Domácí čerstvá hořčice

Domácí hořčice je čerstvá a voňavá tak, že už nebudete chtít jinou. Pro základ vám stačí 3 suroviny, které pravděpodobně máte doma po ruce a kelímek vás přijde na 5 kč. Není v tom žádná chemie, takže vám nevydrží věky (ale asi 1 týden), ale určitě bude chutnat, tak stejně nebude co skladovat. :)



Budete potřebovat:
120 gr hořčičného semínka (přibližně půlka sáčku)
5dl octa (můžete použít vinný ocet pro jemnější chuť)
dle chuti cukr

Ocet musíte prvně svařit a pak ho nechat vychladit. V mlýnku si zatím umelte semínka, smíchejte s cukrem a  částí vychladlého octa než vznikne hustá pasta. Tu dejte do lednice na asi 2 hodiny, poté přidejte ocet tak, aby vaše domácí hořčice měla tu správnou konzistenci.

Napište mi jak se vám povedla :).

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. kde se dájí koupit ta semínka?

    OdpovědětVymazat
  2. no skoro v kazdym obchode je maji..mezi korenim

    OdpovědětVymazat
  3. Overujem si, či je správna miera octu - 5dl na 120 gr. horčičných semiačok ?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, právě jsem udělala Vaši hořčici, použila jsem vinný ocet, na můj vkus je moc ostrá, ale manželovi to jistě vadit nebude :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravíčko ! Na na tomto si ujíždím... Výborný základní recept, děkuji! 0cet dávám jablečný, sladím medem nebo ovocem a různě dochucuji - curry, rozvařené borůvky, sezam, bazalka s octem balzamiko, švestky rozvařené s rumem tuzemákem... Když se dá polovina hořčičného semínka tmavého, je to pikantnější ,taková kremžská co má říz.

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušela jsem recept s jablečným octem a stévií místo cukru. 5 dl je podle mých zkušeností moc, 4 dl stačí. Ostrá je, to se musí nechat, je dobrá spíš ke klobásám, červenému masu, na grilování a do dresinků a pomazánek. Dochucuju troškou himálajské soli. A dnes jsem zkoušela přidat 25 g tmavého semínka a je to na ostrosti poznat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. S tou trvanlivostí bych se klidně rozšoupla. Když jsem ji tak nějak pro srandu zkoušela já, byla tak brutálně ostrá, že sem si říkala, že to nejde. Bylo mi ji líto vyhodit, i když jsem věděla, že ji asi nespotřebuju. No, za dlóuhou dobu jsem si na ni vzpomněla a říkala si, že teď to BUDE na vyhození, ale ochutnala jsem a ejhle ona byla výborná, jemná, lehce pikantní. Myslím, že se tam nemá moc co zkazit.

    OdpovědětVymazat
  8. Já přidávám ještě kurkumu na zbarvení a med na oslazení. Trvanlivost vidím klidně na měsíc a čase ubírá na ostrosti.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)