Domácí aspirin aneb drbu vrbu

Pár dní po Velikonocích jsme se začali stěhovat na venkov a že to byla akce, kterou jsme si hodlali náležitě užít, stěhujeme se do teď. Už ani ne tak na vzdálenost, jako spíš na metrech čtverečních. Hlavně přerovnáváním krabic z jednoho rohu místnosti do druhého, si snažíme vsugerovat pocit, že vše je tak, jak má být. Bolí nás všechno, hlava, ruce, záda ... a protože lékárna na venkově není a my jsme děsně home-made, hledali jsme možnosti úlevy po našem rurálním okolí.. a našli. Pomohly právě ty Velikonoce a vrbový proutek, který nám po zbití dívčí poloviny naší rodiny, zbyl. Vrba sloužila jako první aspirin, už dlouho před tím, než babičky našich babiček byli teens. Ona totiž kůra vrby obsahuje salicin a to byl a je široce používáný lék proti bolesti už od Hippokrata. Salicin je přírodní látka, která se metabolizuje na kyselinu salicylovou v lidském těle a chemicky se podobá aspirinu. Dočasně zmírňuje bolesti hlavy, bolesti žaludku, a celkově tělu uleví. Známe ho z těch přípravků 'proti' chřipce, které navozují pocit, že vše je fajn abysme se pak mohli zničit úplně.
Listy a kůra z vrby byly zmíněny ve starověkých textech v Egyptě jako lék na bolesti a horečky, a už starořecký lékař Hippokrates psal o jeho léčivých vlastnostech v pátém století před naším letopočtem. Poznamenal, že žvýkání listů vrby (Salix) sníží bolest, a byl to on a nikdo jiný, kdo předepsal tento lék pro rodičky. Kdo rodil tak ví, že to krapet bolí, tak na té vrbě asi něco bude. Domorodí Američané používali vrbu k úlevě od horečky a bolesti. Takže, pokud chci už drbat vrbu, jedná se o globální drogu.
Účinný extrakt z kůry, salicin, izoloval v jeho krystalické formě v 1828 Henri Leroux, francouzský lékárník, a Raffaele Piria, italský chemik uspěl v oddělení sloučeniny v čistém stavu. V roce 1897 Felix Hoffmann vytvořil syntetickou verzi  salicinu a tím umožnil několika farmaceutickým magnátům se napakovat na bolesti a ještě u toho vypadat cool.
Bolest je zlatý business, když si vezmete, že z uhelného dehtu a ropných produktů se vylisuje cca 40 000 tun aspirinů ročně.
Přitom stačí natáhnout ruku a drbat vrbu (doma sami)..



Budete potřebovat:
20g sušené kůry vrby (seženete tady)
600 ml vody
100g cukru
1 lžičku kyseliny citronové  ( pro domácí sirupáře, výhodné balení seženete tady)
jemné filtrovací plátýnko  (seženete tady)
pěknou sklenici se špuntem  (seženete tady )

Balíček od balíků z venkova!
Chcete si zjednodušit život? Pořiďte si hotový balíček na výrobu domácí přírodní kojenecké i dospělácké kosmetiky a lékárny přímo tady.


Vrbu naložte přes noc do vody a nechte louhovat.



Další den povařte 10 min a pak sceďte.



Přidejte cukr a kyselinu citronovou.



povařte 10 min, nechte zchladit a přelijte do pěkné láhve se špuntem.



Dávkování je 1 čajová lžička. Rozestupy mezi jednotlivými dávkami nechť jsou minimálně 12 hodin. Nepožívejte déle než 3 dny. Nepoužívejte v případě přecitlivělosti na salicyláty, v těhotenství a při kojení, při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku a při špatné srážlivosti krve. Nepodávejte dětem do 15ti let. V případě nejasností se poraďte s lékařem.


Co takhle si udělat ještě něco dalšího?
 Viděli jste seriál receptů na Stream.cz? Tady máte první recept. Domácí deodorant:

https://www.stream.cz/homemade/10005634-domaci-deodorant


Balíkovská nabídka kniha + 100,- Kč
http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!

Komentáře

  1. Dobry den,mame vrbu hned za barakem. Jen stale nevim jak z ni udelat tu drt. Nebo staci ji jen nalamat na mensi kusy a louhovat? Teprve s domacim tvorenim zacinam,tak se radsi ujistuji nez vytvorim neco co bych nakonec vylila :) Dekuji,Paja

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)