Domácí bylinkový krém z bambuckého másla

Tenhle recept se ke mě dostal zprostředkovaně a protože zněl tak romanticky, hned přes víkend jsme ho s mojí dcerkou vyzkoušely a máme nové mazání bez esenciálních olejů.



Budete potřebovat
50ml nerafinovaného bambuckého másla (Bio & FairTrade zde)
hrst čerstvých bylinek

Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout, ať si výrobek nijak nekontaminujete - déle Vám vydrží.
Zahřejte bambucké máslo do tekuté formy a vmíchejte bylinky, nechte ztuhnout a ponechte 2 - 3 dny. Poté opět ohřejte do tekuta a bylinky zceďte. Jestli všechno dobře chápu silice jsou rozpustné buď v alkoholu nebo v tucích a tím že to nechám odležet dám tuku dostatečný čas k jeho nasycení. Tak a máte další možnost, pokud se chcete vyhnout používání éterických olejů a mít doma 100% přírodní produkt.





Líbil se vám tenhle nápad? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. A nezničí se ty drahocenné látky ohřevem? Pokud je to olej lisovaný za studena, tak osobně bych to neohřívala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi dobrá připomínka. Ohřát ve vodní lázni do tekuté formy můžete, velmi opatrně. Pod tání BM je poměrně nízký, záleží od jednotlivých kusů a zpracování - 40C.
      Samozřejmě ohřát co nejméně, odstavit a dál zbytečně nezahřívat.

      Vymazat
  2. Budou fungovat i bylinky sušené? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Účinné látky v bylinkách jsou rozpustné buď ve vodě nebo v tuku. Proto z některých nemá smysl dělat nálev (konopí) nebo mast (heřmánek). Všechny jsou ale rozpustné v alkoholu. Takže tinktura ideál.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)