Domácí čistič stříbra

Karlíne, připrav se na 'Děláme si to sami' orgie, jede se do Prahy na Piknik časopisu Apetit. Redakce mi výslovně nedoporučila vozit cokoli co není vhodné k přípravě potravin a tak se pojede bez obvyklé kokainové výbavy.

Máte zaprasené rodinné stříbro? Nevešte hlavu na hřebík, je tu řešení, tak říkajíc bez práce (od Kristiny).


Budete potřebovat:
alobal
prášek do pečiva


Do hrnku  dáme alobal - klidně i z čokolády. Zalejeme horkou vodou, vložíme čištěné šperky  a přisypeme prášek do pečiva. Rez ze šperku se v roztoku uvolní a vyvazuje se na alobal. Tož tak, funguje to skvěle a navíc se stříbro nesdírá leštěním. Není vhodné na pozlacené a postříbřené šperky.



Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí Echinaceová tinktura Domácí dezinfekce na povrchy

 

Komentáře

  1. Pamatuji si ještě jeden recept - vzít hliníkovou lžičku a stříbro s ní vyvařit. Tím alobalem z čokolády bych si nebyla jistá, někdy se používá staniol, což není hliník, ale cín. Takže pro jistotu bych brala opravdu alobal.

    OdpovědětVymazat
  2. Je možné to použít i na chirurgickou ocel?

    OdpovědětVymazat
  3. ..a co takhle použít kalíšek od vyhořelé čajové svíčky. Ten je z hliníku, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Používáme alobal i z čokolády ( stačí to) a sodu. Po vyvaření je stříbro jako nové. Jednou jsme dali šperk z nějakého bílého kovu ( stříbro to nebylo, jen jsme si to mysleli ) a ten po vyvaření úplně zčernal a už jsme jej nevyčistili. Takže na tu chirurgickou ocel bych neměla moc odvahu, je třeba to vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. Na čištění stříbra vřele doporučuji zubní pastu. Čím více fluoru, tím lepe. Stačí pastu natřít prsty, případně starým kartáčkem na zuby.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám strieborný zašlý oválny tanier...cca 80x40 cm. Ako vyčistiť ten? Vyššie uvedené síce pomáha, ale i tak zostávajú mapy a škvrny... ďakujem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)