Domácí Mascarpone

Pokud nás čtete, tak už asi víte, že doma jde vyrobit skoro všechno.  Poctivé domácí mascarpone* není vyjímkou. Pokud znáte nějakého farmáře, který vám dodá čerstvou, nepasterovanou smetanu na šlehání, tím líp pro vás. Váš výsledek bude vždy lepší, zdravější i levnější než průmyslově vyráběné výrobky.



Na 400 ml domácího mascarpone budete potřebovat
1/2 l smetany na šlehání (čerstvé !)
1 lžíci citronové šťávy (prosím pěkně z citronu)


Smetanu ohřejte ve vodní lázni na asi 90 C, to bude trvat asi 15 min. Přidejte citronovou štávu  a míchejte jedním směrem dokud se smetana nevysráží, což bude trvat dalších asi 5 minut. Odstavte a nechte asi 20 min vychladit.
Dejte do plátýnka a nechte vytéct přebytečnou tekutinu. Potom hmotu přesuňte do nádobky s víčkem a nechte v lednici 24 hodin. Vaše vlastní domácí mascarpone je hotové! :-)

* Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky. Pochází z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. Mascarpone se používá jako přísada do dezertů (např. tiramisu) a dortů. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mascarpone)

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře