Domácí Mozzarella

Mozzarella je další dobrotou, kterou si můžete spáchat doma sami. Těžké to není, jediný skoro-problém je syřidlo, ale není k nesehnání, jen prostě není tak automaticky všude jako mléko. Pokud máte v okolí výrobnu sýrů, kupte si ho přímo tam, anebo si ho objednejte přes net (třeba tady). Nenechte se určitě od výroby odradit, byla by to škoda.


Budete potřebovat
2 litry čerstvého mléka
1 lžičku kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla
teploměr

V mléce rozpusťte kyselinu citronovou a zahřejte na 38 C. Odstavte z plamene a přidejte syřidlo. Zamíchejte a nechte oddělit sražené mléko a syrovátku (nažloutlá tekutina). To bude trvat asi 20 minut. Potom opět ohřejte a míchejte ať se vám nepřipálí. Vařte asi 10 min než začne vypadat takhle:


Přelijte přes cedník, syrovátku si schovejte.  Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod teplotu varu (90 ° C). Cedník ponořte do hrnce, tak aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě. Nechte ve vodě pět minut. Jakmile tvaroh dosáhne 60 °C, vytáhněte ho z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte jako kynuté těsto a vypracujte bochánek. Skladujte v lednici v roztoku, který si vytvoříte ze 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Dobry den,
    rada bych se zeptala, kde se da poridit v Praze syridlo. Dekuji, Anna

    OdpovědětVymazat
  2. Sice je to z dalsiho textu logicke, ale pro zacatecniky jako ja: kdyz se oddeli syrove zrno od syrovatky, tak tech 10 minut NEVARIT!!! ale zahrivat! Pri vyssich teplotach se syrove zrno rozpusti a mate z toho prevarene mleko obohacene o kys. citronovou a syridlo... jo, chybama se clovek uci :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)