Domácí jogurt

V prvé řadě, pokud jíte jogurty rychlostí jakou my, nepotřebujete jogurtovač. Co potřebujete je kvalitní mléko a jogurt (žádný latex), nejlépe přímo z farmy. Pokud to není ve Vašich silách, tak v obchodech seženete mléko Amálka eventuelně Bio Olma.


Co budete potřebovat místo jogurtovače je větší láhev, nejlépe skleněnou s neprodyšným uzávěrem, ve které budete Váš jogurt uchovávat.

Nádoba vhodná k uchování jogurt musí mít uzavřená.


Do nákupního seznamu si tedy připište nic víc a nic míň než:

1 litr mléka
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu  (nic nezkazíte když bude bio)


Postup:
Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 40 stupňů.
Přidejte jogurt a promíchjte.
Směs přelijte do velké sklenice (je dobré ji pořádně umýt, nejlépe i vyvařit) s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat.
Za 12 hodin můžete dát do lednice a pojídat.

Tip:
Až si pomlsáte a zbyde Vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak seriovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat.

Dobrou chuť a hlavně Na zdraví! :)




Další nápady, které by se vám mohly líbit: 


Komentáře

  1. ..dělám ho už nělolik roků a ten kelímek jogurtu bio s kultůrou je nejlepší, 1 kelimek je až na 10 l mléka stačí jen 6 hodin,nechat v teple nejlepsí je ho dát do mikrovláknité přikrývky uděkám mu hnizdečko a pěkně ho zababulám v hrnci ve kterém zahřívám mléko atd... po 6 hod je ještě teplý a řidký,ale už moc dobrý hned ho dám do skleniček do lednice a ráno je mňam snídaně s marmeládou atd... dělám si 4l a domácí jogurt vydrží v lednici i měsíc pokud se nesní :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tech 10 litru to je Master level :) Klanim se a dekuju za tip. U nas je trochu problem s lednicnim prostorem a taky z nakyho duvodu: kdyz je tam toho moc, tak to detem smakuje min .. :)

      Vymazat
    2. Jeden kelímek se myslí 150g nebo 500g ???

      Vymazat
  2. Ja som ho robila pred necelym tyzdnom kelimok na liter mlíeka z mliekomatu, skusam rozne jogurty a veru za dva dni sa vyjedli dva litrove pohare, teraz skusam spravit zo "zvysku" uz spraveneho, cez noc je to v sklenych zavarovackach v izbe 12h, potom dam do chladnicky a on za dalsiech 24h krasne zhustne, teda to co z neho ostane :) spraveny chuti lepsie ako original aj na sladko aj ako dressing so zeleninkou

    OdpovědětVymazat
  3. A jak vite, ze se Vam tam tvori jen jogurt a ne i jine veci (kvasinky, plisne atd)?

    OdpovědětVymazat
  4. Opakované používání vlastního jogurtu k očkování se nedoporučuje... eventuálně se objeví bakteriofágy a ty zničí bakterie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvele Zdenko, kolikrat je možnost tedy recyklovat? Většinou dělám novou řadu po cca 3 oč.

      Vymazat
  5. no, já mlíko nejdřív převařím (kupuju nepasterizovaný, ale i jinak bych to dělala) a sklenice nekompromisně vysterilizovat, očkuju pod zapnutou digestoří...sterilita musí bejt. Mám pocit, že čim vyšší teplota, tim to vyjde hustší, tzn. jsem si přítelem nechala vyrobit "líheň" - bedýnku s žárovkama a termostatem, kde to nechám 6 hodin na 43 stupňů, je to dobré i na kvásek, tempeh (ten tu mimochodem chybí!)... Pokud chci očkovat ze svýho jogurtu, dělám speciální menší očkovací zavařovačku, co se neotevře a nekontaminuje dřív. Ale nikdy to není tak hustý jako z kupovanýho, moc to nedělám, hlavně mi to stejně dřív někdo sní :) Ale vždycky se říká že 3. recyklovat je max.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S přítelem jste jogurtoví Ultras! Respekt! Tempeh je v pořadí

      Vymazat
  6. tak jsem vyzkoušela, koupila jsem čerstvé mléko a jogurt bílý selský , vše udělala podle návodu a zdá se mi , že i když trochu zhoustl, stále je dost řídký , má to tak být, nebo jsem někde udělala chybu ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uritě ve výběru jogurtu, to že má kelímek pěkný napis a obrázek statku nám moc nepomůže. Jděte na to selským rozumem (ne selským jogurtem ). Kupte si kvalitní Bio jogurt anebo přijeďte na nějaký farmářský trh a kupte jogurt přímo od farmáře. Nebo se poptejte v okolí, kde nejbližší prodávající farmář je. Na cestě z hypermarketu Vám držím palce. Pište pokud budete cokoli potřebovat. :-)

      Vymazat
    2. Prosím a jaký tedy kupovat v supermarketu? U nás trhy nejsou a to že je v obchodě na něčem Bio, bohužel v ČR ještě neznamená, že tomu tak je :o((

      Vymazat
    3. Originál jogurt je ze odpařením zahuštěného mléka cca o 1/3, přčípadně se přidává sušené mléko. Jináč se nejedná o jogurt, ale jen o jogurtové mléko.

      Vymazat
    4. Kupujeme v supermarketu Choceňský jogurt (nebo jiný, kde jsou živé kultury)a mléko nazvané Čerstvé plnotučné - ne trvanlivé! Zkoušela jsem i polotučné a jde to, ale z plnotučného je jogurt lepší :-) Jinak postup je stejný, našla jsem ho v Řecké kuchařce od Marthy Elefteriadu. Její babička prý taky dávala dozrát jogurt do peřin. Může se přidat i smetana, pak je úplně super, ale je hodně kalorický.

      Vymazat
    5. Holandia je nejlepší ,má víc bifidů,jak activia ...

      Vymazat
    6. ano souhlasím

      Vymazat
  7. Dobrý den,kupujeme čerstvé mléko v mlékomatu ve Vestci u Prahy, tam prodávají i litrové lahve u kterých jsou připojeny kultury na výrobu pravého bulharského jogurtu (podrobnosti na www.bulgaricus.cz), těmito kulturami "nakazíme" převařené mléko, dáme do tepla a do 12 hodin máme excelentní jogurt. Děláme cca 12 litrů najednou a pak si 1 litr schováme na další dávku. Kultury jsme používali přes rok a až teď jsme je obnovili koupí dalšího balíčku kultur. Před spotřebou ještě jogurt přecedíme a máme i dost syrovátky, naše děti (2 a 4 roky) to mají moc rádi, můžu moc doporučit,je to lahůdka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím! Chci se zeptat jak moc je důležitá ta teplota 40 stupňů? Případně jestli může být i víc. Podle toho co tady čtu tak asi jo. Chystám se na jogurt prvně, tak jsem zvědavá jak to dopadne :-) Díky za odpověď Bára

    OdpovědětVymazat
  9. Hezký den. Děkuji za recept, jogurt jsem dělala několikrát, naposledy jsem mléko převařila (pro jistotu kvůli roční dceři). Mléko se mi samozřejmě "přichytilo", tak jsem ho rychle přelila do čistého hrnce a dala vychladit. Rozhodla jsem se to risknout a jogurt udělala. Do rána krásně zhoustl, přišel mi víc hustý než když jsem mléko jen zahřála, a po spálené pachuti ani stopa. Manžel už ho testoval s domácím jahodovým džemem a javorovým sirupem a pomlaskával, takže máte palec nahoru :-). Jen mu přišel trochu řidčí (oproti kupovaným smetanovým), tak mu ho příště přecedím. Ještě jednou díky za Vaše nápady a inspirace. Míša

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem poprvé udělala svůj první jogurt. Použila jsem 1l čerstvé mléko bio plnotučné ze supermarketu cena 29kč,bio jogurt hollandia malý kelímek cena 13kč. Mléko jsem zahřála na 90st.a pak schladila na 40st.přidala celý jogurt,zamíchala,přelila,uzavřela a šup do peřin na 6h. i s pet láhvema s teplou vodou. Jogurt poté dala přes noc do lednice a dnes ráno supr snídaně. Chuťovně stejný jako bio holandia na mě sice kyselý tak i tak,ale smíchávám s oříšky medem,vločkama atd. Pro rodinku příště přidám smetanu aby si také pošmákly.Dále vyzkouším řecký. Jana

    OdpovědětVymazat
  11. já dělám 1.jogurt vždy s přídavkem kultury od firmy Milcom.tam doporučují i přidat sušené mléko, což jsem taky zkusila a jogurt byl úžasně hustý, že se dal krájet.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, mohu na tom něco zkazit?Chci dělat i pro dceru 1 rok

    OdpovědětVymazat
  13. si uzatny :D
    uplne super jednoduchy recept...
    neskutocne strucne, vystizne a jednoducho napisane
    ako kuchar ti davam ++++++++++++++++++++++++++

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)