Nejlepší návody na domácí čištění koberců pomocí jedlé sody

Koberce se hodně opotřebovávají, ale k jejich vyčištění není třeba používat drsné chemické prostředky. Existují domácí recepty na čištění koberců, které jsou ideální pro většinu typů koberců a skvrn.

Ať už se jedná o čištění skvrn po nedávném polití nebo o úklid v rámci pravidelné údržby domácnosti, existuje spousta domácích čisticích prostředků na koberce, které budou vyhovovat vám i vašemu typu koberce.


Důležité: Než se ponoříte do použití domácího čističe koberců, vždy jej vyzkoušejte na malém místě, abyste se ujistili, že koberec nevybělí ani nepoškodí.

 




Nejlepší čisticí roztok na většinu skvrn

Jedlá soda a ocet je jednou z nejlepších směsí pro ošetření skvrn na koberci.

Kombinace jedlé sody a octa je řešením pro ošetření většiny typů koberců a skvrn.
Jedlá soda a ocet fungují jako čisticí prostředek velmi dobře díky svému chemickému složení a reakci, Když alkalická jedlá soda reaguje s kyselým octem, vzniká okysličený plyn, který pění a pomáhá odstraňovat skvrny z koberce.

Jak na to:

1. Posypte skvrnu jedlou sodou. Ujistěte se, že ji důkladně zakryjete.
2. Na jedlou sodu nalijte malé množství octa (asi polévkovou lžíci). Přidávejte další po troškách, jen tolik, aby jedlá soda šuměla.
3. Roztok jemně vmasírujte do koberce kartáčem s tvrdými štětinami nebo něčím podobným.
4. Roztok nechte na skvrně působit 4 až 6 hodin nebo dokud skvrna zcela nezaschne.
5. Vysajte zbytky jedlé sody.


Nejlepší pro čištění párou


Vodu s octem použít k vyčištění celého koberce parním čističem.
Parní čističe si můžete pronajmout, případně si je můžete zakoupit pro trvalé použití. Klíčem je vědět, zda je váš koberec vyroben ze syntetických nebo přírodních materiálů, protože budete potřebovat různé poměry octa a vody. Přírodní vlákna jsou choulostivější, takže při jejich čištění budete muset být opatrnější.
Pro syntetické koberce namíchejte roztok v poměru jeden díl octa a dva díly vody. Pro koberce z vlny nebo přírodních materiálů použijte poměr octa a vody jedna ku jedné.
Pokud si nejste jisti, zda je koberec ze syntetických nebo přírodních materiálů, jako je vlna, otočte jej a podívejte se na spodní stranu: většina syntetických koberců je zespodu tvrdá, zatímco vlněné koberce jsou z obou stran měkké.

Jak na to:

1. Smíchejte vodu a ocet, přičemž pro syntetické koberce použijte vhodný poměr jednoho dílu octa a dvou dílů vody. Pro koberce z přírodních materiálů použijte jeden díl octa a jeden díl vody.
2. Roztok přidejte do parního čističe.
3. Vyčistěte koberec podle pokynů uvedených na přístroji.
4. Nechte koberec nějakou dobu vyschnout.


Nejlepší pro nedávné skvrny





Pomocí směsi soli a vody lze vyčistit nedávné skvrny vzniklé rozlitím vína nebo upuštěním jídla.

Doporučujeme další běžnou kuchyňskou položku: sůl

Sůl může pomoci absorbovat tekuté skvrny, jako je rozlité víno, dříve, než se usadí. Díky granulované vlastnosti soli je také snadné nepořádek vysát. V případě již usazených skvrn vám granulovaná sůl navíc dodá při drhnutí trochu abrazivity, což může pomoci skvrnu rychle odstranit. Ujistěte se, že toto ošetření aplikujete buď ihned po rozlití. 


Jak na to:

1. Skvrnu utřete hadrem, abyste odstranili většinu vlhkosti.
2. Posypte skvrnu solí, důkladně ji zakryjte a nechte ji pět minut působit.
3. Na skvrnu nalijte malé množství studené vody.
4. Drhněte měkkým kartáčem po dobu jedné minuty.
5. Opláchněte vlhkým hadříkem a osušte.


V závislosti na závažnosti skvrny může být nutné použít k dočištění skvrny ocet a jedlou sodu.
Nejlepší pro tmavé a vzorované koberce.


I když jsou jedlá soda a ocet obecně bezpečné, na tmavých nebo vzorovaných kobercích mohou zanechat zbytky. Z tohoto důvodu se používá  k ošetření tmavých nebo vzorovaných koberců sprej s octem a tekutým prostředkem na mytí nádobí.
Díky jedlé sodě tato směs obecně dobře odstraňuje skvrny, aniž by zanechávala zbytky. To funguje obzvlášť dobře na mastné skvrny, protože prostředek na nádobí je určen k odbourávání mastnoty.

Jak na to:


1. Smíchejte 1 šálek octa s 1 lžičkou tekutého mýdla v lahvi s rozprašovačem.
2. Nastříkejte na skvrnu a důkladně ji zakryjte.
3. Nechte působit 15 minut.
4. Vydrhněte kartáčem s tvrdými štětinami. Tím by měla být skvrna odstraněna, aniž by bylo nutné koberec následně oplachovat.


 

Nejlepší pro dezodoraci 

 
Pokud chcete koberec osvěžit nebo narychlo odstranit zatuchlý zápach, držte se roztoku pro suché čištění. Ten sice není tak účinný při odstraňování skvrn a bakterií, ale nemusíte se obávat doby schnutí.
 

Jak na to:

 

1. Posypte koberec jedlou sodou a poprašte celou plochu.
2. Přidejte voňavé suché koření, například skořici nebo rozmarýn. Koření posypte stejně jako jedlou sodu. Nezapomeňte to na místě vyzkoušet, abyste se ujistili, že koření nezanechá na koberci skvrny.
3. Nechte jej 30 minut působit.
4. Koberec důkladně vyluxujte.



Čištění koberců je důležitou součástí údržby domácnosti, ale nepotřebujete k tomu drsné chemické prostředky. Každodenní předměty, které již máte v kuchyňské skříňce, včetně octa, jedlé sody a soli, mohou pomoci odstranit skvrny a zápach z koberce a ochránit váš koberec. Ujistěte se, že čistíte koberce pravidelně, aby vám déle vydržely a zanechaly doma svěží vzhled a vůni. 



 

Komentáře