Domácí karamel

Domácí karamel je hotový raz dva, to co k němu potřebujete máte určitě běžně doma. Teď když už se blíží svátky se dá vyrobit, ozdobit a dát jako působivý, originální a hlavně praktický dárek. Stačí pixle z ikei, rolničky, stužka a máte vymalováno.


Budete potřebovat
1 šálek bílého cukru
6 lžic másla
1/2 šálku kvalitní šlehačky

Příprava karamelu je hrozně rychlá, takže si všechno připravte ať to máte po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen a památku na to budete mít až do dalších Vánoc. Proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu.
Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte. Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu, až se vše zcela promíchá. Nechte stát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Pokud si karamel necháte, je báječný jako omáčka třeba na palačinky, poháry a další mlsání.



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. tak jsem dělala a příště dám míň másla (nebo vůbec) , je to moc mastný a máslo je v tom moc cítit :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano také dám příště méně másla :-)

      Vymazat
  2. Mám několik otázeček ,250ml nebo 500ml hrneček a pak smetana to je opravdu oříšek kvalitní v dnešní době docela náročné?

    OdpovědětVymazat
  3. koľko to je jedna šálka?koľko to je jedna lyžica? čo to znamená kvalitná šľahačka?pri receptoch by mala byť presná gramáž,experimentovať s finančne náročnými surovinami si nemôže dovoliť každý.

    OdpovědětVymazat
  4. Co tu řešíte velikost šálku...stačí trošku selského rozumu....dodržte vzájemný poměr surovin a je to jedno jestli má 2,5 dl nebo 3dl.

    OdpovědětVymazat
  5. já ho dělám jen s vodou, jako kapalný a chutnější sladidlo, prý to taky neni okyselující tolik jako cukr. Na palačinky je to ono, člověk přidá zrovna tolik vody, aby to bylo kapalné, trošku smetany popř. přidám pro chuť. Neřekla bych, že se to dá poměrově nějak extra zkazit, pokud člověk sleduje konzistenci (samozřejmě to neni sranda, při přilití to soptí a zase ztvrdne, člověk neví, kolik přilil...s mlíkem si to moc neumim představit...)

    OdpovědětVymazat
  6. Dala by se z toho udělat lízátka?

    OdpovědětVymazat
  7. vůbec se mi to nepovedlo, ani natřikrát ... poprvé cukr zhořknul, podruhé se při přimíchání másla všechno srazilo, a potřetí jsem máslo zamíchala k cukru na začátku, a po vmíchání šlehačky taky nespojené ... nevím co dělám špatně, ale dost mě to zklamalo, vylít toho tolik ...

    OdpovědětVymazat
  8. udělala jsem celkem 5 pokusů, z nichž 2 byly použitelné. Příště dám trochu víc smetany, moc mi to ztuhlo. Zjistila jsem, že je potřeba použít dost širokou nádobu, aby se cukr rozpustil. Když ho byla moc vysoká vrstva, tak zhnědnul dřív, než se rozpustil. Chuťově a vůní je to výborný. Budu dál experimentovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Daji se z toho udelat karamelky nebo jakou to ma finální konzistenci?

    OdpovědětVymazat
  10. Já dělám jen z cukru a přidáním různých ovocných šťáv nebo také kávy čokolády dětem bonbóny nebo lízátka

    OdpovědětVymazat
  11. Karamel tekutý - 250 g cuktu krystal, 1 lžíce vody, 1 neslazená Tatra. Do vyššího kastrolu dát cukr s vodou, rozpouštět jej do zlatova, pak přidat Tatru. Nalít do sklenice a zdobit cokoli, i zmrzlinu, palačinky ap.

    OdpovědětVymazat
  12. Super recept! Povedlo se hned napoprvé:-) Přidala jsem si trošku vločkové soli a měla jsem slaný karamel na naplnění oříškových košíčků. Postup jsem dodržela a vše bylo v pořádku. Jen se musí pořád a dlouho míchat, až se cukr dokonale rozpustí a všechny složky spojí. Hrnec jsem vždy na chvíli stáhla úplně z plotny - kovový je dlouho horký a karamel by se tak mohl přepálit a zhořknout. Prostě se vyplatí nespěchat :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)