Domácí tekuté mýdlo

Když teď uvidíte, jak se dělá tekuté mýdlo, budete se sami divit, proč jste si ho dřív neudělali sami. Tekuté mýdlo pořídíte za asi 40,- korun. Doma si ho můžete vytvořit a nebude vás stát nic, tedy pokud jako já máte sbírku hotelových mýdlíček.



Budete potřebovat:
- kostičku mýdla (jakou barvu vyberete, takovou barvu bude mýdlo mít)
- 4 hrnky vody
- pár kapek esenciálního oleje (nemusí být)


Převařte vodu pak ji odstavte a vmíchejte do ní najemno postrouhané mýdlo. Nechte rozpustit. Po vychladnutí začne mýdlo houstnout. Pokud není dost husté, přidejte mýdlo, pokud je husté příliš, přidejte vodu. Přidávejte k plné spokojenosti. Do výsledné hmoty můžete kápnout božskou v podobě esenciálního oleje, pokud je vůně to, co pro vás mýdlo dělá mýdlem. Přelijte do lahvičky s pumpičkou, a je to. :) Máte máte další zářez ve světě domácí výroby. :)

Tohle je samozřejmě jen takové tekuté haha :-) pokud byste chtěli proniknout do skutečné výroby tekutého mýdla, zapište se na semináře Adélky.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Ať dělám co dělám, vychází mi z toho jen mýdlová voda. Nemá se tam ještě něco přidat na zhoustnutí? Třeba rozpuštěná soda? (jako když dělám mýdlový sliz...) Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak beru zpět a omlouvám se. V chladu to krásně ztuhlo. Mám z toho radost. Vůbec mě nenapadlo, že je to tak jednoduché. Mám teď tekuté mýdlo ze svého oblíbeného mýdla a za pár korun...

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to je báječný nápad! Používám na tělo marseillská mýdla (jako jediná mi nevysušují pokožku), je to levnější a přitom luxusnější než sprchové gely. A před použitím v koupelně krásně provoní prádlo či ručníky v šuplíkách. Jeslti z něj půjde dělat tekuté mýdlo na ruce, tak mi to ušetří spoustu peněz, to tekuté totiž objednávám a je dost drahé.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak hlásím můj první pokus (pro ty, co mají rádi gramy a čísla):
    15 gramů nastrouhaných z marseillského mýdla (http://www.suzannedekor.cz/5199-mydla-125gr-(126)/11088-mydlo-z-provence-citron/?run=0&pg=3)
    1 litr vody
    ---------------
    Mýdlo ztuhlo tak za 3 hodiny a je celkem hodně tuhé. Pro další pokusy spíše použiju 10 gramů mýdla. Jinak má mýdlo opravdu nádhernou bílozlatou barvu, vypadá celkem luxusně. Vůně citronu tam už moc není, ale to by spravilo pár kapek esenc. oleje, který jsem tam na první pokus nedala. Cenově to vychází na 6 Kč na 1 litr tekutého mýdla i v případě tohoto luxusního mýdla, přitom v obchodech se tekuté marseillské mýdlo pohybuje v cenách cca 300 Kč za litr.

    Vážně díky za výborný tip, to mi ušetří spoustu a spoustu peněz!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, tak 10 gramů ani 15 gramů do litru se potom nechová jako tekuté mýdlo. V kastrolku je to krásně ztuhlé a s výbornou konzistencí, ale když jsem je konečně přelila do dávkovače, tak z dávkovače zatím pořád teče jen řídká mýdlový voda, přitom je v něm ale vidět, jak je mýdlo husté. Budu s tím experimentovat a zkoušet, určitě na správný poměr přijdu. Ještě mne napadlo, jestli se to z marseillského mýdla vůbec dá udělat, těžko říct.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, sepsala jsem svoje pokusy s marseillským tekutým mýdlem do svého blogu. Snad nevadí, že jej sem odkážu: http://ekologickadomacnost.blogspot.cz/2013/04/moje-pokusy-s-vyrobou-domaciho-tekuteho.html (pokud by to vadilo, tak sem do diskuse jen udělám výcuc toho podstatného). Zatím ještě nemám ten správný "ideální" poměr, ale myslím, že se k němu časem dopracuji. Velmi děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den. Jedná se o malé hotelové mýdlíčko, nebo o normální běžnou kostku mýdla? Ta má kolem 150g. To malé se mi nějak nezdá na 4 hrnky vody. Jestli to někdo další zkoušel, dejte vědět. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Tak včera jsem zkoušela tento poměr: 50g mýdla (půl klasické kostky) a 750 ml vody. A konzistence mi připadá OK.

    OdpovědětVymazat
  9. zkuste to vzít ponorným mixérem, pak se konzistence spojí.

    OdpovědětVymazat
  10. ....tak jsme vyřešili konzistenci...a teď dotaz: umyje vám ta směs ruce třeba od matného těsta? Já tam toho musím dát...tak na tři zmáčknutí pumpičkou a ještě minimálně jednou opakovat..a to jsem dala víc mýdla, než bylo v receptu.

    OdpovědětVymazat
  11. oprava: od mastného těsta (píšu z mobilu)

    OdpovědětVymazat
  12. Lidi vy jste snad padlí na hlavu ne??? Tekuté mýdlo dělat z pevného? Spočítejte si kolik dáte za kostku mýdla. když už je hotové, proč to předělávat???
    To si raději vyrobte pořádné tekuté mýdlo od začátku.
    Kdo má zájem o radu, nechť mi napíše na darky-dekorace@centrum.cz
    poradím Vám s výrobou i se surovinama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní, proč bychom měli být padlí na hlavu? Jednoduše ne každý chce mít doma žíraviny, ať už kvůli sobě nebo dětem. Mně naprosto vyhovuje, že si dělám tekuté mýdlo např. z marseillského mýdla s vůní a barvou, která se mi líbí a výsledné tekuté mýdlo je pořád velmi velmi levné oproti prodávanému "tekutému marseillskému mýdlu". Samotné kostky maseillského mýdla bych doma těžko nějak vyráběla. A je to ekologické, mýdla mi chodí poštou v papírových obalech a doma mi stačí 3 vysoké zavírací láhve z Ikey, do kterých tekuté mýdlo pravidelně vyrábím.

      Děkuji.

      Jitka Daňková

      Vymazat
    2. zieraviny doma bezne mavame tak ci tak napr. na odtok...a vyroba svojho mydla od zakladu a podla seba nie je ziaden vacsi problem - tuk, NaOH, etericky olej plus bylinne prisady ci pellingové prísady...to čo kazdy uzna za vhodne...a taketo mydla si ponechavaju vzacny glycerin, ktorý z beznych mydiel odoberaju...

      Vymazat
  13. Anonymní, proč s tím mýdlem děláte takové tajnosti? http://domacikosmetika.passhaus.at/doku.php?id=saponifikace ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné tekuté mýdlo se mi podařilo udělat podle receptu na prostředek na nádobí
    (Oliv mýdlo, ocet, soda)... Na nádobí to není nic moc, když to dám na houbičku, tak to meje, ale když cáknu do dřezu s teplou vodou, tak se to zakalí a moc nečistí :(

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojte, myslím, že pravé tekuté mydlo sa vyrába pomocou KOH (pevné zasa pomocou NaOH). Ak sa rozpustí pevné mydlo s vodou, časom sa voda od hmoty oddelí - aspoň mne sa to stávalo. A aj tak nie je nejak veľmi tekuté...
    Tekutý gél sa dá vyrobiť aj pomocou iných tenzidov, ak som správne pochopila z doteraz naštudvaného, tak medzi najlacnejšie a dráždivé patria SLS a SLES. Avšak sú aj také nedráždivé, len tie som ešte nehľadala. :-)
    Inak, pekná stránka, veľmi. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. tekutý mýdlo jsem si udělala a jsem sním naprosto spokojená. A ještě taková maličkost mám radost, že jsem si ho udělala sama a o to právě jde né???? Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  17. Já použila Fa Cream Soap (krémové) a na něj něco málo přes 2 litry vody. Je to z krémového mýdla, proto bohužel nepění, ale myje báječně a mám ho za hubičku! Je to dost husté, ale z dávkovače jde vymáčknout v pohodě. Mixovat ho nebylo třeba. Dokonce i přítel měl velkou radost, jak je to levné a funguje to. A já teď plánuji udělat si nějaký mycí přípravek na obličej, protože to mi chybí... Asi koupím nějaké mýdlo s rašelinou a přidám do směsi glycerin, aby mi to obličej nevysušilo. A uvidím, jestli to bude fungovat! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Myslíte, že by to šlo udělat i z glycerinového mýdla. Je mi líto to zkoušet a mýdlo případně vyhodit, protože mám poslední. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj! Nastrouhala jsem asi 3/4 kostky mýdla, takovej zbytek, dala 1 l vody a pár kapek Tea Tree EO. Divila jsem se, jak to bylo strašně tekuté a potom jak se to vychladilo tak tuhé až moc, takže jsem zase ředila, nevím přesně kolik vody jsem tam ještě dala a jsem strašně spokojená. Používám jen na ruce, docela je to vysušuje, takže příště zkusím asi to krémové.

    OdpovědětVymazat
  20. Dneska jsem konečně vyzkoušela a jsem absolutně spokojena, konzistence hned napoprvé- cca 50 g mýdla na litr a 1/4 vody ;) Navíc jsem koupila mýdlo, které nádherně voní, takže esence nebylo třeba.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak Stvořitel ze mě nebude, dala jsem 1 mýdlo Dove a 1l vody a je to šíleně řídké, z dávkovače to stříká na všechny strany....netušíte někde, kde udělali "soudruzi z NDR chybu?" Díky.

    OdpovědětVymazat
  22. potrebujete mydlo-mydlovu pastu vytvorenu pomocou KOH...bezne kupene mydlo je robene s NaOH a toto po rozpusteni vo vode nie je stabilne, oddeluje sa mydlo a voda...misa

    OdpovědětVymazat
  23. Jedno weleda mydlo a liter vody - výsledok je veľmi príjemný, po vychladnutí ztuhlo, ale aj napriek tomu ide pekne von z dávkovača, jedine nemá dokonale krémovú konzistenciu, skôr sa smejeme, že je ako ejakulát. Ale inak je dokonalé, vôbec sa neoddeľuje od vody ani nič také.

    OdpovědětVymazat
  24. Zdravim, ja som robila z asi 150g original marseillskeho mydla ( zlozenie Sodium Olivate (olivový olej - sodná soľ), Sodium Cocoate (kokosový olej - sodná soľ), Aqua (voda), Glycerin (glycerín), Sodium Chloride (soľ) a litra vody a vznikla z toho iba riedka mydlova voda. neviete, kde by mohla byt chyba? Vopred dakujem za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najneskôr za deň stuhne :)

      Vymazat
    2. Ano, mělo by to proběhnout v pohodě.

      Vymazat
    3. tiez som si myslela a tesila sa na super vysledok, ale uz je to mesiac a pol a stale je to riedka zbrnda :/

      Vymazat
    4. Tak to, bohužiaľ, neviem poradiť. Ja som robila z weleda mydla a vody, presne podľa tohoto receptu a teším sa z neho už dlhšie. Možno je príliš husté, tak ho z času na čas ho premiešam.

      Vymazat
    5. Něco podobného mi vyšlo z kostky ryze přírodního olivového oleje stalo 40 kc a po mesici čekání jsem ho vyhodila zkažené což mě odradilo od pokusů...🙂

      Vymazat
  25. Jdu hledat mýdlo. Derou mě sprchové gely našich chlapců, kteří sabotují tuhá mýdla. Já zase gely nesnáším, protože se nedají dobře smýt z těla , navíc ten zbytečný odpad z toho. Takže bych mohla zabít několik much jednou ranou, získat víc místa v koupelně a ještě mít důvod koupit si nějakou krááááásnou lahvičku na gel :)

    OdpovědětVymazat
  26. Dvě kostky kvalitního mýdla (botanicus), tři hrnky vody a úplně tekutá mýdlová voda, i když už je studená :-( Nevíte, kde je chyba?

    OdpovědětVymazat
  27. Beru zpět, po několika hodinách začíná pomaličku houstnout, uvidíme ráno :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Taky chi udelat tekute mydlo misto sprchiveho gelu pro manzela, ktery tuhe nechce... A taky jsem ze temer 100g olivoveho mydla a neceleho litru vody dostala jenom zelenou vodu... Uz je to temer 24hod a stale netuhne...:-(

    OdpovědětVymazat
  29. Prosím o radu co dělat, když mýdlo je spíš jako husta želatina? Můžu znovu rozehrát a naředit?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)