Domácí džem de luxe

S dozrávajícím ovocem na zahrádce vystává otázka: co s ním? Sníst, nechat, zpracovat? Džemy na trhu jsou chutné a relativně cenově dostupné, tak proč se mordovat se zavařováním jako naše maminky a babičky? I bez velkého pátrání je ale jasné, že výrobci marmelád ani tak neřeší to, jestli jsou jejich marmelády dobré pro naše zdraví, jako své vlastní zájmy..
Vlastní domácí džem, ale muže být naprosto luxusní záležitostí, která vám zpříjemní zimní večery nejen  s vaším domácím jogurtem.
A až se po dni sáňkování zachumláte do deky, přijde vám k chuti kus léta, ve kterém víte, že je jen to, co je pro vás a vaši rodinu nejlepší.




Co budete potřebovat:
- Zralé ovoce - čím zralejší, tím je džem sladší
- Cukr (já kvůli dětem používám hroznový) - množství doporučuji dle vaší chuti, po uvaření džemu.
- Zavařovací sklenice (třeba po jogurtu). Můžete si ale rodinu rozmazlit a koupit sklenice oku lahodící jako je třeba tahle:



Postup: 
Nasbírejte ovoce (např. višně, třešně, rybíz, angrešt, meruňky..).
Omyjte a očistěte, větší ovoce nakrájejte na menší kousky.
Dejte do hrnce a vařte.
Dávejte pozor, aby se Vám ovoce nepřipálilo, ani neplavalo ve velkém množství vody. Džem je hotový, až má džemovitou konzistenci, neměl by být moc tekutý, pokud je, vařte déle bez pokličky.
Dle chuti přidejte nebo nepřidejte cukr, pozor na jazyk - navzdory pověrám horký džem pálí i dobrýho ! :)

Skleničky a víčka si vyvařte a džem do nich přelijte, zavřete a postavte na víčko. Tak se vytvoří potřebný podtlak a džem se vám dlouhá léta nezkazí.

Tip: 
Ovoce můžete různě kombinovat, přidávat koření, bylinky experimentovat jako ve středověké laboratoři. :)


 Další nápady, které by se vám mohly líbit: 

Komentáře

  1. hm,domáci lekvár je predsa úplne bežná vec... Niektoré vaše recepty na výrobky home made mi prídu smiešne....propagujete úplne normálne bežné veci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda že se aspoň smějete, když vám to k ničemu není. nemám žádné ambice ani nic nepropaguju, prostě si píšu pro radost :-)
      Pokud máte nějaký recept který celou tuhle věc posune někam k výšinám, budu moc ráda, když se podělíte. Pěkný den
      Ála

      Vymazat
    2. Mňa potešilo prečítať si, že sa dá pripraviť džem len s cukrom, bez chémie, takže pre mňa dobrá info a ďakujem za ňu. Džemy som jednu dobu robila často, ale so želírovacím cukrom, prip. 2v1 a podobne... A myslím si, že recept potešil i tých, kt. si myslia, že jeho príprava je veľmi zložitá... Stránka je pekná, držím päste.

      Vymazat
    3. Já si naopak myslím, že tato stránka je výborná a pro mne inspirativní. Jsem chlap a na vaření,pečení... nemám prostě buňky a neumím to a nerozumím tomu. Proto tyhle recepty, ač pro někoho jsou velice jednoduché, tak mě pomohou. Těším se až si budu podobné mňamky chystat do práce :-)

      Vymazat
  2. Tak to mne překvapilo. Myslela jsem, že to bez želírovacího přípravku nejde. Zatím jsem bez "chemie" vařila jen rybízovou marmeládu.Rybíz má hodně pektinu a dobře želíruje. U ostatního ovoce jsem si ještě netroufla. V létě to zkusím. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja varim vsetky dzemy iba s cukrom, bez chemie, pridavam len citronovu stavu kvoli pektinu. K ovociu, ktore ho ma malo sa moze pridat aj postruhane zelene jablko.
      Dzemy vydrzia dlho, este sa mi ziadny nepokazil.

      Vymazat
  3. velmi uzitocna stranka, najma v tejto dobe, kedy ludia na vsetko zabudli a bez velkeho obchodu si nevedia predstavit zivot. :)
    home-made.cz ste super. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, stránky jsou výborné a děkuji za ně, zajímalo by mě jak dlouho takto připravený džem vydrží ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, taky mě to moc zajímá, dnes vyzkouším první džemy bez želírovacího cukru a uvidím :-) Super stránky, baví mě svět, pokud možno bez chemie, těším se na další inspiraci, Martina

      Vymazat
  5. Nenechte se odradit škarohlídy. Já recept vítám!
    Díky za recepty!
    Zajímalo by mě, jestli by šel džem vyrobit i z banánů..?
    Radka

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám teda z receptu radost velkou. Jsem mladá holka a snažím se vařit bez přidávání všemožných dochucovadel, ztužovadel, apod. Takže jak už tu bylo napsáno, pro mě obrovský objev, že se dá udělat marmeláda bez želírovacího cukru. Teď udělám jen šípkovou, ale na jaře na to vlítnu ve velkém :-) Takže velké díky!

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, víte, že hroznový cukr je vyráběn z bramborového škrobu viz.http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

    OdpovědětVymazat
  8. přidání hroznového cukru nemá žádnou výhodu, všechno jsou to jednoduché cukry se všemi negativními důsledky. pektin/pektogel/želírovací cukr přidávat opravdu nemusíte, ale marmelády jsou pak až na výjimky dost tekuté (záleží na druhu ovoce, množství vody v ovoci atd.).

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,

    já myslím, že je to fajn článek. Jen chci dodat, že je možné místo cukru dát sorbitol, což je přírodní sladidlo (z bobulí), které pusobí také jako zahušťovadlo. Mrknětě sem http://sorbitol.cz/pouziti/ tady toho píšou víc - právě o použití v marmeládě.

    OdpovědětVymazat
  10. Ja som pridala aj alkohol napr. whisky , portské víno a takisto do ďaľších korenie . Dakujem za recept.

    OdpovědětVymazat
  11. Je skvělé, že se i na internetu konečně objevil tento recept bez želírovacích sajrajtů a kys. citronové. Takhle jsem dělala marmeládu už hodněkrát a vždy super - pokud tedy nezdrhla z hrnce na sporák :) Akorát mám ještě jeden "zlepšovák" je dobré nechat ovoce nacukrované alespoň přes noc - pustí šťávu :)takhle jsem se to naučila od naší babičky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)