Domácí keramická hlína

Pokud vás už svrbí ruce a od Múzy jste samý cucflek, proč nezkusit nějakou tu sochařinu? A aby jste nemuseli moc investovat do své nové vášně, tady je recept na modelářskou hlínu ze surovin, které máte určitě doma.


Na jeden bochánek hlíny budete potřebovat:

1 hrnek kukuřičného škrobu
2 lžíce soli
vodu


Nejprve nasypte 2 lžíce soli do 2/3 hrnku vody a nechte rozpusit, dejte do malého hrnce, nechte přivést k varu a odstavte. Do této slané vody přidejte škrob a půl hrnku studené vody. Míchejte, hmota by měla začít rychle tuhnout. Pokud ne, můžete zahřát na velmi mírném ohni a míchejte než se tak stane. Ztuhlou hmotu nechte vychladit. Než začnete s hlínou pracovat posypte si pracovní místo trochou zbylého škrobu. Pokud chcete skladovat, pak zabalte neprodyšně do igelitového sáčku a nechte v lednici.




Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Super receptík, jen... vytuhne to pak samo na vzduchu? Nebo je třeba nějak v trobě vysušit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano jen na vzduchu, třeba u topení, nebo kamen. V létě na sluníčku. Trvá to cca den, záleží na vlhkosti vzduchu.

      Vymazat
  2. Hrnek by z toho asi nešel že?:-D:-/ jinak skvělý nápad;-) alena

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, díky za super stránky, tak bych se chtěla zeptat co všechno z toho lze praktikovat? Co máselnička? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že to bude spíše pro dekorační účely nebo pro dětské tvoření :) Soudím, že máselničky by to mohlo narušit, nevíc to bude "pěkně" slané :)

      Vymazat
    2. Ano je to tak. Spíš na hrátky s dětmi malými i velkými. Tvůrčí zábava pro děštivé dny. :-)

      Vymazat
    3. Škoda,ale i na roztomilé kvítky,které neuvadnou to bude super, díky moc.

      Vymazat
  4. Pěkný den, nevím, kde jsem udělala chybu, ale když jsem do vody dala sůl, co je v receptu, tak se mi vůbec nerozpustila. Zdá se mi té soli strašně moc. Bohužel dál jsem se nedostala :( poradíte co s tím? Musí se ta sůl do vody přidávat postupně?

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, i já mám stejný problém, sůl se vůbec nerozpouští. Kde jsem udělala chybu? Děkuji za odpověd´ Alena.

    OdpovědětVymazat
  6. Jelikož rozpustnost soli ve vodě je cca 39 g/100 ml při 100°C. tzn, že ty 2 hrnky soli by se daly rozpustit ne ve 2/3 ale ve 2+3 (5) hrnkách vody. S tímto poměrem už ale nebude sedět gramáž škrobu. HomeMade CéZet mrkni na ty poměry prosím.

    OdpovědětVymazat
  7. Diky za recept, pridavam odkaz na moji oblibenou varenou domaci modelinu:
    http://www.brydova.cz/napady/ostatni-/117-domaci-modelina-pro-deti-

    OdpovědětVymazat
  8. Mile sobestacne tvorivky,
    prave jsem vylila hrnec se dvema salky soli a asi 1,5l vody - sul stale jeste neuplne rozpustena... Tak jsem si rekla, co kdyz 2 hrnky soli jsou preklep a jsou to jen 2 lzice?
    Zkusila jsem to a hura, mame cim tvorit!
    Tady je postup:
    Rozmichame 2 lzice soli ve 2/3 hrnku horke vody, rozpustime hrnek skrobu v cca 1/2 hrnku studene vody - jen po prisypani do horke slane vody by se nerozpustil (to kazda dobra kucharka vi) a michala a zahrivala a michala... Skoncila jsem ve chvili, kdy jsem mela pocit, ze to uz staci. Omlouvam se timto za tuto nepresnost, ale jinak to neumim popsat. Proste je to porad patlave, ale nebojte po vychladnuti to krasne ztuhlo. Vysledek je skvely - tvarna, nelepiva hmota.

    A par poznamek:
    - mozna priste pouzit neprilnavou panev (jako pri vareni modeliny – ktera je mj. take skvela, zájemkyně ji naleznou na webu)
    - sul je tam jen jako konzervant
    - do studene vody se skrobem se da s uspechem rozmichat potravinarske barvivo (napr. to na vajicka nebo domaci třeba stava z cervene repy) a mit hlinu barevnou...

    A nakonec, moc diky za tenhle web plny věci vedoucich k co nejvetsi soběstačnosti. Chapu, ze v takovem mnozstvi se chybka objevi, tak jsem se snazila ji trochu napravit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem de*il, díky!!! :-) A dál prosím kdž něco najdete, nahoďte! :-)

      Vymazat
    2. Neni zac! Jasne, kdyby neco, seberu zase odvahu a ozvu se ;-)

      Vymazat
  9. Ráda bych se zeptala, jaké to bylo během schnutí? Mě to popraskalo a je to nenávratně pryč :( Takže, kde jsem udělala chybu?

    OdpovědětVymazat
  10. šel by z toho vyrobit použitelný hrnek?? nebo by se to rozmočilo??

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)