Bambucké, bambudské, nebo bambutské máslo na vlasy - jak, kdy a proč?

Je správně bambudské, bambutské anebo bambucké máslo?

C je správně, ale v podstatě, je to jedno, pokud máte v ruce kvalitní variantu. Často ho najdete i pod názvy Shea, ší, šíčko, Shea Butter.

Jak poznám opravdu  kvalitní bambucké máslo ?

Toť otázka za milion! :-)

Při nákupu bambuckého másla vybírejte surové nebo nerafinované máslo. Nerafinované bambucké máslo je v přírodním stavu a má nejvyšší kvalitu. Má silnou oříškovou vůni, zatímco rafinované bambucké máslo bylo rafinováno, aby se odstranilo přirozené aroma pro lidi, kterým nemusí vyhovovat. Vůně podobná plastu naznačuje, že bylo rafinováno.

Před jeho nákupem si nezapomeňte zkontrolovat barvu. Pokud nemá barvu slonové kosti, znamená to, že bambucké máslo bylo rafinováno procesem bělení. 


Před použitím na pokožku hlavy proveďte náplasťový test na kůži. Naneste malé množství na pokožku, abyste zjistili, jak bude vaše pokožka a případně pokožka hlavy na bambucké máslo reagovat.

 listek

Co je vlastně bambucké máslo a odkud pochází?

Bambucké máslo se vyrábí z bambuckých ořechů stromu Shea-Karite, který roste v západní Africe. Obsahuje směs vitamínů, minerálů, katechinů a mastných kyselin, jako je kyselina stearová, olejová a linolová. Bambucké máslo se používá jako přírodní hydratační prostředek pro jemnější pokožku a vlasy. Je také známé tím, že hojí řezné rány, poranění a popáleniny na pokožce.

Bambucké máslo, které je často považováno za superpotravinu pro pleť, se po staletí používalo z kosmetických důvodů a i dnes je kosmetickým řešením pro všechny případy od péče o děti až po vrásky. Bambucké máslo však neprospívá jen vaší pokožce - bambucké máslo je skvělé i pro vlasy.

listek
K čemu je bambucké máslo dobré?

Jak jsme vysvětlili výše, bambucké máslo se již po staletí používá k péči o pokožku. Výhod bambuckého másla je mnoho a neomezují se pouze na péči o pokožku. Zde je několik skvělých výhod bambuckého másla pro vlasy:
 

listek
1. Hydra Hydratace!

Bambucké máslo je plné mastných kyselin a vitaminů, které pomáhají hydratovat vlasy. Bambucké máslo má také zvláčňující vlastnosti, takže pomáhá uzamknout vlhkost, aniž by vlasy zanechávalo těžké nebo mastné.

listek
2. Na růstu záleží !

Vmasírování bambuckého másla do vlasů je skvělým způsobem, jak udržet nebo nahradit přirozené oleje, aniž byste se zbavili těch, které jsou na vlasech a hlavě. Tato dodatečná stimulace navíc pomáhá podporovat růst vlasových folikulů.

listek
3. Taky Vám říkají Saxáno?

 
Bambucké máslo na vlasy je díky svým uhlazujícím vlastnostem také skvělým způsobem boje proti krepatění. Používání produktů napuštěných bambuckým máslem může pomoci obalit prameny a zklidnit pokožku hlavy, čímž se vypořádáte s třepením.

listek
4. Pomáhat a chránit, před mrazem, vedrem i deštěm.

Stejně jako bambucké máslo pomáhá chránit pokožku před teplem a praskáním, může být bambucké máslo skvělou ochranou před teplem i pro vlasy. Vytváří totiž na vlasech bariéru, která může být zdravou alternativou chemických prostředků na ochranu před teplem, a pomáhá také s ochranou před UV zářením.


listek

5. Hlava, která nekouše, je hlava, kterou chceš

Díky svým jemným hydratačním vlastnostem jsou vlasové přípravky s obsahem bambuckého másla skvělou volbou, pokud vaše pokožka hlavy potřebuje trochu svědí.


Kdy a jak používat bambucké máslo?

Zde je 6 způsobů, jak můžete bambucké máslo použít pro své přírodní vlasy.


1. Ochrana vlasů a pokožky hlavy před UVS zářením

Když jsou vaše vlasové folikuly příliš často vystaveny slunci, dochází k jejich poškození a vzniku suchých poškozených vlasů. Bambucké máslo obsahuje malé množství SPF, které slouží jako ochranná bariéra proti ultrafialovým paprskům slunce.

Jak na to?

Před odchodem ven, kde by byly vlasy vystaveny slunci, rozpusťte malé množství bambuckého másla a lehce jej naneste na vlasy.


2. Zklidněte suchou a svědivou pokožku hlavy

Bambucké máslo má protizánětlivé vlastnosti a bohatý tuk, který se dokáže vstřebat do pokožky hlavy, aniž by zanechával pocit mastnoty nebo ucpával póry. Proto je účinné při zmírňování suché svědivé pokožky hlavy nebo lupů. Bambucké máslo je také skvělé pro hydrataci suchých nebo poškozených vlasů. Dodává suchým unaveným pramenům od kořínků až po konečky pořádnou dávku hydratace. Jako hydratační přípravek ho lze bezpečně používat i na uvolněné nebo barvené vlasy.
 

Jak na to?

Rozpusťte máslo ve vodní lázni. Po vychladnutí naneste na konečky prstů a krouživými pohyby vmasírujte do pokožky hlavy. U suchých vlasů naneste důkladně od kořínků ke konečkům a pročešte. Nechte působit 1 hodinu, pak omyjte.


 

3. Chraňte vlasy před poškozením teplem

Pokud vlasy žehlíte, kulmujete nebo na ně používáte jakoukoli formu tepla, může bambucké máslo působit jako ochrana vlasů před teplem. Bambucké máslo se totiž na vlasech neusazuje těžce, místo toho se vstřebává do každého pramene vlasů a chrání je před poškozením teplem.


Jak ho používat

Používejte samotné bambucké máslo nebo k němu přidejte další přírodní oleje, například olej z hroznových jader. Poté jej naneste v malém množství před použitím tepla na vlasy. 


4. Hydratace a zjemnění vlasů

Bambucké máslo obsahuje vitamín A a E s esenciálními mastnými kyselinami, o kterých se předpokládá, že dodávají vlasům vlhkost a lesk. Díky své nemastnosti je vynikajícím hydratačním prostředkem pro vlasy. Změkčuje suché lámavé vlasy a opravuje také roztřepené poškozené konečky.
 

Jak na to?

Rozpusťte a smíchejte s jiným nosným (mandlovým) olejem 1:1 a použijte jako olej nebo aplikujte jako bezoplachový hydratační krém po každém umytí vlasů. 


5. Uzavírá vlhkost ve vlasech

Díky svým zvláčňujícím vlastnostem je bambucké máslo vynikajícím tmelem pro vlasy, zejména pro vlasy s afrotexturou, které jsou přirozeně sušší než jiné typy vlasů. Dodává vlasům vlhkost a následně je uzavírá, aniž by je zanechávalo mastné. Tato těsnicí vlastnost zajišťuje, že vlasy zůstanou hydratované i během nepříznivého počasí.
 

Jak na to?

Naneste malé množství na vlasy nebo přidejte do svého oblíbeného kondicionéru pro extra hydrataci. Můžete jej přidat i do DIY krémů a šamponů.


6. Zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst

Protizánětlivé vlastnosti a mastné kyseliny obsažené v bambuckém másle dodávají základní živiny, které pomáhají léčit stavy vlasové pokožky a zlepšují její celkové zdraví. To následně posílí vlasové folikuly, omezí vypadávání vlasů a zajistí jejich hustší růst.
 

Jak na to?

Smíchejte bambucké máslo s jakýmkoli nosným olejem, například olivovým nebo kokosovým. Naneste na vlasy a okraje a často vmasírujte do pokožky hlavy. Můžete tak učinit ráno před úpravou vlasů nebo před spaním.

Jak dlouho vydrží moje úžasné bambucké máslo ?


Bambucké máslo skladujte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a v chladném a suchém prostředí. Ujistěte se, že je uchováváte mimo prostředí vystavené teplu. Příliš vysoké teploty také způsobí, že se rozpustí a vrátí se do tekuté formy. Bambucké máslo obvykle vydrží až 2 roky, ale pokud začnete pozorovat kyselý zápach, je pravděpodobně čas vyhodit ho do koše.


Vyzkoušené, výborné až dokonalé bamucké máslo najdete v Essentialu.



Komentáře