Domácí Lučina

Tento recept mi poslala čtenářka Martina (děkuju!) a hned jsme s úspěchem vyzkoušeli. Je opravdu velmi dobrá, trochu krémovitější než Lučina kostka. Děti jsou ale nadšené a to je to, o co mi jde :-)



Budete potřebovat:
1500ml kvalitního nejlépe vlastního jogurtu
200 ml zakysané smetany
1 lžičku soli (malá, zarovnaná, ale můžete dát i méně)

Vše smícháme a vzniklou hmotu dáme do cedníku, do kterého jsme předtím dali plátýnko. Cedník dáme nad misku nebo kastrolek (pro rejpaly kastrůlek :-)) do lednice na 24 hodin odkapat.
Vzniklou syrovátku můžeme dál použít do vaření nebo pečení. Z tohoto množství ji bylo víc jak půl litru. Hotový sýr si dáme do nějaké plastové krabičky a uložíme v lednici.
Dá se dochutit bylinkami, česnekem, paprikou, šunkou...


Pojďte s námi slavit Kakaový vítězný únor!

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Jsem ráda,že vám chutná:-) Martina S.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No to já taky! Díky Martino! :-)

      Smazat
    2. Tak jsem místo zakysané smetany dala 31% šlehačku a taky byla výborná...

      Smazat
  2. Já dala smetanu z domácího mléka (asi 1 dcl) a smetanový 500g jogurt a taky to bylo fajn:-))

    OdpovědětSmazat
  3. dělám ji ze Selského jogurtu Hollandia, bez soli a bez smetany, z 500g je jí 250 g, trochu kyselejší, ale vynikající jemný tvaroh, příště zkusím se smetanou

    OdpovědětSmazat
  4. Já tu "vodu" která vykape sleju a použiji do palačinek, nebo domácího kváskového chlebu dle RCP zde: http://www.youtube.com/watch?v=TYnVqyE--Zg ;)

    OdpovědětSmazat
  5. dobry den.co je platynko?

    OdpovědětSmazat
  6. zkoušela jsem obojí - se zakysankou i smetanou. Ze zakysanky mi přišla lehce nakyslejší a se smetanou je skvělá. Jen ji ještě asi v polovině odkapávání zatížím a má pak krémovější konzistenci. Udělala jsem jí z domácího jogurtu (litr a půl jogurtu mě vyšel na 19,-Kč)a jedné smetany (13,- byla v akci :-))a i po odkapání se zatížením jí zbylo 630g...
    Krása... dííííííky moc za recept

    OdpovědětSmazat
  7. Naprosto vynikající dobrůtka ochucuji medvědím česnekem

    OdpovědětSmazat

Okomentovat

Diky! :)

Oblíbené příspěvky