Protichřipkový likér z černého bezu

Tohoto šoumena jsem jednou ochutnala na návštěvě, a přestože likéry nijak nevyhledávám, tomuhle musím dát medaili. Má nepřekonatelně nádherou sitě karmínovu barvu a chutná delikátně a luxusně. Receptů je mnoho variant, tahle mě oslovila nejvíce.


 

Pár slov na úvod.. Plod – bezinka – je černý, bobulovitý. V čerstvém stavu jsou mírně jedovaté, proto se většinou dál tepelně zpracovávají.

V minulosti se v léčitelství používal téměř celý strom, včetně kůry. V domácnosti se dá použít i list pro urychlení dozrávání kompostu a také jako přírodní prostředek proti mšicím.My se teď zaměříme na plod.

Plod bezu čistí krev, působí proti virům a bakteriím, pomává vykašlávání, mírní bolesti a horečku. Bezem se dá i předávkovat. Proto se doporučuje vnitřní užití nepřehánět. Předávkování se projevuje průjmem a vyrážkou.

Budete potřebovat:

  • 2,5 l plodů bezinek,
  • 1 l vody,
  • 1 ruličku skořice,
  • 2 hřebíčky,
  • 1 kg cukru,
  • 10 lžic vychladlého espressa,
  • 1 cm vanilkového lusku,
  • 0,5 l vodky nebo rumu
  • filtrovací plátno

Bezinky zbavte stopek, omyjte a nechte okapat. Ve velkém hrnci je pak mírně povařte, přidejte 1 litr vody, skořici, hřebíček, vanilku a vařte 20 minut.

Při promíchávání se snažte jednotlivé kuličky podrtit. Odstavte a nechte stát 1 den v chladu a temnu.

Poté přeceďte přes jemné plátno, plody vymačkejte. Šťávu mírně ohřejte a rozpusťte v ní cukr, potom přidejte kávu a odstavte.

Po vychladnutí přilijte alkohol. Průběžně ochutnávejte, ať je poměr podle vašeho gusta.

Díky alkoholu vám likér vydrží celou sezonu.

Líbí se vám vyrábění užitečných věcí? Podívejte se na ty nejlepší DIY sety na výrobu:

Komentáře