Domácí calgonit

Moc ráda bych se vyhnula používání jmen výrobků, ale tak nějak nevím jak ten pěkně potištěný drahý výrobek drogistického magnáta nazvat aby bylo zřejmé vo co de. Pokud máte, milé holky a kluku, nějaký jiný návrh, pište.
Kde kdo si dnes dělá s námi sám tablety do myčky, domácí prací gel (sliz) a domácí prášek na praní. Tenhle návod je přímo od opraváře praček. Po calgonitu zůstává v pračce sliz, po kyselině ne a funkce je stejná, jen je to o dost levnější.


Budete potřebovat:
Kyselinu citronovou (výhodná balení ZDE)


Jednou za 3 - 6 měsíců (podle tvrdosti vody) látkový pytlík 100g kyseliny citronové do prázdné pračky a na 90C vyprat.
Od Lenky: Osobně bych doporučovala na tento cyklus dát do pračky nějaké bílé prádlo, ideálně látkové pleny. Odstředivá síla při praní totiž bez prádla nefunguje dostatečně, a bez prádla se kyselý roztok nedostane všude. Prádlo při tomto cyklu také úspěšně zbavíme vápenatých usazenin, a případná tvrdost plenek se tím odstraní. Nazvala bych to jednoduše domácí odvápnění pračky nebo domácí deinkrustace prádla/pračky.



Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí odstraňovač vodního kamene Domácí levadulová voda do žehličky

 

Komentáře

  1. Dobrý den. Osobně bych doporučovala na tento cyklus dát do pračky nějaké bílé prádlo, ideálně látkové pleny. Odstředivá síla při praní totiž bez prádla nefunguje dostatečně, a bez prádla se kyselý roztok nedostane všude. Prádlo při tomto cyklu také úspěšně zbavíme vápenatých usazenin, a případná tvrdost plenek se tím odstraní. Nazvala bych to jednoduše domácí odvápnění pračky nebo domácí deinkrustace prádla/pračky.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. No já osobně raději jednou za čas dám do pračky ocet (asi tak 1 l) na 90°C

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ocet funguje také báječně :) Já ho přidávám místo aviváže ke každému praní a k tomu vždy pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Prádlo nádherně voní! Odér octu bleskově vyprchá!

      Vymazat
  3. Pračka se zevnitř úplně blýská...super.

    OdpovědětVymazat
  4. já mám osvědčenou krystalovou sůl,1kg asi za "dvacku "a co z té pračky vychází to se člověk diví!!na jeden cyklus asi jednu čtvrinku sáčku,jednou za dva měsíce,stačí

    OdpovědětVymazat
  5. Mohl byste se bavit prosím konkrétně? Jaké přípravky máte na mysli?
    Vy jste opravářem praček?
    Já toto praktikuju x let a moje pračka funguje, nevšimla jsem si žádné škody a předpokládám, že pokud bych ji tímto postupem opravdu ubližovala, jak uvádíte, tak by mi jistě již vypověděla službu. Nicméně mohu se mýlit a radu odborníka uvítám, děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, jaký prosím látkový pytlík máte na mysli? Nemohu to nasypat přímo do bubnu pračky? Ten pytlík by se stejně rozmotal ne? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. Odpověď panu Mr.G.:tento návod s kyselinou citronovou nebo 1l obycejneho octa z lidlu za 9kč mi doporučuje sám pan opravář! A těsnění to nevykurví,pač je ta kyselina rozmichana ve vodě..Lepší si koupit jedno těsnění za pár kaček, než topné těleso za 2000.-a nebo celou pračku.

    OdpovědětVymazat
  8. Používal som 10 rokov,kyselinu citronovú a ocot,práčka bola vždy vyčistená, jako nová.Lenže treba vedieť správny pomer a nie tam dávať nadmerné množstvo.Neroztavilo mi to žiadne tesnenie.Kupované drahé prostriedky sú veľmi zbytočne predražené a účelovo sa im vyrovná lacná kyselina citrónová a ocot.
    Najhoršie je,keď vám radí hlupák,ktorý chce všetko kupovať a filozofuje nad tým,čo nie je pravda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)