Domácí chleba

Až postavíte zeď a nic to s vámi neudělá, doporučuji upéct si chleba. Příprava, hlavně hnětení těsta má terapeutické účinky a vůni čerstvě upečené křupavé kůrky, která se vám bude linout celým domem, nenahradí žádná aroma lampa.

Na dva pěkné bochánky budete potřebovat:
2 hrnky žitné mouky
425 ml světlého piva (to je asi 1,5 hrnku)
sáček droždí
1 vajíčko
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíci soli
3 hrnky hladké mouky
2 lžíce  Extra Virgin olivového oleje
voda
bylinky a semínka dle vaší chuti a možností


Postup:
Smíchejte dva hrnky žitné mouky, 1,5 hrnku světlého piva a půl sáčku droždí a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.






Vykynulou směs smíchejte s 1 vajíčkem, 2 lžícemi Extra Virgin olivového oleje, 2 lžícemi cukru, 1 lžící soli, 3 hrnky hladké mouky. Přidejte na drobno nasekané bylinky. Teď je čas si užít hnětení, tak do toho ... správně uhnětené těsto je vláčné, hladké, nelepí se.






Hotové těsto rozdělte na půlky a položte do misek vymazaných olejem a nechte další hodinu kynout:






Poté položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Můžete nahoře chlebíky naříznout do křížku, budou kynout lépe a radostněji. Posypte semínky na ozdobu.



(Click on photo to enlarge)


Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte před a při pečení vodou. Pečení při 170C trvá asi 40 min.





Upečený chleba, je nejlepší jíst ještě za tepla s máslem.






Tip:
Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přidejte lžíci soli.


Další nápady, které by se vám mohly líbit:



Komentáře

  1. Tak jsem ho dnes pekla a musím říct, že lepší chleba se mi v normální troubě nikdy nepovedl. Krásně nadýchaný, voňavý, křupavý navrchu a táák dobrý. Díky za ten recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost. U naá se většinou sní hned za tepla. Je to terapie :-) péct chleba

      Vymazat
    2. Dobrý den!!!
      Děkuji za skvělý recept! Sice je kurka křupavější, než bych chtěla - asi jsem ji tou vodou potírala až příliš. Každopádně.... jste užasná! Včera jsem dělala croissantky. A všichni si moc pochvalovali:)

      Vymazat
  2. Na co vejce, cukr a jiny veci? Do chleba patri mouka, voda, kmin, sul a kvasek :-)

    OdpovědětVymazat
  3. vejce se do chleba nedává,peču chleba taky, ale z piva,tedy půl piva a půl vody(cca celkem 0,750 l ), celé kvasnice- kostka, asi 1 kg hladké mouka,trochu oleje a lžíce octa.
    Jak vykyne kvásek v tošce teplého piva, hned přisypu do mísy postupně mouku s tím půllitrem vody s pivem (lépe vlažné) .Přidám 2 lžíce(když lžíce- tak polévkové) soli a hrstku drceného kmínu.po vypotřebování vody s pivem a dostatečným přísypem mouky se těsto sice trochu lepí,ale!!!!!!!
    Dám předehřát troubu na 180, na plech pečící papír a na něj poprašek hladké mouky.Na to vykydnu těsto z mísy, ikdyž se trochu lepí- od toho je tam ta mouka - vytvaruji pomoučenou rukou pecen a hned dávám do vyhřáté trouby.
    Tento recept je docela rychlý, nečekáte u kynutí několik hodin a je stejně dobrý jako ostatní.Za vyzkoušení nic nedáte, recept není drahý, tak přeji hodně štěstí při pečení a dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
  4. Vajíčka a cukr do chleba ne!!! Peču si chléb už několik měsíců a nemá chybu : 3 čtvrtlitrové hrnky hladké mouky, 2 lžičky soli, 1,5 lžičky kmínu (já přidávám ještě lněné semínko, a pšeničné klíčky a další semínka, která mám), 1/2 kostičky kvasnic a 1,5 hrnku vlažné vody, Vše zpracuji a nechám vykynout, po vykynutí jen rukou rozhrnu na placku a 3 x přeložím a udělám bochánek a dám do skleněné pečící mísy s poklicí dále vykynout. Troubu zahřeji na 23O st. a peči 30 minut s poklicí a pak ještě 20 min. bez poklice. /Před dáním do trouby vykynutý chléb ještě sypu kmínem a hrubou solí. nemá chybu. Cena takového chleba je propočtená i s energií na 15 Kč. U nás v prodejně tato velikost stojí 38 Kč. a ještě nevíte co je v tom v prodejně semleté. Přeji dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak dlouho necháváte vykynout? Jen hodinu nebo 12 či 24 hodin jak píše paní níže? Jakým způsobem překládáte? Jak dlouho pak ještě kyne ve skleněné míse s poklicí? Chtěla bych zkusit, ale z tohoto popisu si netroufnu, děkuji za doplnění informací.

      Vymazat
  5. Dobrý den, chleba od Edušky znám. Já místo kostky droždí dávám lžičku sušeného droždí. Všechny ingredience večer smíchám, strčím do studené trouby a nechám kynout, když přijdu z práce ( večer), upeču stejným postupem.Nebo si zadělám večer a ráno peču. Chléb je výborný. Doporučuji. Bohužel u nás nestačí pořádně vystydnout. Manžel stepuje u trouby a ptá se, kdy to už bude.

    OdpovědětVymazat
  6. chleba: 500 g kvásku (voda a žitná mouka 1:1), 100 ml vody, pšeničné mouky aby vzniklo nelepivé těsto, sůl, kmín. Možno přidat různé zrní nebo část pšeničné mouky nahradit celozrnnou.
    S kváskem je trocha práce, ale z kvasnic nikdy opravdový chleba neupečete, vždycka z toho vyjde "buchta" jako ze supermarketu.

    OdpovědětVymazat
  7. Za chleba z žitného kvásku se určitě přimlouvám. Peču z celozrnné mouky a chlebové mouky, bez vajec, bez oleje. Prostě jak píše někdo už výše... mouka, voda, kvásek, sůl a různá semínka. A není nad lepší chleba :-) Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Za celé roky, co peču chleba, jsem tam nikdy nedávala žádná vejce, cukr, olej a ani jiné podobné nesmysly. Základní chleba se skládá pouze z vody, kvasu, mouky a soli, případně kmínu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)