Domácí sušená rajčata v oleji (pomodori secchi)

Pokud máte víc rajčat a dochází vám fantazie kam s nimi, můžete si vyrobit vlastní sušená rajčátka, v mrazáku vydrží celý rok, chutnají výborně do salátů, na pizzu, do těstovin, nebo jen jako chuťovka - jednopuska... no jéje! :)
Tohle je recept na jejich sušení a uskladnění v oleji.

Budete potřebovat
rajčata jakékoli množství, zralá, pevná, ne přezrálá
olivový olej
bylinky, česnek, sůl 
vakuové sáčky nebo sáčky se zipem na uskladnění

Prvně je potřeba se rozhodnout jestli chcete rajčata loupat nebo ne, záleží na vaši chuti.  Zkoušeli jsme oboje, a nepřikláním se ani k jedné variantě, obé je fajn. :)

Ze všech loupacích metod je nejlepší: postavit na plotnu velký hrnec s vodou a přivést do varu, vzít rajče naříznout nahoře do křížku, hodit na 1 min to vody, vytáhnout a počkat až se vychladí a sloupnout, jde to 1 2.

Oloupaná rajčata zbavte tvrdých částí a semínek.
Sušit můžete v sušičce, v troubě a nebo pokud je slunce a horko, tak uvnitř v rozpáleném autě.
Sušička: (dle návodu)
Trouba: na 1. stupeň, na 65 C nebo nejnižší možný stupeň 10-20 hodin (ano takhle dlouho). Rozprostřená rajčata pokapte olejem, můžete i osolit, normální solí nebo kosher solí, česnekovou solí přidat bazalku, jak má kdo rád. V průběhu sušení prohrabávejte ať probíhá sušení rovnoměrně.
Auto: pokud je horký slunný den, rozprostřete rajčata na plech a dejte na palubní desku, nejlépe je začít ráno a skončit večer, dle potřeby prohrabávejte, pokud večer nejsou rajčata ještě hotová, dejte je na noc domu a opakujte další den.

Hotová sušená rajčata poznáte podle toho, že konzistencí trochu připomínají rozinky, mají tmavě červenou barvu a není v nich voda.

Nechte zchladit. Promíchejte s olejem, bylinkami (oregano, bazalka) nebo česnekem dle chuti. Uchovávejte ve vakuových pytlících, pokud nemáte, je možné použít sáčky ze zipem, ale pečlivě vytlačit nebo vysát brčkem co nejvíc vzduchu ven. V mrazáku vám vydrží až 12 měsíců, v lednici jen pár týdnů.
Dobrou chuť a rajčatům (zvlášť sušeným) 3x zdar!


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

Okomentovat

Diky! :)