Domácí marmoška z okvětních lístků růží

Z dětství si vybavuju pohádku o marmeládách. Nevím už jak se jmenuje, možná vy ano a třeba někdo pomůže... Byla to taková ta klasická studiovka na ČT s princeznou, tetičkama a ty měli plnou spížku marmelád. Každá sklenička byla z jiného ovoce, některé z různých mixů a každá měla jiný kouzelný účinek. Už si nepamatuju jaký, ale snad po některé rostly obrovské uši. Snad si to s něčím nepletu..
Vždycky jsem měla chuť vlítnout rodičům do sklepa a ochutnávat marmošky a představovat si, že se dějou věci. Tu pohádku jsme si vybavila i ve chvíli, kdy jsem se rozhodla zkusit vyrobit tuhle marmeládu. Tušila jsem, že to bude ten pravý hokus-pokus a ani ochutnávání nebude jednoduché. Přeci jenom růže není něco, co bysme měli na talíři každý den.
Připravte se na omamnou vůni a zářivou barvu téhle pochoutky, kterou si angláni s oblibou plácají nejen na palačinky.


Budete potřebovat:
okvětní lístky z 10ti růží (já použila plané)
1/2 lžičky kyseliny citronové
cca 250g pískového cukru


Nasbírejte si růžičky na nějakém 'čistém' místě.


Lístky otrhejte, umyjte, nechte oschnout a nasypte do sklenice.


Přisypte půl lžičky kyseliny citronové.


Zalijte 100ml vařící vody a nechte stát v chladu a temnu 24 hodin.


Další den přeceďte přes jemné sítko.



Vzniklou tekutinu smíchejte s cukrem v poměru 1:1,5 (1 díl růžové šťávy na 1,5 dílu cukru)


Okvětní plátky rozložte na talířek a posypte 200g cukru.


Květy a šťávu s cukrem smíchejte a jemně utřete. Pro jemnější výsledek můžete použít tyčový mixer.



Přelijte do malých sklenic, uchovávejte v chladu. Marmeláda je konzervovaná cukrem. Po otevření ale doporučuji spotřebovat do 7mi dnů.



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!



http://www.home-made.cz/2015/04/domaci-gel-z-dubove-kury.html

Komentáře

  1. Pohádka se jmenuje Bílá kočička a mě ta tetička a její kouzelné marmelády taky učarovala... :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)