Domácí jeřabinová šťáva (na zpevnění cév)

Dobré cévy jsou základem dlouhého života a kdo by tady nechtěl být o těch pár pátků dýl, že jo. Vyhledejte si nejbližší jeřáb ptačí, dobrou zprávou pro měšťáky je, že by neměl chybět v žádném parku, a natrhejte si 2 kila téhle oranžovo - červené podzimní krásy. V čerstvém stavu jsou jeřabiny mírně jedovaté (vyvolávají trávicí potíže), takže neochutnávat!
Foto zdroj: http://modletice.eu/okoli-modletice/

Budete potřebovat:
2kg čerstvých jeřabin
80g kyseliny citronové (velké výhodné balení k mání zde)
vodu
cukr

Čtyřlitrovou láhev naplňte omytými jeřabinami, přidejte kyselinu citronovou a až po okraj dolijte vodou. Uzavřete a nechte 2 dny stát. Poté přefiltrujte přes plátýnko, při filtraci jeřabiny důkladně vymačkejte. Smíchejte s cukrem (1kg na 1 litr vzniklé šťávy). Rozlijte do 1litrových lahví a uchovávejte v chladu.
Šťáva se běžně užívá 2x denně po 4 deci.


Čerpala jsem z knihy Bylinky - zdraví z přírody a tímto děkuju za inspirativní čtení paní Evě Richtárové.

 
Líbí se Vám Home-made.cz? Podpořte ho v nominacích na Křišťálovou lupu.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí tahini (sezamová pasta)



Komentáře

  1. Nechápu tu filtraci. Dva dny mi to stojí a nic se neděje. Neměly se ty jeřabiny nějak namačkat nebo rozmixovat?
    Šárka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Šárko, Ne předem. Až při filtraci je třeba jeřabiny důkladně vymačkat.

      Smazat
  2. Ahoj, chci se zeptat, jak je to s dávkováním a zda se sirup pije takto, nebo ředěný s vodou. Děkuji

    OdpovědětSmazat

Okomentovat

Diky! :)

Oblíbené příspěvky