Domácí kombucha

Pokud máte již koupenou nebo vlastní hotovou kombuchovou kulturu, tak směle pokračujte, pokud ne, vraťte se sem.


Budete potřebovat:
3 litry vody
5 sáčků zeleného nebo černého čaje (je to na vaší chuti)
120 gr třtinového cukru
1 kombuchovou kulturu - koupit nebo si udělat
velká sklenice s širokým hrdlem - zavařovačka
plátýnko
(Pokud chcete nějakou příchuť tak ovoce, koření dle vašeho uvážení.)

Udělejte čaj, vmíchejte cukr a nechte zchladit na pokojovou teplotu. Vlijte do čisté zavařovací sklenice, přidejte kombuchovou kulturu. Překryjte hrdlo plátýnkem a upevněte provázkem nebo gumičkou. Kombucha bude dýchat ale nevletí vám do ní žádný bordel. :-) Nechte stát 5 dní. Potom přelijte do jednotlivých lahví, které se dají zavírat. (Anebo si to můžete ještě vylepšit a experimentovat s různými příchutěmi - zázvor, hřebíček, skořice, med, citron, nebo jiné ovoce - dejte do zavařovačky na extra 2 dny.) Ať s příchutí nebo bez, v lahvích pak ještě nechte pár dní dozrát. Pak už skladujte v chladu. Dobrou Kombuchovou chuť!



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Nechavam kombuchu tak 8 dni, ale zalezi na teplote, pri ktere kvasi. No a pred staceni ochutnavam brckem, jestli uz je to ono. Ma byt nakysla, ale jen natolik, kolik dany jedinec snese. Ale zato cim kyselejsi, tim ucinnejsi...

    OdpovědětVymazat
  2. My si děláme domácí kombuchu už asi pět let. Báječná je kombinace černého čaje a bylinek - meduňka, heřmánek, šípek, šípek s brusinkou, kopřiva. Ta je hodně překvapivě dobrá. Na velkou sklenici používám 2 sáčky černého čaje a 4 bylinkového. Doma necháváme kvasit cca týden, pak má nápoj jen jemně nakyslou příjemnou chuť.

    OdpovědětVymazat
  3. prosím, nevíte, zda můžu místo cukru použít med? díky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)