Domácí dalamánky

Možná vám nebude pečení ze starého chleba připadat dost sexy. Počkejte ale, až vám tihle kluci recyklovaní provoní celou kuchyň! Připomínám, že skalní houmejďáci (jak uvidí mouku a pec) si i chleba dělají doma sami. :-)


Budete potřebovat:
tvrdý chleba - stačí půlka čtvrtky :-)
kostku droždí
hladkou mouku (světlá/tmavá/žitná)
tuk na vymazání (nebo pečopapír)
hrubozrnnou sůl
kmín

Starý chleba nakrájejte nadrobno a namočte do vody (stačí 10min), pak najemno rozmixujte. Mezitím nechte vzejít kvasnice (droždí + lžička cukru + trochu teplého mléka). Z rozmixovaného chleba slijte všechnu vodu (čím víc vody tam necháte, tím víc mouky se musí přidávat a to je zbytečné). Zbylou kaši podle chuti dosolte, přidejte kmín. Ke chlebové kaši přidejte vzešlý kvásek, promíchejte a začněte přisypávat mouku. Těsto nesmí být řídké. Nechte kynout na teplém místě cca hodinu. Pak pomoučenou lžící vykrajujte bochánky a dávejte na vymazaný plech a nechte ještě půlhodiny nakynout. Posypte hrubozrnnou solí a kmínem a pečte cca 20min na 180°C.

Za recept děkuju Magdě a symbolicky přiťukávám jedním vypečeným s domácím bylinkovým máslem. Na zdraví!


Líbí se Vám Home-made.cz? Podpořte ho v nominacích na Křišťálovou lupu.



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí tonik



Komentáře

  1. Tak jsem dalamánky zkoušela, chutnají výborrně - jen jsem je ještě na povrchu potřela rozpuštěným sádlem s troškou vody a krásně se pak lesknou :) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. U nás měly ohromný úspěch :) Děkujeme za recept :)
    Samurka

    OdpovědětVymazat
  3. Dalamánky vyzkoušeny:) povedli se a jsou moc dobré....já sama jsem zkousla tři na posezení ...děkuji za úžasnou stránku a skvělý recept...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Luxusní záležitost, opravdu dalamánky, neskutečná mňamka :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)