Regenerační šípkový olej DIY

 

Šípkový olej má kouzelné regenerační účinky, chrání kůži před nepříznivými účinky prostředí a stimuluje její vitalitu. Snadno vstřebává bez pocitu mastnoty. Olej můžete používat tak jak je, anebo přidávat do krémů, balzámů, tělových másel. Používá se na pleť, tělo, i k posílení vlasů.


 

Mnoho z vás si chce vyrábět oleje, aktuálně asi nejvíc šípkový, bo je sezona. Mám pro vás dobrou a špatnou zprávu.

Prvně tu špatnou. Šípkový olej jako takový, tedy ze šípkových semínek, si nevyrobíte. Proces lisování a extrakce je složitý a k dokonalosti je třeba tolik semínek, že byste s nimi zaplnili celý svůj dům od podlahy až po strop, abyste vyždímali tak nějak použitelné množství. Mnoho olejářských prodejců šípkový olej dováží, z lepších či trochu horších dálav. Takže máte  možnost  takový produkt koupit. Nevýhodou této varianty je kolísající kvalita, podle toho kam a kdy sáhnete a jak moc máte štěstí na nesmrdutou šarži.

A teď tu dobrou. V domácích podmínkách si vyrobit šípkový extrakt. Je to základní olej (ideálně mandlový), který je nasycen účinnou látkou. Nejlepší zprávou, že k nasycení oleje je třeba jen a pouze čas a skoro žádná práce. Takže jakýpak copak, není vo čem . . Jdeme na to? Jasně že jdeme!

Na 0,5 litrů šípkového oleje budete potřebovat:

500ml organic mandlového oleje

0,5kg čerstvě nasbíraných šípků

filtrovací plátno

3 týdny času

Běžte k šípku a trhněte si tam. Půl kilo, prosím.

Aby se extrakt nezkazil, je třeba očištěné šípky dokonale prosušit, buď v sušičce (dle návodu suši,  60–70 °C), troubě (plech, pečící papír a 60–70 °C) nebo klasicky na sluníčku (plech, pečící papír, suché místo, slunce, trpělivost). Usušené šípky mají tmavě červenou barvu, jsou tvrdé a drolí se.

Jakmile máte nasušeno, končí práce a začíná zábava. Plody nasypte do velké sklenice zalijte olejem a nechte stát 3 týdny na chladném, tmavém místě. Ob den lahev protřepte. Pamatujte na to, že musí být zavřená..

Po 3 týdnech přelijte olej přes plátno, dokonale vymačkejte plody, ten nekoncentrovanější olej je v nich.

Hotový extrakt pak přelijte do kosmetických lahviček s pipetkou. Bude toho pořádná dávka, co nespotřebujete, rozdejte, prodejte, nebo nabídněte Ježíškovi.

Trvanlivost určíte podle trvanlivosti použitého oleje.

Baví vás vyrábění? Podívejte se na naše DIY dárkové sady na výrobu:

Komentáře