Domácí vanilkový extrakt (bezedný)

Taky nemáte rádi když z vás někdo dělá joudu? Jako třeba výrobci potravin, kterým za ty jejich kouzla dáváme nemalý peníz?
Není to tak dlouho, co mě rozlítila četba přísad vanilkového extraktu, který jsme v dobré víře pořídili.. cituji: 'VANILKA 20ml Obsah: rozpouštědla, aromatické látky, aromatické přípravky.'
Takže, ehmm milý výrobče, strč si tu svou vanilkovou pohádku do vlastního jídla!
Pro nás, co se nechceme šidit, je tady vanilkový extrakt z vanilky.  Trvá 8 týdnů než uzraje, takže je akorát čas to stihnout na letošní Vánoce.. voňavé po vanilce a ne po přísadách a látkách!


Na 1 litr domácího vanilkového extraktu budete potřebovat:
pěknou láhev se špuntem
5 vanilkových lusků (kupujte zde)
1 láhev 35% alkoholu, nejlépe obyčejná vodka, nedodá totiž vanilce žádnou extra příchuť

Nakrájejte si lusky podélně, dejte do vymyté láhve, zalijte vodkou, zašpuntujte. Nechte 8 týdnů na chladném tmavém místě zrát, jednou týdně protřepte.
Až začnete používat, vždy dolijte dalším alkoholem, vaše láhev extraktu bude bezedná!



http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami/0/5/219-Thomas-A-Delame-si-to-doma-sami-1-a-2



Další nápady, které by se vám mohly líbit:


Komentáře

  1. haha "když z vás někdo dělá joudu" - to mě pobavilo. To slovo jsem dlouho neviděla v psané podobě. Extrakt vypadá skvěle. Nevím, co vyrábět dřív... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, co použít na to domácí jablčkovici neznámé procentáže? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Možná trochu nablblej dotaz, ale jak správně poznamenala moje kamarádka - a nevznikne mi spíš vanilková vodka? :-D
    Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakýkoli extrakt nebo tinktura, se vyrabi za pomoci lihu. Ano, muzes si timto zpusobem vyrobit i vodku s prichuti, ale (podle přísady) to neznamena, ze ve finale nebude mit lecive ucinky. :)

      Vymazat
    2. Vůbec to není nablblý dotaz, taky jsem z toho měla ze začátku trochu strach - že vznikne vanilková vodka a bude to takové...mdlé, ne dost vanilkové, ale nestalo se =) Takhle si vanilkový extrakt vyrábím už poměrně dlouho a opravdu vznikne vanilkový extrakt, na vanilkovou vodku by stačilo lusků podle mě podstatně míň, na extrakt je to přesně ono, díky takovému počtu lusků je dostatečně intenzivní, aby se to dalo použít jako extrakt ;)

      Vymazat
    3. Jenom doporučím, pokud někdo dělá marmelády tak tenhle extrakt použijte do marmélád. Vodka se při vysoké teplotě odpaří a zůstane krásná chuť vanilky, která se nespálí ( za normálních okolností by se spálila, takhle ne)

      Vymazat
  4. Jestli mohu, přidala bych recept na domácí vanilkový cukr:
    Do dózy s cukrem vhodit 1-2 lusky vanilky a nechat na pár týdnů "odpočinout" (může se nechat i několik týdnů). Toť vše..poté jen odebírat a kuchtit. Voní nádherně a pečení je z něj jedna radost. Někde jsem četla, že se dá i lusk otevřít a dát přímo vnitřek vanilky do cukru. To jsem ještě nezkoušela, jelikož nevím, jak smíchat pořádně cukr s tou vanilkovou "žmolkou" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný nápad, dělám si ho taky, člověk pak nemusí kupovat pytlíčky s cukrem, okolo kterého vanilka ani neprošla a je to všechno umělé. A navíc je ho hodně =) Akorát já to dělám tak, že recykluju už vyškrábnuté lusky. Když dělám třeba vanilkovou panna cottu nebo krém na dort, vyškrábnu do něj semínka a je mi pak líto lusk bez dřeně vyhodit, tak ho dávám do cukru.

      Vymazat
    2. já teda jeden lusk rozříznu, vyškrábu semínka, vmíchám do mletého cukru ve větší zavařovačce a pak tam vložím i ten lusk, je úžasný a finančně nevychází vůbec špatně:)

      Vymazat
    3. Tak to jste Kristinko měla štěstí, že se vám podařilo ta semínka vůbec nějaká vyškrábat. Já jsem si objednala "zde"vícero surovin a také 2 vanilkové lusky právě na vanilkový cukřík. Bohužel oba lusky byly tak úzké a suché, že se mi nepodařilo je rozříznout, natož z nich vyškrábnout nějaká semínka. Tak snad příště. Hanka

      Vymazat
  5. Skvělé, už se na něj chystám, mam objednané krásné lahvičky, abych ho mohla rozdávat jako dárky k vánocům, už jen sehnat dobrou vanilku a můžu nakládat :-)
    A rozhodně se chystám na další věci od Vás :-)

    OdpovědětVymazat
  6. a ta lahev alkoholu je 0,5 nebo 1 lt? Ivana

    OdpovědětVymazat
  7. lih se vyparuje takze kdyz peces, varis atd je to hned pryc dobry recept ja davam 5 lusku na 5litru :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ivanko na 1 litr extraktu asi nestačí půl litru alkoholu. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Ráda bych se zeptala, jestli je reálný a možný vůbec uvažovat o tom, přidat vanilkový extrakt do domácí aviváže místo esenciálního oleje? Tedy - bude alkohol dělat "dobře" pračce?

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem tu úplný nováček, ale nápady jsem nadšená, takže děkuji za ně:). Chtěla jsem se jen zeptat, zda může extrakt zrát v ledničce? Jiné chladné a tmavé místo asi bodhužel doma nenajdu. A také zda se musí extrakt i po uzrání skladovat na tmavém a chladném místě nebo snese pokojovou teplotu? Díky Lída

    OdpovědětVymazat
  11. dobrý den, prvně - opravdu skvělé nápady... a taky by mě zajímalo to skladování, či jde v ledničce a tak. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den,
    chci se zeptat, musi se lusky po tech 8 tydnech vyndat? mam takhle extrakt uz asi 2 roky,ale ted mi kamaradka rikala, ze ty lusky se tam zacnou postupne kazit... dekuji!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kazit v lihu? Myslím, že v lihu se nic nekazí... už mám asi 5let macerát ze zelených ořechů a občas uleju a udělám ořechovici

      Vymazat
  13. pro "joudy", co neví, že vanilka jest koření, tedy aromatická látka a pro ty, které zajímá o co běží během extrakce ;).. takže výrobce neklame, ale není přesný, abychom byli přesní ;D.. aneb když člověk nedokáže abstrahovat sdělení na etiketě, ale vede jej to k žádoucí kreativitě

    ... postačí obyč. wikipedia...
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Extrakce

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)