocet nalili do nádobky na leštidlo (až leštidlo došlo) a funguje to výborně. Komerční leštidlo už nepotřebujeme kupovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také lze použít kyselinu citronovou místo octa a ta i docela voní 😉

      Vymazat
  7. Dobrý den, proti tomu zvlhcovani bych do směsi nasypala pár zrnek rýže:-D:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, vyzkoušela jsem a fungovalo dokonce i když jsem zapomněla kápnout jar. Je však pravda, že hrubé zbytky či mastnotu nejprve setřu houbičkou. A spřidáním octa se vše opravdu leskne. Děkuji za parádní návod, Kateřina

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné místo jaru použít mýdlový sliz? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Došel prášek do myčky, takže jsem vyzkoušela váš recept. Borax jsem neměla, takže bez něj a jsem velmi mile překvapena, že je nádobí opravdu pěkně umyté. Jen připálený hrnec jsem musela trochu domýt, ale to mi nevadí. Ocet smíchaný s vodou používáme jako leštidlo už dávno.

    OdpovědětVymazat
  11. Můj minulý dotaz někde vyšuměl, no nevadí, snad to teď vyjde. Všichni tady jásají, já bohužel ne. Všechno nádobí mám dost matné (ocet jsem dala), prášek je jak kámen, takže dávkování je dost nepohodlné a i tak mám pocit, že to moc nemyje. Přirovnala bych to k mýdlovému slizu, který sice něco vypere, ale prádlo zajde. Můžete poradit?Díky Viki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viki, mám podobnou zkušenost, výsledek v Praze Dejvicích v jiné myčce podobný jako Váš. Po přestěhování na Moravu - výsledek dokonalý. Nevím jestli to bude vodou, místní voda je pověstná svou tvrdostí. Spíš si myslím že je to myčkou... V Praze byl asi myčko šmejd. Místní myčka taky není žádný super model - myslím že to není o ceně ale prostě o tom jak myje.

      Vymazat
    2. Máme doma stejnou zkušenost i z Moravy. Prášek stvrdnul ať byl utěsněný nebo ne. Mytí nádobí po dvou měsících experimentování dost mizerné. Vrátili jsme se ke komerčnímu prášku a je to v kvalitě mytí poznat. Na mýdlový sliz nedám dopustit. V kombinaci se žlučovým mýdlem vypere opravdu hodně.

      Vymazat
    3. Dobrý den, máme v Hradci Králové také velmi tvrdou vodu, nevím, zda to může souviset, ale prášek mi nádobí vůbec neumyl. Spíš jen rozházel špínu po myčce a vše zůstalo mastké a se zbytky. A to nechávám jen malé, jinak nádobí předmyji. Nějaké rady? Mám pixlu plnou prášku, která je mi k ničemu ;-)

      Vymazat
    4. Dobrý den,
      tohle mi taky myčka dělala bez ohledu naprášek. A bylo to ucpaným odpadem a špatným odtokem vody z myčky. Přesně tak, rozházená špína a rozblemcaný prášek:)

      Vymazat
    5. Tak bych řekla, že těm, komu prášek ztvrdl, to už ani nějak mýt nemůže a prostě myli vodou :D Jakmile to jednou zreachuje, tak už je to přece prostě "použité" a možná se to ani v myčce pořádně nerozpustí. Možná by pomohlo dokonalé vysušení a namletí, nebo vyrobit nový prášek, se správnou sodou (nehydratovanou) a pořádně uložit...

      Vymazat
  12. Dobrý den, zkoušela jsem prášek do myčky, i borax jsem sehnala ( drogerie Teta ) , akorát po smíchání všech ingrediencí jsem uzavřela plastovou krabičku ( od Vanishe na praní ) a skoro mi doma vybouchla!!! Musela jsem horkou a zdeformovanou,nafukující se krabičku odnést na balkon,a tam jsem ji pomalu otvírala... v kýbli to vypadalo jako hrnečku vař..takže z prášku do myčky byl akorát drahý bordel na balkóně... :( tak hodně štěstí :) Veronika D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježkovy voči co vám ta Teta prodala a co jste si to doma vyrobila za výbušninu. Recept neobsahuje Borax. Jde to i bez něj uplně stejně a levněji.

      Vymazat
    2. Dobrý den, ono se totiž z kyseliny citrónové a jedlé sody vyrábí super "bath bombs" do koupele. Při míchání těchto dvou složek se musí dbát na to, aby se tam nedostalo ani trochu vody, nebo to začne reagovat, šumět. Řekla bych, že to bude Váš případ. Zdravím Jana

      Vymazat
    3. No teď borax neobsahuje, ale původně tam byl! mám to ofocený ;)
      Mám to už namíchané podle původní verze, pročpak už tam ten borax není?
      Díky za info

      Vymazat
    4. ano,v původním receptu byl borax,koupila jsem si ho,jednou použila a ted mi tu leží a leží a leží....a nevím,co s ním

      Vymazat
  13. Náš (v Praze) ozkoušený prostředek do myčky:

    sůl

    perkarbonát místo tablet (ale používám program s teplotou vody 70 stupňů - pro čistý perkarbonát je třeba nejméně 50 stupňů)

    a ocet do nádržky na leštidlo


    Perkarbonát také používám v případě nehody jako prostředek na připálený hrnec, je účinější než soda, nezabírá akorát na těžce přiškvařený tuk, ale na kaše i tam, kde mnohahodinové odmáčení nepomáhalo, apod. je geniálně rychlý a účinný. Do hrnce nasypu tak lžíci až dvě perkarbonátu, naliju tam trochu vody a něco kolem 10 minut povařím (pozor, má to silnou tendenci vzkypět jako hrnečku vař).

    OdpovědětVymazat
  14. Už jsem se ptala výše, ale aby to nezapadlo...
    No teď borax neobsahuje, ale původně tam byl! mám to ofocený ;)
    Mám to už namíchané podle původní verze, pročpak už tam ten borax není?
    Díky za info

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem si také vyrobila prášek do myčky dle návodu (a souhlasím s Petrou, že tam byl uvedený borax, mám ho v té směsi také :-))
    Nádobí bohužel nedopadlo nejlíp:( Musela jsem všechny talíře a dokonce hrnek od kávy umývat znovu a vypadalo to hůř, než před mytím...
    Nevím, kde je chyba...
    Jana

    OdpovědětVymazat
  16. Tak já taky používám ocet místo leštidla a na mytí kupuji perkarbonát který se dává do všech prášků jako základ.Sůl kupuju v Lídlu.

    OdpovědětVymazat
  17. Podělím se taky se zkušenostmi.Mám právě umyté nádobí a skleničky jsem musela umýt znovu, protože jsou matné a plné map z vody.Příbory taky nevypadjí nejlépe.Ještě se chystám vyzkoušet jiný jar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      také nemám dobrou zkušenost, postupoval jsem dle návodu (postupně s větším množstvím jaru), ale nádobí se umylo špatně, nakonec po asi čtyřech cyklech jsem musel dodatečně umýt myčku, protože jsem měl v odkališti nalepené nerozpuštěné tuky.

      Vymazat
  18. Dobrý den,natěšeně jsem začala zkoušet a výsledek: jediné nádobí, které bylo dobře umyto, byly hrnky a talíře. Hrnce, sklenice a příbory bída. Musela jsem je umýt znova ve dřezu. Podruhé to bylo ještě horší. Jako z reklamy se sklenice opravdu nelesknou :-( Bohužel se vracím k tabletám.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, už týden zkouším tento prášek na mytí nádobí. Bohužel hrnky od černého čaje mi to neumeje, skleničky jsou se stopami kapek a zašlé, jinak záleží jak hodně je nádobí špinavé. Vracet k tabletám se nechci. Poradí někdo, jak se zbavit těch skvrn od čaje? Díky Lenka

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den,
    s mojí Bosh myčkou to funguje naprosto bez problému, nádobí na eco-program (50°) umyté úplně normálně jako s koupeným práškem, takže za mě naprostá spokojenost. Do nádržky na leštidlo dávám ředěný ocet 1:1, dolů do nádržky klasicky sůl do myčky (máme velmi tvrdou vodu) a k tomu do přihrádky jen dvě vrchovaté lžičky tohoto namýchaného prášku.
    Myslím, že pokud to někomu nádobí neumyje, tak je to nejspíš nekvalitní myčkou nádobí (černý čaj nepiji,takže bohužel neposoudím).
    Mytí zdar a za mě moc děkuji za tyto stránky :o)
    Karen

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, také jsem spokojená. Myčka Electrolux, program 30min., místo leštidla jsem dala ocet a nádobí je umyté stejně jako s tabletami, ne-li lépe. Neumyté mám jen když přeplním myčku.
    Děkuju za tyto stránky, jsou super! Verča

    OdpovědětVymazat
  22. Nalít ocet dolů je myšleno nalít ho prostě do myčky - nebo kam? A co leštidlo, je v tomto případě potřeba? Nebo máte nějaký typ, jak ho nahradit? A pokud neseženu hrubozrnnou sůl, můžu použít normální? A mám vybrat nějakou bez jódu? U většiny solí teď je. Děkuji Ivana
    PS: Ještě dodám k paní Lence (druhý vzkaz nade mnou): Šmouhy na sklenkách a čáry od čaje, případně přilepená zrníčka lógru mám běžně. Snad v případě použití nejvyšší teploty by to bylo ok, ale to běžně nedělám. Prostě to holt umeju v ruce.

    OdpovědětVymazat
  23. ahoj, právě jsem vyrobila tuto směs na mytí nádobí, šumí ve sklenici je to OK? má a může šumět? nejsem si vědoma žádného rozporu s jednoduchým návodem...díky za rady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nemá! Znamená to že se vám tam dostala vlhkost. snažte se vysušit, používat takové ty pytlíčky které absorbují vlhkost, mít veškeré pomůcky suché. Osvědčilo se mi uchovávat v plechu.

      Vymazat
  24. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli lze místo práškové sody použít žabka? Zkoušeli jsme také nejdříve s krystalickou sodou, která samozřejmě zvlhla, ale byl to první pokus :D Přesto nám myčka nádobí krásně umyla. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  25. No a já taky koupila tu krystalickou sodu, až jsem to namíchala, tak jsem zjistila, že to jaksi šumí jakmile jsem tam nasypala tu kyselinu citronovou. Nešlo by to třeba udělat tu směs bez kyseliny citronové a vždycky do té přihrádky trošičku nasypat až před mytím? Nebo jaká je ta prášková soda, ta není vlhká?

    OdpovědětVymazat
  26. Tak jsem dnes koupila všechny ingredience. Konečně mě to donutilo, protože mi došly tablety a už dlouho se chystám vyzkoušet tento recept. Ocet jako leštidlo používám už dlouho a je super, když jsem používala leštidlo, bylo to pořád jak potáhlé nějakou mlhou, prostě skleničky byly bílé, po octu se krásně lesknou. Takže se moc těším, až recept vyzkouším a podělím se o zkušenosti, doufám, že budou pozitivní. Tak mytí zdar.

    OdpovědětVymazat
  27. Vše jsme udělala podle návodu(zakoupeno u vás).Bohužel mi to nádobí neumylo,spíše ušmudlalo.Dala jsem tam trochu více(půl lžičky) a na skle byl mléčný povlak :( Máme dost tvrdou vodu,takže asi budu muset běžet opětovně pro EKo tablety z obchodu.A jinak:nevíte,kde jinde můžu tento prášek použít?Je mi líto tak velké množství vyhodit...

    OdpovědětVymazat
  28. No tak urobila som,vyskúšala a je super. Dala som kryštalickú sódu na pranie,inú som nemala a tablety mi došli,bolo treba konať :-) Nastala reakcia,šumelo to,ale dozu som zavrela a je to ticho:-) Mám takú tú s tesnením,takže žiadny vzduch. Každý deň kontrolujem,zatrasiem, ale stále to je OK. Konečne mi zmizla z pohárov tá "hrdza",ktorá sa časom na nich vytvorila a umývačka NESMRDÍ ako to bolo doteraz. Sebeviac som sa mohla snažiť,používať rôzne čističe a voňavky a bolo to trt platné. Fakt super,na jednotku :-)

    OdpovědětVymazat
  29. No tak urobila som,vyskúšala a je super. Dala som kryštalickú sódu na pranie,inú som nemala a tablety mi došli,bolo treba konať :-) Nastala reakcia,šumelo to,ale dozu som zavrela a je to ticho:-) Mám takú tú s tesnením,takže žiadny vzduch. Každý deň kontrolujem,zatrasiem, ale stále to je OK. Konečne mi zmizla z pohárov tá "hrdza",ktorá sa časom na nich vytvorila a umývačka NESMRDÍ ako to bolo doteraz. Sebeviac som sa mohla snažiť,používať rôzne čističe a voňavky a bolo to trt platné. Fakt super,na jednotku :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Začala jsem směs používat, funguje dobře, asi až moc. Začali mi reznout některé příbory( a to dost). Nevíte někdo proč? Co je špatně??? Jaká přísada to dělá? Je pravda, že jsem nádobí nechala v mičce celý den, ale dřív mi to takhle nerezlo. Děkuju

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den, nepoužívám Jar, ale Celestinu. Bude to fungovat - máte někdo zkušenost? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den,
    prostudovala jsem pár zahraničních webů s recepty na tablety, a našla několik doplňujících informací, které by se mohly hodit...

    1) Ocet se nedoporučuje dávat do přihrádky na leštidlo, prý rozpouští těsnění. Nalít ho rovnou dolů do myčky nebo do skleničky v horní přihrádce by ale mělo být ok.

    2) Tvrdnutí směsi způsobuje kyselina citronová. Dá se tomu předejít několika způsoby:
    - přidat jí až těsně před mytím do přihrádky vedle prášku (tedy odděleně),
    - skladovat směs v lednici,
    - přidat do směsi silikagelový pytlíček nebo rýži v látkovém pytlíčku,
    - rozředit směs trochou horké vody do pastovité konzistence, před použitím mírně rozmíchat,
    - nasypat směs do tvořítka na led a nechat přes noc na vzduchu ztvrdnout na tablety (tzn. i ztvrdlá směs by měla fungovat; pokud se vám nerozpustí v přihrádce, zkuste ji dát rovnou do myčky nebo použít rozředěnou variantu.

    3) Borax je kontroverzní látka - někdo ji považuje za toxickou, někdo zase ne. Možná proto zmizela...

    4) Pro optimální výsledky je důležité udržovat myčku v čistotě - zhruba jednou za týden vyndat a vyčistit odtok a filtry...

    Tož tak. Teorii mám nastudovanou, tak se těším, až to vyzkouším v praxi! :-)
    P.S. Děkuju za recept a za úžasný inspirativní web!
    S pozdravem Klára

    OdpovědětVymazat
  33. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  34. Tak jsem včera udělala směs podle návodu(pro jistotu jen z poloviční dávky),dala 3 odměrky-20g(tolik váží tablety,které používám Somat a Finish),zakápla jarem,nalila půl šálku octa a dala mýt na 160minut při 70stupních.Máme novou myčku,která má dobré recenze a měkkou vodu.Výsledek byl,že vše bylo mastné.Znovu jsem dala tentokrát už 5 odměrek a výsledek stejný.Takže za mě rozhodně ne.

    OdpovědětVymazat
  35. Celá natěšená jsem si prášek namíchala, několikrát vyzkoušela, bohužel také ale zklamání. Přidala jsem i jar a ocet, ale cokoliv trochu víc ušpiněné se neumylo vůbec, všechno nádobí takové "upatlané"...:(. Achjo.

    OdpovědětVymazat
  36. Me zazitky... nemela sem doma sodu na prani, tak sem smes nejdrive namichala pouze s jedlou sodou. Nedoporucuju, neumylo to vubec nic, vse mastne, zbytky neumyte spiny, bile kapky od sody. Kyselina citronova si navic okamzite natahla vlhkost nevim odkud a ze smesi sem za dva dny mela jednu velkou tabletu :-) Dokoupila sem tedy sodu na prani a smes namichala znovu. Ucinnost byla okamzite o 1000% lepsi, ale stale jeste ne dokonala... s mastnotou uz problem neni, kapicky jeste trochu zustavaji, s hrubsi spinou si to ale nadale neumi neporadit, to ale bude castecne i myckou, nikdy nemyla tak hezky jako moje stara mycka (s kupovanyma tabletama ale dosahovala uspokojivych vysledku) Zkousim tedy dale ruzne kombinace a zatim nejlepsiho vysledku sem docilila, kdyz sem navysila mnozstvi sody na prani... tak uvidime, kazdopadne v hledani optimalniho pomeru ingredienci hodlam setrvat :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj holky zůstaly jste u tohoto receptu?

    OdpovědětVymazat
  38. Dobry den, ja urcite nedoporucuji. Vyrobeno presne dle receptu, ingredience tady z eshopu a krom porcelanu bylo vse spinave. Nadobi melo jakysi bily mastny povlak, na sklenicich byly dokonce porad videt otisky prstu. Po nekolika marnych pokusech jsem musela vycistit mycku, filtr byl totalne zaneseny tukem. Mycku mame Bosh, novou. Musela jsem se vratit ke komercnim tabletam a nyni je vse ok.

    OdpovědětVymazat
  39. Mně se nádobí s použitím tohoto prášku nikdy neumylo a musela jsem ho nakonec umývat v ruce. Je to tedy dražší a méně ekologické než normální tablety. možná je lepší koupit si ecover...

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý den,

    mám asi podobný dotaz, jako např. anonym 3. prosince 2013. Místo leštidla dávám ocet do nádržky na leštidlo, dokonce jsem ho přidala i na dno myčky (nechápu ale význam tohoto, hned to vytéká pryč), prášek mám krásně sypký a jar pravý, koncentrovaný. Přesto sklenice a příbory velmi, velmi špatné, bílý povlak na všem skleněném, který se potom velmi obtížně odstraňuje při ručním mytí. A argument, že to bude špatnou myčkou, moc neuznávám - dosud jsem myla v Somatu nebo s použitím "ekologických" tablet a výsledek byl vždy OK. Může to být použitím jemnozrnné, nikoli hrubozrnné, soli v prášku?
    Díky za odpověď, maruška

    OdpovědětVymazat
  41. Ještě jednou můj komentář - stejná autorka jako 3. 2. Po prostudování několika dalších webů s komentáři, včetně těch od zasvěcených lidí znalých funkce myčky a chemických reakcí ingrediencí, které do ní sypeme: Rozhodně NEDOPORUČUJI používat ve směsi klasickou sůl. Je jodizovaná a může zanést filtry myčky. Sůl do myčky - v tom zásobníku na ni určeném - je ale velmi důležitá pro funkci iontoměničů - laicky řečeno vlastní úpravna vody myčkou samotnou, aby byla nikoli tvrdá, ale optimálně měkká a mytí i všechny součásti myčky fungovaly.
    Nechtěla jsem to ale vzdát a toto mi přijde jako optimální řešení: do směsi dát pouze sodu prací a kuchyňskou (stejné mn. obojího), kyselinu tam už nedávám (nádobí po citronu stejně nevonělo), nahoru 2 kapky jaru. Sůl zásadně tu pro myčky a do zásobníku na ni určenou. Místo leštidla ocet půl napůl s vodou do zásobníku na leštidlo (ale dle komentáře výše by se toto dělat nemělo, kazí to těsnění) a navíc ještě trochu octa přímo na dno myčky. Co používám toto, nádobí bílé povlaky nemá a dokonce se opravdu leskne. Marie

    OdpovědětVymazat
  42. Jedno dobu jsem si dělala také domácí tablety do myčky. Jak jsem nastoupila do práce ubylo času a kupuju v obchodě. Nechceš se mi platit za drahé značky, kupuju Duzzit na http://www.xantea.cz/tagy/tablety-do-mycky/

    OdpovědětVymazat
  43. no tak uz je tomu cca pol rola co som vyrobila tuto zmes. prvych par mesiacov to bolo super, ale po case tato zmes prestala kvalitne umyvat. pribor je flakaty, taniere sem tam spinave. ked sme dali vela jari, tak sa sa pena vysusila na riadoch. ale to sa stalo len parkrat ked umyval priatel. tablety z obchodu su tak agresivne, ze cistia aj utroby umyvacky, co tato zmes nedokaze. mame hodne tvrdu vodu, tak sa bojim, aby som masinu nezaniesla a nepokazila. mate tip ze coho mam pridat viac a zosilnit ucinky zmesy? asi ale bode nutne si kupit jedni normalne tablety a raz za 2 tyzdne umyt s tym... aj pracku tak riesim- periem s mydlovymi orechmi, tak raz za mesiac pouzijem kupeny gel. Papa :)

    OdpovědětVymazat
  44. Zkusila jsem váš recept na prášek, nevím, kde je chyba, skleničky a příbory jsou jako by je někdo olízal, na talířích jsou zaschlé zbytky jídla, celá myčka je i po umytí špinavá.
    Mám druh myčky, kde musí být doplněno leštidlo jinak po umytí a otevření myčky je nádobí mokré a nevysušené. Nevíte, čím by se dal ošálit tento lesk? Ocet nepomáhá :(

    OdpovědětVymazat
  45. Nakoupila jsem si ingredience a vše s nadšením vyzkoušela. Přišlo velké zklamání. Zničila jsem si 7 sklenic - jsou zašlé, jakoby se zapečenými kapkami vody nebo solí, skvrnité. Zkoušela jsem je umýt ručně a vyleštit, ale marně. Myčku mám od dubna 2016, dřív se mi to nikdy nestalo. Za mě tedy bohužel ne :-(

    OdpovědětVymazat
  46. Já mám prášek sypký a myčka normálně pere perfektně, všichni mí známí vždy koukají na moje krásné lesklé sklenice (parní program). Jak jsem ale zkusila prášek viz návod, opakovaně vytahuji tak 50% nádobí špinavého. Nedá se ten prášek nějak vylepšit, zvýšit něčím jeho účinek?

    OdpovědětVymazat
  47. Dobrý den, tento přípravek používám už rok, poprvé jsem jej vyrobila díky Vám. Párkrát jsem je použila do myčky a nefungoval mi, tak jsem jej odložila, protože mi prostě dobře nemyl, s tabletami klasickými se nedal srovnat. Po půl roce jsem to zkusila znovu a najednou myl výborně (je fakt, že jsem více čistila odpad a lépe naskládala nádobí), takže je možné že to bylo tím. Od té doby jej používám stále a to v dávkování 1 lžíce do zásobníku, zaliju pár kapkami ekologického přípravku na nádobí od Winnie´s, dále asi půl lžíce přímo do myčky a zaliju asi půl hrnkem octa, čímž se v myčce prášek aktivuje a zašumí si. Kromě do myčky jej používám i jako aktivní písek na nádobí, na vany, umyvadla i toalety, na zažranou špínu na kachličkách, prostě na všecko, co není dřevo. Na jemné, poškrábatelné plochy nutno aktivovat-rozpustit malým množstvím vody, aby neobsahoval krystalky a nepoškrábal. Jelikož jsem uklízečka a mám citlivou kůži, používám ho i v práci i doma a je pro mě dokonalý a naprosto nezaměnitelný. Jedlou i prací sodu a kyselinu citronovou kupuji ve velkém v Brně ve firme Fima-Brno (pan Fiala) za pěkné ceny.

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj ženy,opět jsem si nekoupil tablety do myčky. Zabrousil jsem tedy na vaše stránky pro radu a ...ejhle!
    Rada,použít lžičku Jaru pro mytí a půl hrnečku octa 1:1 s vodou pro leštěni,mě vskutku nadchla.Maličko jsem vylepšil aplikaci přípravků. Ustrihl jsem molitan ve velikosti žlábku pro mycí tabletu a Jar do molitanu vpravil.Vložil jsem ho do žlábku pro tabletu a zacvakl.Do molitanové houbičky o rozměru 8×4×4 cm jsem vlil zředěný ocet a houbičku vložil do horniho koše.Pustil jsem myčku na 50'C a výsledek je perfektní.Dík Luboš

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)