Domácí poctivá vepřová šunka od (princezny) Lady

Víkend má být famózní a pro některé i dlooouuuhýýý, tak si pojďme pořádně vyválet šunky! Tenhle recept je od princezny Lady a jednoduchý tak, že si možná budete muset dát facku, abyste tomu uvěřili.




Budete potřebovat:
1kg vepřového plecka na kostičky přiměřeně velké,
25g soli(z toho je trošičku pragandy aby byla šunka růžová)
lžička cukru moučky
100ml vody



Všechno promícháme v míse tak dlouho až vznikne tzv. blátíčko.Pak maso dáme do sáčku na tlačenku a šup do šunkovaru a pořádně uzavřít. Necháme v lednici na 48 hodin uležet.(Někdo vaří i v PET lahvi, ale to nemám vyzkoušené - kdo zná - ví, prosím napiště do komentářů ať se od toho odpíchnem! Díky)
Pak se dá vařit tak na 80-90 minut - voda spíš jen probublává.
 


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí citronový sirup Domácí Salko



Komentáře

  1. Se šunkou mám tu zkušenost, že teplota vody by neměla přesáhnout 80°C. Proč nevím:-)A délka vaření těžko říct, většinou všude píší 2 hod, ale pak mi ta šunka občas přijde jako hotové maso a ne šunka... A nám teda chutná víc z kýty než z plecka, ale to je asi věc každého:-)

    OdpovědětVymazat
  2. já ji právě raději dělám z toho plecka jak píši v receptu-připadá mi štavnatější.ale je to jak píše *Anonymous* věc každého co mu chutná....

    OdpovědětVymazat
  3. já mám ozkoušenou teplotu 75stupňů , čím je teplota vyšší, tím je šunka sušší a chutná spíš jako vařené maso a doba je různá, podle toho kolik masa připravujete asi 10 minut na 100g masa

    OdpovědětVymazat
  4. Já ani nepoužívám šunkovar, protože ho nemám, ale pořádně to napěchuju do sáčku na tlačenku a zavážu, pokud možno se snažím vytlačit bubliny (což se mi teda ještě nikdy nepovedlo stoprocentně, ale aspoň co jde.) Plecko mě nenapadlo, zatím jsem dělala jen z kýty, určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vytlačit bubliny mě naučila maminka brčkem :D Z čehokoliv- zamražuju tak třeba nastrouhanou kořenovou zeleninu- do sáčku strčím brčko, "zmačkám" sáček okolo něj, zatočím- lépe to drží- a vzduch vysaju :) Funguje perfektně- a toho ušetřeného místa! :) Snad je to takhle napsáno dostatečně pochopitelné.

      Vymazat
    2. Jasný, chápu, u mražení to dělám taky, a dokonce jen samotnou pusou.:-D Prostě jen pořádně zmáčkny ten pytlík mezi ukazovák a palec a tou malinkou dírečkou to vyfouknu. Ale u šunky se to brčko jeví jako dobrý nápad, to mě nenapadlo a mohlo to jít, ona když je ta bublina někde vespod toho pytlíku, tak se to při kile té masové hmoty vymačkává dost blbě.:-)A brčkem se tam dostanu.

      Vymazat
    3. Když to napěchujete do toho sáčku tak pak to vaříte v tom šunkovaru??

      Vymazat
    4. Ne v šunkovaru, normálně ve velkým hrnci (aby to bylo celá ponořený.

      Vymazat
    5. Kde koupim šumkovar?Diky.

      Vymazat
  5. Já šunkovar nemám, nacpu maso do podlouhlého varného skla, zakryji sáčkem a hodím na to velký šutr ze zahrady, ať to drží tvar. Místo soli Praganda na barvu dávám řepu (můžou být velké kusy a před vařením je vyndat, ale ja ji strouhám na jemno...chuť tomu neubere ani nepřidá). Místo cukru lžičku medu a špetku koriandru. A samozřejmě 2 stroužky česneku, které vytáhnu před vařením :-) Vařím cca hodinku na 75. Je výborná a hlavně domací :-) Jo, a maso...někdy dělám jen z kýty, někdy zase na půl s krůtím masem, je to taky ňamka.

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím jak to vaříte na 75 C. Přece když vařím - tak je to vždy 100 C ne ? Maximálně můžu stáhnout plamen na minimum ale stále se to bude vařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to od oka nepoznala, používám teploměr na zavařování...

      Vymazat
    2. My si nastavíme troubu na 75 stupňů a vaříme to tam

      Vymazat
    3. Zdravím, to vaření v troubě znamená, že šunkovar postavíte do trouby v hrnci, kde bude tolik vody, aby byl šunkovar ponořený? Děkuji za odpověď.

      Vymazat
  7. Taky děláme šunku doma, ale z kuřecích stehenních řízků, dáváme jen klasickou sůl a navíc ještě pepř... necháváme 3 dny odležet ve vakuové dóze a každý den promícháme... pak napěchujem do šunkovaru a v troubě vyhřáté na 75 - 80 stupňů děláme necelé 2 hodiny... je vynikající...

    OdpovědětVymazat
  8. Možná můj dotaz bude znít blbě, ale tu kýtu takhle zpracujete celou nebo ji předtím nějak namixujete? :-) Díky

    OdpovědětVymazat
  9. nakrájet na kostky

    OdpovědětVymazat
  10. V dřívější době jsme šunku vařívali v plastové láhvi od octu. Byl to docela hrubý plast a šlo to fajn. Po vychladnutí se láhev rozřízla. V nynějších PET lahvích - nevím. Ty se horkem smršťují a možná šunku pěkně stlačí. Vyzkoušené to nemáme, pořídili jsme si šunkovar.

    OdpovědětVymazat
  11. Nikdy jsem šunku nedělala, jen mě napadlo, co to zkusit v pečící fólii, jak se dává do trouby?:-/

    OdpovědětVymazat
  12. Ahojky , jen jsem se chtěla optat zda-li dáváte do studené vody kterou postupně ohříváte na těch 75 stupňů nebo nejprve ohřát vodu ?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)