Domácí instatní ovesná kaše

Máme za sebou velmi intenzivní focení knížky 'Děláme si to doma sami' a musím říct, že mě těch pár dní úplně stačilo. Chtěla jsem moc poděkovat nejlepšímu fotografovi na světě Lukášovi, nejkreativnější aranžérce Markétě z Rosebud, nejbohémštější architektce Petře, a hlavně super-heroické Pavle, bez které by se to celé nestalo. Taky děkuju malým modelkám Anežce a Fridě, které byly krásné a neklidné .. Uf.. Díky i mým rodičům, kteří se postarali o mladší děti. Bylo to skvělý, ale jsem ráda, že už je to za náma a obdivuju každýho, kdo se tímhle živí.
Poslední díky patří  Helence, jejíž recept mi zachránil nejeden den a dovoluji si ho sem dát celý včetně jejího milého textu:



Dobrý den, milí domácí výrobci,

mám pro vás jeden příspěvek – domácí instantní ovesnou kaši.
Můj manžel rád snídá ovesnou kaši, ovšem v kanclu se špatně vaří, takže si kupoval instantní.
Aby se najedl, musel si dát dvě porce (á 65 g), čímž se cena této snídaně vyšplhala asi na 25 Kč. Není to sice víc než dva croissanty atd., ale uvažovala jsem, jak tuto kaši vyrobit doma ve velkém, aby nemusel každý druhý den do obchodu pro krabici se 4 sáčky.
Zde je recept, chuťově téměř k nerozeznání od originálu a za cca poloviční cenu:

Budete potřebovat:
500 g jemných ovesných vloček (jsou mírně drcené)
200 g sušeného mléka (může být i trochu méně, pokud vám nevadí vodnatější)
130 g třtinového cukru (tady jen poznámka ode mě, my cukr nedáváme, sladíme rozinkami)
100 g sušených meruněk
trochu oleje
případně můžete obměnit sušenými jablky, skořicí, kakaem, ...

Na velké pánvi rozehřejeme olej a vločky na něm chvilku opražíme (aby se zničily brebery, které prý v syrových vločkách jsou).
Smícháme (nasucho!) sušené mléko s cukrem a já osobně trochu potluču v moždíři, aby cukr nebyl tak hrubozrnný. Pak smícháme s vločkami, nemusíme čekat než zchladnou. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené sušené meruňky, smícháme a je to. Zaléváme vařící vodou jako běžnou instantní kaši.

Z uvedeného receptu vyrobíme za cca 91,- Kč 930 g směsi, což odpovídá cca 14 porcím kaše prodávané v sáčcích. Cena jedné porce vychází na 6,50 Kč (oproti cca 11-13 Kč v obchodě).

Takže přeji dobrou chuť!

Helena
(z Bystřičky na Vsetínsku)


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí křížaly z jablíček



Komentáře

  1. Moc diky, zkusim. A pro vegany, da se pouzit i susene sojove, pohankove, ryzove mleko Zajic :-) Je sice levnejsi, ale je tam trocha chemie (fosforecnan draselny)...

    OdpovědětVymazat
  2. takovou kašičku jsme si s přítelem dělali na túře po ukrajinských Karpatech. Není lepší snídaně na dodání síly a zahnání hladu! Mléko jsem měla sójové a chutnalo to skvěle. Navíc jsem přidala drcené oříšky a rozinky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto skvělé, nevidím žádný rozdíl oproti kupovaným, ve kterých je navíc kdo ví co..dala jsem tam sušené jablka a hrušky a zasypala skořicí :) a perfektní..děkuji za nápad..

    OdpovědětVymazat
  4. Mohu použít místo sušeného mléka sušenou syrovátku (http://www.countrylife.cz/syrovatka-susena-amalka-500-g-bio-aromatis)? Uchovávate směs ve sklenici ve spíži a nebo v lednici? Nearada bych, aby se mi směs zkazila :-(. Jinak děkuji za výborný tip! Už se těším, až to vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý nápad! Mohu poprosit o poměř při přípravě? (kolik g směsi a kolik ml vroucí vody?) Děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojte ženy, chci to vyzkoušet, jen mám zrovna doma sušenou smetanu - můžu ji použít? Vím, že je tam víc chemie, ale prostě je právě k dispozici. Poměr mám zachovat?

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych tam ten cukr nedávala. Pak si kaši může kdo chce osladit. Ale dětem cukr určitě ne. Výborné sladlo sladěnka.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, také mě zajímá, kde uchovávat prosím. V dóze, v suchu a chladu? A jak cca dlouho vydrží? Děkuji, K.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)