Domácí řecký jogurt (fakt hustá snídaně)

Jogurt si děláme doma sami, ale řecký si kupujem. Furt jsem si myslela, že je v tom nějaká řecká věda a ani jsem se nepouštěla do samodomo výroby. Kupodivu se ale řecký jogurt dá vyrobit stejně jak ten náš - jen se z něj odstraní tekutina, aby se dosáhlo požadované hustoty, která je fakt hustá.
Řeci rádi pojídají jogurt (mimo čerstvého ovoce) s medem, pokud kombinaci neznáte, zkuste ji. Je řecky božská.

recky jogurt


Budete potřebovat:

1 litr kvalitního plnotučného mléka
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu  (nic nezkazíte když bude bio)
plátýnko

Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 40 stupňů. Přidejte jogurt a promíchjte.
Směs přelijte do velké sklenice (je dobré ji pořádně umýt, nejlépe i vyvařit) s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat.
Za 12 hodin nalijte jogurt do plátýnka vytlačte co nejvíc tekutiny. Hustota řeckého jogurtu připomíná hustotu zakysané smetany. Poté uložte do lednice nejlépe do kabiček nebo skleniček vhodných k uskladnění jogurtu.

Až si pomlsáte a zbyde Vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak seriovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat.

Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

citronovy sirup
levandulova sodovkaDomácí levandulová sodovka osvezujici limonadaDomácí osvěžující limonáda


logoEssential


Komentáře

  1. Jen jsem se chtěla zeptat jaké množství toho jogurtu na 1l mléka? Kolik ml nebo gramů?
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1 kelímek na 1 litr. čím kvalitnější jogurt je tím míň ho potřebujete. Příroda udělá práci za vás :-)

      Vymazat
  2. môže byť aj trvanlivé mlieko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by nemohlo.. chuť bude jistě jiná, ale jogurt vznikne. Laktóza je v jak čerstvém, tak v trvanlivém mléce a o ní tady jde.

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem ale řecký jogurt nedopadl dobře. Ani normální dětem nechutnal. Ale brána pokusů otevřená.. běžte do toho :-)

      Vymazat
  3. Takže stačí teda takové to "čerstvé plnotučné" ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme a urcite JO: Cerstve, rychle pasterizovane (oznacovane jako mleko s prodl.trvanlivosti), homogenizovane, trvanlive, kondenzovane, susene (rozpustene ve vode), sójové, smetana, coffe-creamer, detsky rozpustny pohankovy napoj (jmenuje se Zajíc), syrovatka z pytlikove mozarelly i z domacich syru (dost ji zbyde pri vyrobe domaci luciny), atd atp: zkysne totic kde co a bakterie mlecneho kvaseni predelaji i toxicke a nestravitelne latky na neskodne, telu prospesne.

      V certstvem mlece jsou i ruzne jine zive bakterie, takze kysne samo a nepotrebujete nijak kvalitni kulturu-ta se dava jen aby prevazily laktobacily a nepustily ke slovu ostatni mikroby. Presto ale vic hrozi, ze z nej vznikne i neco jineho (kefir, kyska, acido...:)

      Kdepak by asi 'recky' jogurt vzal v 1,5%ním v polotucnem mlece svych 10 a vice % tuku, kterymi se ve skutecnosti lisi od jogurtu 'nereckeho', rozumej prumyslove osizeneho: Recky se vyrabi se ze smetany, kdezto cesky supermarketovy je ze syrovatky, xantanove gumy a skrobu (+ v pripade chemky jmenem activia a vsech ochucenych jogurtu take poradne davky cukru - proto detem chutna vic nez domaci:) To zas doma nenasilne resi med.

      Flikovat tuk pasirovanim (nebo vymrazovanim) je dobre jen pro konzumentky s poruchami prijmu potravy v bulimicke fazi; Vzdy plati, ze cim lepsi/chutnejsi jogurt (i jakykoli jiny mlecny vyrobek), tim vic tuku & vice-versa, takze typ pro gurmany: zkuste to ze slehacky a fakt si pochutnate - vznikne takove lahodne nakysle 'mascarpone' :)

      pro prehled:
      - bezneho, polotucneho mleka ma nezahusteny jogurt (po sliti vody z povrchu) 3-3,5% tuku - to je supermarketova klasika
      - z plnotucneho (3,2-3,6%) je pak jogurt v krame oznacovcany jako 'smetanovy' a naopak z oducneneho nebo syrovatky vznikaji ty chemicke s peknymi etiketami, oznacovane jako light, co maji pod 3%.

      A proc vlastne vsechno to sizeni? Usetreny mlecny tuk se podruhe vyhodne proda jako maslo, pomaz. maslo nebo 'smesny margarin' a kazdy litr nadojeneho mleka tak s pridanim vody, skrobu a ultra-lacineho, ale toxickeho, palmoveho oleje mlekarna zpenezi az 3x... :)

      Vymazat
  4. kelímek jogurtu, ten může mít ale 150 nebo taky 500g :) takže?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja davam 100-200g jogurtu na 1l mleka, jogurt se vzdy povede. Spis to zalezi na case, jak dlouho ho nechate v teple pracovat. Ja ho davam do male termotasky, zabalim do deky a pres noc se krasne "uvari".
      A diky za recept na recky, uz se na nej chystam :-)

      Vymazat
  5. Kolikrát takto jogurt používáte na očkování nového? Mám strach z toho, jestli se v kultuře nebudou postupně množit i jiné nežádoucí přírodní organismy, takže vždy jsme novou várku očkovali zatím jen čerstvým jogurtem (holandia) ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na zahustenie jogurtu sa môže pridať aj 1 PL sušeného mlieka ;o)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)