Domácí pizza

Domácí pizza je tak lehká, že je mi až trapné o tom psát. Ale protože když jsem ji dělala poprvé, taky jsem si ji našla online, tak ji přidávám, a mimo jiné ji dneska dělám.. tak proto. :)


Na 1 střední pizzu budete potřebovat:
hrnek hladké mouky
půlku kostky droždí
olivový olej
sůl
trochu vlažného mléka

rajský protlak
ingredience dle vaší chuti


Postup:
Všechno smíchejte a nechte asi hodinu na teplém místě vykynout.Pak vytvarujte do požadovaného tvaru a tlouštky, tak jak to máte rádi.
To co dáte na pizzu je naprosto na vás, každý máme jiné chutě a vypisovat všechny možnosti a kombinace mi přijde zbytečné.
Pak s tím hurá do trouby. :) My máme troubu na dřevo, takže to si její pečení opravdu užíváme.  


Další nápady, které by se vám mohly líbit:


Komentáře

  1. Zkuste 0,5 kg hladké mouky, 0,3 ltr. vody, sůl, 1/2 kostky kvasnic (v Čechách droždí), přiměřeně soli, 1 zarovnanou lžíci cukru. Vše vypracujte v těsto polotužší konzistence a nechte na teplém místě vykynout. Poté rozdělte na dva až tři kusy (dle potřeby) a tyto bochánky nechejte čtvrt hodiny odpočinout. Pak na pomoučené desce vyválejte do kulatého tvaru (síla jen několik mm) a dejte na plech s pečící fólií. Udělejte si směs: rajský protlak s vymixovanými rajčaty bez slupek (prodávají se v konzervě a jsou už bez slupek, nebo můžete spařit čerstvá rajčata a ručně stáhnout nožíkem slupky), přidejte přiměřeně sůl, oregano a pepř. Touto směsí potřete ne příliš silně (cca 1,5 mm)vyválené pizzy, obložte cca 1,5 cm od kraje podle fantazie šunkou, vysočinou, ananasem, olivami bez pecek, čerstvou paprikou, plátky rajčat, feferonkami, nakládanými žampióny či houbami (nechte nálev okapat), čerstvou osolenou sekanou (kousky), kousky tuňáka v oleji, ančovičkami nebo tím, co máte rádi. Vždy si vyberte max. 3-4 přílohy a neobkládejte přes sebe, nýbrž vedle sebe (vysoce obložená pizza se velmi špatně propéká) a jemně posýpejte strouhaným ementálem, eidamem nebo mozzarellou (krájenou na malé plátky, mozzarelu smíte kombinovat se sýrem)). Vložte doprostřed rozehřáté trouby (lépe s ventilátorem) a pečte při 170°C až do zlatova (ne dlouho, poznáte podle okrajů pizzy). Troubu eventl. před dopečením vypněte, těsto vám samo dojde (záleží na zkušenosti). Nechte trošku vychladnout a na desce porcujte na čtvrtiny nebo osminy (nejlépe kolečkem na pizzu, ale i ostrým tenkým nožem bez vroubku). Dobrou chuť! Zkušenosti na Franta.Kopec@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. nejlepší a nejdetailnější popis toho, jak by mělo vypadat pravé italské těsto na pizzu jsem našla zde: http://www.labuznik.cz/recept/italske-domaci-testo-na-pizzu-zakladni-recept-krok-za-krokem/ zatím nejlepší, co jsem vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné těsto. Dnes jsem ho dělala s čerstvým špenátem z farmy. Akorát k pšeničné mouce přidávám také žitnou v poměru 1:1. Výsledek chutnal celé rodině! Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  4. Jde to udělat i s žitným kváskem místo kvasnic? Ptám se proto, že kváskové pečivo je mnohem výživnější a zdravější vzhledem k tomu, že místo kvasinek obsahuje prospěšné laktobacily. A ráda bych to zkusila s tím kváskem, ale nemám s pizzou zatím žádné zkušenosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, lze. Pizzu zvládnete, když jsem jí upekla právě teď já, dokáže to každý.

      Vymazat

Okomentovat

Diky! :)