Domácí mandlové mléko
Proč mandlové mléko?
1) Odstraňuje nadbytečné tukové izolace: mandlové mléko (60 kalorií) oproti kravskému mléku (146 kalorií).
2) Nula cholesterolu a kardiovaskulárně-friendly nenasycené mastné kyseliny nezanechají žádný sajrajt v cévách a srdci.
3) Mandlové mléko obsahuje vysoké množství vitaminu E, ten je zodpovědný za vzhled pleti a chrání před slunečním zářením. Dalo by se říct, kolik mandlového mléka piješ, tak moc jsi krásný..
4) Nízký obsah tuku a cukru (pokud si tam něco nepřihodíte zvenčí) se vám postará o bikinové křivky lépe než celý team výživových poradců.
5) Obsahuje vysoký podíl vitaminu D, jinými slovy - krásné zuby, silné kosti.
6) Vysoký obsah vitaminu B poslouží k regeneraci a růstu svalů, ... a ruku na srdce, kdo z nás je tu a tam nepotřebuje?
7) Neobsahuje laktózu, tedy je fikanou možností jak si dát mléko bez mléka.
8) Příprava je jednoduchá, výsledek ohromující ... mandle namočit, mixéry nastartovat a jde se na to!
Budete potřebovat:
1 díl neloupaných mandlí
2 díly čerstvé vody
pořádnej mixer (!) každá správná domácí dýdžejka už ví, že s tyčovým se daleko nedostane! (ti co zkouší tyčákem vytvořit domácí kokosové máslo asi tuší o jakém fiasku tady mluvím)
plátýnko
Mandle je potřeba namočit předem. Já jsem je nechala 2 dny, doporučuju je nechat koupat minimálně 24 hodin. Po té je pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, nechte okapat, a hoďte do mixeru. Přilijte dvojnásobné množství vody a mixujte na nejvyšších otáčkách plus mínus 3 min.
Přeceďte přes plátýnko, vymačkejte veškerou tekutinu. Mléko můžete osladit medem, ale myslím, že to není nutné.
Zbylou mandlovou masu nevyhazujte, nechte ji vysušit a použijte do nádivky, těsta, krémů, pokud vás nic nenapadá, tak si ji vysušenou zamrazte a použijte třeba na sváteční pečení.
Děkuju Tině za inspiraci!
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
1) Odstraňuje nadbytečné tukové izolace: mandlové mléko (60 kalorií) oproti kravskému mléku (146 kalorií).
2) Nula cholesterolu a kardiovaskulárně-friendly nenasycené mastné kyseliny nezanechají žádný sajrajt v cévách a srdci.
3) Mandlové mléko obsahuje vysoké množství vitaminu E, ten je zodpovědný za vzhled pleti a chrání před slunečním zářením. Dalo by se říct, kolik mandlového mléka piješ, tak moc jsi krásný..
4) Nízký obsah tuku a cukru (pokud si tam něco nepřihodíte zvenčí) se vám postará o bikinové křivky lépe než celý team výživových poradců.
5) Obsahuje vysoký podíl vitaminu D, jinými slovy - krásné zuby, silné kosti.
6) Vysoký obsah vitaminu B poslouží k regeneraci a růstu svalů, ... a ruku na srdce, kdo z nás je tu a tam nepotřebuje?
7) Neobsahuje laktózu, tedy je fikanou možností jak si dát mléko bez mléka.
8) Příprava je jednoduchá, výsledek ohromující ... mandle namočit, mixéry nastartovat a jde se na to!
1 díl neloupaných mandlí
2 díly čerstvé vody
pořádnej mixer (!) každá správná domácí dýdžejka už ví, že s tyčovým se daleko nedostane! (ti co zkouší tyčákem vytvořit domácí kokosové máslo asi tuší o jakém fiasku tady mluvím)
plátýnko
Mandle je potřeba namočit předem. Já jsem je nechala 2 dny, doporučuju je nechat koupat minimálně 24 hodin. Po té je pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, nechte okapat, a hoďte do mixeru. Přilijte dvojnásobné množství vody a mixujte na nejvyšších otáčkách plus mínus 3 min.
Přeceďte přes plátýnko, vymačkejte veškerou tekutinu. Mléko můžete osladit medem, ale myslím, že to není nutné.
Zbylou mandlovou masu nevyhazujte, nechte ji vysušit a použijte do nádivky, těsta, krémů, pokud vás nic nenapadá, tak si ji vysušenou zamrazte a použijte třeba na sváteční pečení.
Děkuju Tině za inspiraci!
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Mňam mňam, mandlové mléko :-) Jen se chci k receptu zeptat - má nějaký důvod, že se ta voda, ve které se mandle předem máčí, vylívá? Není to škoda - že by se to dalo rozmixovat v tom, ať se zachová víc látek, část se jich tam přece musí vyluhovat...
OdpovědětSmazatJelikož neloupané mandle jsou mírně jedovaté, tak copak se nám to asi do té vody vyluhovalo?
OdpovědětSmazatTo je blbost...mýtus, kterému spousta lidí věří. Slupky sladkých mandlí rozhodně jedovaté nejsou ani trochu.
SmazatAno, slupky naopak obsahují tělu prospěšný hořčík, oloupáním se o něj ochuzujete.
Smazatkdyž se někam dávají mandle,tak se loupou,pak když ty vymačkané a rozdrcené mandle přeci zůstanou se šlupkou,to nevadí při dalším použití?
OdpovědětSmazatJak na díly u pevného a kapalného skupenství? Váhově nebo objemově?
OdpovědětSmazatobjemově
SmazatProsím ještě o informaci jak dlouho nám mand. mléko vydrží a jak jej nejlíp skladovat. Díky Petra
OdpovědětSmazatMoc dlouho ne. Většinou ho zkonzumujeme hned, děláme čerstvé. Mělo by vydržet v lednici do 3 dnů.
SmazatJe tam ta šlupka důležitá nebo to jde i z loupaných mandlí? Na pečení používám zásadně loupané mandle, protože jejich tuhá šlupka je těžce stravitelná (a ani není nijak dobrá), tak bych si tu zbylou masu nerada zaneřádila šlupkama :-) Eva
OdpovědětSmazatPrávě mi mléko překapává přes pláténko, byla jsem překvapená, že je to po rozmixování opravdu mléčné a poměrně husté. Podle mne slupky ničemu nevadí a proč nebrat vodu po máčení je jasné, mandle jsou špinavé na dne nádoby zůstal špinavý člem.Jenom by mě zajímalo jak to dlouho vydrží v lednici a jak se to má užívat. Zuzana
OdpovědětSmazatjak se má užívat mléko? :/ no lidi to pijou, když mají chuť, to není elixír mládí
SmazatTak mléko hotové, je dobré bez slazení, má jemně mandlovou chuť a je husté jako poctivé mléko. Tak teď jenom jak dlouho vydrží a kolik denně. Zuzana
OdpovědětSmazatProtože jsem se žádné rady nedočkala, tak každý den ráno vypiji 1 dcl mléka, mám ho v lednici už 4 dny a nejeví známky vadnutí nebo nějakého kažení. Tak uvidíme.
OdpovědětSmazatZuzana
Kolik je jeden díl?
OdpovědětSmazatto je na vás. Třeba 1 šálek mandlí (1 díl) na 2 šálky vody (2 díly)
SmazatMléko jsem udělala 15. ledna, dnes je 24 ledna a v lednici mám ještě zbytek a je v perfektním stavu. Předpokládám, že vydrží ještě další tří dny, než ho dopiju. Jenom se musí každé rázno rzmíchat.
OdpovědětSmazatZuzana
Další užitečné informace o mandlovém mléce (např. proč vylévat vodu, ve které byly namočené, proč je lépší je neloupat nebo proč pít mléko ihned po převaření) najdete zde: http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko-ii/
OdpovědětSmazatProsím, jaký používáte mixér? Děkuji Pavlína
OdpovědětSmazat