Domácí droždí

Když už se pustíte do doma-dělání, tak pořádně! Kvasnice je jedna z dalších věcí, které si můžete pořídit naprosto nezávisle, snadno a sami. Je mnoho metod jak na ně, tahle je z jablek, protože po vyzkoušení mi přijde chuť nejvíc neutrální - tedy vhodná jak do slaného tak sladkého pečení, nebo do drožďové polívky!


Na domácí droždí budete potřebovat:
1 jablko (nejlépe ze zahrádky, chemicky neošetřené)
1 hrnek čisté vody
1 hrnek hladké mouky

Jablíčko nakrájejte a nechte 2 dny ve skleničce s vodou, po dvou dnech odstraňte jablko, a vodu smíchejte 1:1 s moukou. Nechte stát 20 minut a droždí je na světě. A hurá do pečení ! :)

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


banner na slevy

Komentáře

  1. Ok tak to mě zajímá. To se ty kupované kvasnice taky tak vyrábí? Protiže mě zajímá nutriční hodnota. Také takovéhle kvasnice obsahují B vitamíny? Nebo si tu vytvoříme látku se stejnými vlastnostmi jako kvasnice? A jak bych potom teda vytvořila ty medovinové kvasnice?

    OdpovědětVymazat
  2. Tady je snad vše http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky
    Kvasnice se dají vyrábět mnoha způsoby. Je treba trochu prostourat google.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    omlouvám se za stupidní dotaz, ale to se smíchá s moukou ta voda co se slije, nebo to jablko? Pardon že se ptám jak debil, ale fakt si to nějak neumím představit.
    Jinak vaše stránky jsou úžasné, chystám se vyzkoušet spoustu věcí, momentálně se připravuju na nutelu...
    Díky za odpověď a přeji mnoho nových nápadů a zajímavých tipů pro nás.
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný dotaz není stupidní! Smíchá se voda a mouka. Jablko vyhoďte, nebo snězte (bude mírně nakvašené, tak se bude dobře trávit). Nepředstavujte si to, udělejte si to, za 2 dny uvidíte :)

      Vymazat
    2. Dobry den,
      ráda bych věděla kolik se dává tohoto droždí na 1kg mouky(v jakém poměru).
      Děkuji za odpověd.Moc se mi tyto stránky líbí.

      Vymazat
    3. Tak to je náhoda! Mě se taky moc líbí! :-) Ten poměr to je trochu dobrodrůžo .. ale o tom to domácí.. někdy je. Je potřeba to individuálně aplikovat. Záleží na jablku vodě, teplotě, tlaku, rosném bodu.. jednou dvakrát vyzkoušíte a budete vědět.

      Vymazat
    4. A přibližně? klik dáváte vy?

      Vymazat
  4. Dobry den, skusal som tento postup a drozdie nevyslo :( spravil som nieco zle, teplota, cistota vody, muka /zitna/..cakal som 30-40 minut a nic jemne bublinky....kysnutie cesta ani po hodine.
    zeby male mnozstvo alebo nebol nastartovany ...

    Vdaka za rady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitna mouka se podle meho nazoru pouziva v blizkem kontextu primarne na kvas/kvasek typicky napriklad do kvaseneho chleba. Pokud neni recent jinak (jakoze neni), ocekaval bych zde primarne mouku psenicnou. Pouze osobni nazor.

      Vymazat
  5. Ty jablka jsou tam primarne kvuli cukru(m), je to tak? Pokud ano, stacilo by udelat to same s vodou a mouku s pridanim melasy, nebo hnedeho cukru, nebo stevie, nebo pripadne lekorice, je to tak?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)