Domácí balzám na rty

Tak a teď něco pro holky. Jakmile trošku přituhne a zchladne, je čas vytáhnout balzámky a pokud máte vypotřebováno, udělejte si radost tvorbou svého vlastního.  Litovat nebudete a samozřejmě ušetříte.

  
Budete potřebovat:
4 lžíce olivového oleje
1 lžíci včelího vosku (kosmetický v čočkách seženete ZDE)
1 lžíci medu (pokud chcete, aby byl sladký)
2 kapky vitaminu E (seženete ZDE)
5 kapek esenciálního oleje (vybírejte tady)

*@--! Pokud je libo, můžete sobě nebo jako dárek  pořídit 'hotový balíček' a akorát naváženými ingrediencemi

Pokud chcete, aby měl balzám i barvu, přidejte i1 lžíci rtěnky, třeba nějaké co už nepoužíváte, nebo se rozbila- předpokládám, že pokud ji máte doma není prošlá a je vám známo její složení.

Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout, ať si výrobek nijak nekontaminujete - déle Vám vydrží.
Ve vodní lázni velmi pomalu rozehřejte olej a vosk než se vše rozpustí a spojí. Odstavte a vmíchejte esenciální olej, vitamin E. Dejte do ledové lázně a přidejte pomalu med, něžně míchejte než se vše spojí. Pak opatrně přelijte do nádobky na balzám. Nechte být nejlépe 6 hodin.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Vyborna věc, vyzkoušla jsem a je to opravdu tak krásné jako na obrázku.

    OdpovědětVymazat
  2. Má tenhle balzám nějakou "omezenou" dobu trvanlivosti? Ptám se kvůli vyrobenému množství-jestli vadí, když si rovnou udělám více:)
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlo, podle přísad 6 měsíců minimálně. Jestli můžu, tak dám tip, pokud seženete pěkné klímky, tak je to opravdu milý vánoční dárek pro kamarádky, dcerky, maminky, tetičky .. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jen malý detail, čerstvý včelí vosk je téměř bílý, čím tmavší, tím byl v úlu delší dobu a je znečištěnější. Dávejte si pozor na nákup kvalitních surovin. Také stará rtěnka může být prošlá.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím všechny, potřebovala bych poradit...
    Dámy kde sháníte obaly (krabičky, kelímky) na všechny ty úžasné věci? Pokaždé když se rozhodnu vyrobit domácí kosmetiku ať už se jedná o domácí osvěžovač vzduchu, domácí balzám na rty, pěnu do koupele, narazím na ten stejný problém a to, že výrobek nemám v čem předat :-D
    Pěkný děn Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaťo! Konečně někdo vyslovil to co v téhle naší zemičce řeším skoro pořád. Na něčem pracuju, vydržte prosím ještě chvilku, otvírá se na toto téma eshop.

      Vymazat
    2. Tak to je super :-) už se moc těším

      Vymazat
    3. V některých domácích potřebách prodávají dózičky různých velikostí ... ;)

      Vymazat
    4. Já jsem sehnala krabičky na nehtovou modeláž na aukru (balení 16 uzavíratelných krabiček o průměru 2,2 cm za 65 Kč :) ). Na balzámek naprosto ideální!

      Vymazat
    5. krabičky 15ml se dají koupit v lékárně, 100ks = 300Kč, název: kelímek s víčkem, bílý. Dají se sehnat různé velikosti :-)

      Vymazat
    6. Vše, co jsem zatím objevila bylo pouze funkční ... o nějaké estetičnosti či dokonce "dizajnu" nemůže být řeč. Bílý plastový výlisek si asi těžko vystavím v koupelně :-(

      Vymazat
    7. Super recept! Ráda a brzy vyzkouším! Už mám za sebou výrobu tuhého mýdla metodou za studena a chystám se na výrobu tekutého mýdla, balzámu a taky bych ráda zkusila výrobu pleťového krému, ale to bude asi tvrdší oříšek. Co se týká receptů - doporučuji tyto stránky, které se mi osvědčily:
      http://moderna.alchymistka.eu/
      A pokud sháníte různé nádobky ať už na krémy či jiné prodkty, tak nakupuji tady:
      http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=glass+cream+jars&catId=&initiative_id=SB_20140312130547

      http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=metal+jars&catId=&initiative_id=SB_20140312130952

      Je jich tu spousty a většina dodavatelů posílá do ČR zadarmo! Nakupuji tam různé věci - jen pozor, ať se na těch stránkách nezapomenete, to byste pak vůbec žádný balzám neudělaly :D...

      Pa a ať se daří!

      Hanka

      Vymazat
  6. No zatím to vypadá skvěle, uvidíme, jestli poslouží svému účelu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Balzám je moc příjemný a vypadá krásně. Jen to kakao mi barví pusu. Nešlo by to bez něj? Nebo něčím nahradit? Dík!

    OdpovědětVymazat
  8. Diky za skvely recept, rada vyzkousim.
    Mate nekdo zkusenost s balzamem s vyuzitim bambuckeho masla? Treba jako nahrada vceliho vosku? Moc diky predem!

    OdpovědětVymazat
  9. Mohu se zeptat proč v ingrediencích kakao není psáno,ale v postupu ano?
    Já jen,jestli je tam potřeba a pokud ano,tak tedy jaké množství? :o)
    Díky..
    Baru

    OdpovědětVymazat
  10. No s tím kakaem by mě to taky zajímalo jak to je??já bych ho tam nejradši nedávala...vadilo by to??? bojím se že mi taky bude moc barvit rty a to právě nechci... Díky Katka

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím vás kolik udělám balzámu z množství uvedeném v receptu?

    OdpovědětVymazat
  12. Mám prosbu, nevadí, když přidám např. grapefruitový esenciální olej dohromady s medem? Nebudou se jednotlivé chutě "tlouct"??? Mnohokrát děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  13. Je to domácí, ale také z chem.přísadami! Co takhle přírodní vitamíny, to by teprv bylo zdravé. Chemikálije na náš útočí všude a i tady milánkové. Čekala jsem čistý přírodní produkt. Škoda =(((

    OdpovědětVymazat
  14. Ráda bych se zeptala, čím je možné balzám obarvit kromě rtěnky? Zkusila jsem nasušit nastrouhanou řepu a rozemlít ji v hmoždíři, ale i po důkledném rozemletí se některá zrníčka nerozpustila a na rtech nebyla příjemná. Děkuji za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem o obarvování a ochucování balzámů přímo šťávou z ovoce nebo třeba čokoládou, celou skořicí atd...myslím, že je to lepší než esenciální oleje a trvanlivost by to nijak omezit taky nemělo :) :)

      Vymazat
  15. ahoj, vyrabim balzam z olivoveho oleje, mandloveho nebo kokosoveho, pridam vceli vosk a med,ale ten se mi nikdy se smesi nespoji a po vychladnuti se opet oddeli, nevite co s tim? diky moc!

    OdpovědětVymazat
  16. Ani mně se med nespojil, ve studené lázní začne vosk tuhnout a med zůstává v krabičce na spodku a nespoji se. Co dělám špatně? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím, no. Psala jsem tu odpověď před pár dny a není tady. Někdo ji smazal? To by odpovídalo, protože ten recept není dobrý a nemůže fungovat. Vy neděláte špatně nic. To jen voda (med) a olej (ostatní přísady) se nespojí bez emulgátoru a následně nezůstanou čerstvé bez konzervantu. Vynechte med a (proboha) starou rtěnku a bude to fungovat. I ty poměry docela odpovídají. A když toho včelího vosku dáte lžíce tři a přidáte ještě asi dvě lžíce bambuckého másla, bude to přímo skvělé. A spolehlivě vyzkoušené.

      Vymazat
  17. Dostala jsem včelí vosk od kamaráda,ktery má úly. Můžu tento vosk použít. Dezinfikovala jsem ho varem,pri teplotě cca 120°c

    OdpovědětVymazat
  18. Prosím, spojil se vám všem med s ostatními surovinami? Takto jsem dělala velmi podobně podle jiného receptu a med vždy zůstal zdrclý na dně a zničil celou dávku. I když byl ve vodní lázni dlouho :-( děkuji za rady.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, originální recept, který byl pro tyto stránky evidentně jen zkopírován, najdete tady: https://crunchybetty.com/3-simple-homemade-lip-balms-your-lipsve-never-been-yummier/ Včetně dalších 2 fajn receptů :) Proč se autorka rozhodla okopírovat cizí recept i s obrázkem, to netuším. Každopádně v originálním receptu je to kakako i v ingrediencích, takže to pak dává větší smysl :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)