Domácí tahini (sezamová pasta)

Sezamová pasta má univerzální použití, můžete si ji namazat místo třeba arašídového másla na bagetku, přidat do domácího hummusu, nebo do na FB již avizované domácí halvy. Ta na nás čeká zítra. Tahini si můžete koupit, ale co bysme to byli za houmejďáky kdybychom si to nedělali sami, že jo. Domácí úkol na zítra máte, kdo ho neudělá, nebude mít halvu.
Sezamová pasta tahini obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku, obsahuje údajně dokonce více bílkovin, než většina ořechů.
Pomáhá při detoxikaci jater, zabraňuje anémii, je snadně stravitelná, obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a je vhodná při hubnutí. Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů, pomáhá udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu. (Zdroj Wikipedie)



Budete potřebovat (300ml tahini):
200g sezamových semínek (seženete zde)
60ml olivového oleje lisovaného za studena
špetku mořské soli

Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Na plech položte papír na pečení a rovnoměrně na něj nasypte semínka. Pečte 7 minut, pak vytáhněte důkladně prohrábněte a pečte dalších 7 minut. Hotová semínka mají mít zlatou barvu. Dávejte pozor, velmi lehce se spálí.
Hotová semínka vsypte do nožového mixeru a jednu minutu mixujte 'na sucho' pak postupně přidávejte olivový olej, aby se vytvořila požadovaná konzistence hmoty. Přidejte mořskou sůl dle chuti. Uchovávejte se v lednici až 1 měsíc.


Květen patří pracujícímu lidu! Skořicová nivana na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí extrakt z lékořice Domácí citronový sirup

Komentáře

  1. Ahoj, dělal jsem přesně podle návodu, ale pasta je dost hořká. Dovedu si to vysvětlit snad jen tím, že jsem dlouho pražil semínka, ale nevypadaly spáleně...
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozna to je tak dobre - pasty, co se prodavaji vsechny obsahuji i nejake sladidlo, bez toho by to mozna bylo stejne tak horke, jako to tvoje....ale muzu se mylit...

      Vymazat
    2. Bez toho pražení to taky jde? Děkuji

      Vymazat
    3. Jde cokoli, ale nebude to tahini. Specifickou chuť získá sezam právě pražením.

      Vymazat
    4. Tahini v libanonskej reštike bolo horké, tak to tak asi má byť :)

      ja by som to možno trošku dochutila cesnakom :)

      Vymazat
    5. Též mám takovou hořkou pastu :)

      Vymazat
    6. a nespálili jste to? musí být lehounce nazlátlý

      Vymazat
  2. Dobrý den, mají být ta semínka loupaná nebo neloupaná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, semínka mohou být neloupaná (v tom případě máte tmavé tahini) i loupaná (bílé tahini). Vyzkoušejte obé.

      Vymazat
  3. To je zajímavé. Všude (na středním východě) se tomuto říká tchina a dělá se tak, že se namočí semínka, nechají den uležet, vyvaří se voda, přidá olej a rozmixuje se to :o) Jak se dostal do ČR tento název a recept nechápu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žila jsem rok v Saudské Arábii a říká se tam tomu tahini, takže název je správný- + můj osobní typ na konzumaci- se sušenými datlemi- namáčet si je do pasty :-)

      Vymazat
    2. Stejně je nejlepší si udělat z tahini hummus.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    tak jsem dnes zkoušela udělat a mám to také příšerně hořké. Semínka jsem připálená neměla :(

    OdpovědětVymazat
  5. Hořká chuť v tomto receptu je kvůli olivovému oleji - nahraďte oliváč olejem, který má nevýraznou chuť např. řepkovým..., ovšem pokud si chcete tahini opravdu užít - použijte olej sezamový! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. 7+7 minut při 170°v horkovzduščce = velice kvalitně spálený (a pekelně hořký) výsledek snažení. Zkusil jsem 3+3 na 150° a bylo to o dost lepší.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)