Domácí čerstvé sojové mléko

U domácího tofu byla připomínka, že kupovaný sojový mlíko je hrozně drahý. Je to tak, tady je recept na čerstvé domácí sojové mléko, které vám nějakou tu kačku ušetří. Tohle mléko vám v lednici vydrží 1 týden a pokud budete při chuti, můžete si ho povařením s cukrem a pravou vanilkou nebo skořicí udělat na sladko.


Budete potřebovat:
1 díl sojových bobů
8 dílů vody
špetku soli
plátýnko
Pokud chcete ochucené mléko pak
cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti

Sojové boby přes noc namočte. Do dalšího dne by měly změknout a zdvojnásobit svůj objem. Pokud tomu tak není, nechte je namočené dokud se tak nestane.
Vodu slijte a boby důkladně propláchněte. Pokud si s tím chcete pohrát, můžete boby odšlupkovat, mléko má potom jemnější chuť. Nejlépe se to dělá tak, že boby ponoříte do vody a oběma rukama je o sebe třete dokud se šlupky neoddělí, jsou lehké takže zůstanou na hladině, jednoduše je scedíte.
Po částech pak rozmixujte boby na kaši, trvá to asi 3-5 minut. Přes plátýnko důkladně přeceďte. Ta hmota co vám zbyde se jemnuje Okara a dá se použít do pečení, takže nevyhazovat. Samotné mléko přiveďte do varu, pak stáhněte plamen přidejte špetku soli, eventuelně cukr, vanilku nebo celou skořici a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Při vaření mléko sledujte, rádo totiž vybublává.
Nechte schladit na pokojovou teplotu, seberte škraloup, pokud se vytvoří. Uchovávejte v lednici, kde vydrží tam až 1 týden.




 Vanilkovo - levandulový březen je tady! Nový měsíc - nové dárky na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Výborné :-) Napadá mě - a co rýžové mléko, šlo by vyrobit podobně? Je úžasně sladké a dobré, ale v obchodech je cena přece jenom vyšší :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je návod na rýžové mléko:http://lavenderfield.blog.cz/1106/ryzove-mleko Ale na internetu je návodů spousty...

      Vymazat
  2. Dobrý den,

    tady bych raději chtěla upozornit na to, že cokoliv ze sóji, co neprošlo fermentací (bohužel asi nestačí obyčejné namočení), tak je dost škodlivé.

    Něco málo k tématu je na blogu Vyživující tradice: http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja

    Jde o to, že sója obsahuje kyselinu fytovou, která se nedá tak snadno odbourat, jako u jiných luštěnin. A dále taky inhibitory proteázy, lektiny, vysokou hladinu manganu, oxaláty a fytoestrogeny. Tenhle mix způsobuje ledvinové kameny, oslabení štítné žlázy, podráždění střev, zabránění ovulaci, navíc blokuje vstřebávání Cu, Fe, Mg, Ca a především zinku z potravy.

    V USA už na to přišli a mají tam organizace, které bojují proti sóje a velké sojové lobby. Umírají jim tam vězni, protože je krmí převážně sójou.

    Je zajímavé, že v Japonsku prý nikdo nejí sóju nefermentovanou, tam o té škodlivosti asi vědí odjakživa. Bohužel, jak fermentovat sóju, aby vzniklo neškodné sojové mléko, to nevím. Ze sóji používám raději jen kvalitní, pořádně fermentovanou sojovou omáčku.

    OdpovědětVymazat
  3. no teda ta fermentace mě překvapila to musím ještě prozkoumat
    Jinak jsem se chtěla zeptat jestli nevíte kde by se dala koupit soja ve větším množství cca 5kg
    Dík Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den - k receptu - v každém případě musíte boby odšlupkovat ,obsahují velké množství škodlivin tělu neprospěšných . O té fermentaci má JItka pravdu . Asiati jedí jen fermentovanou soju ,sojové mléko a jídla z nefermentovaných bobů je moderní věc ,která vznikla v Americe při výrobě sojového oleje ,když se nevědělo ,co s tím strašným odpadem . Žádný asiat by to nejedl ani nepil bez fermentace ,protože o škodlivosti vědí . Pijí živočišné ( Čína je třetím největším producentem kravského mléka ) nebo rostlinné mléko - kokos ,mandle ap .

    OdpovědětVymazat
  5. ze sojových bobů prostě mléko nikdo neudělá, maximálně pastu, a proč mažete komentáře?

    OdpovědětVymazat
  6. Můžu se jen zeptat ? ty boby namočím tedy přes noc , nevařím je , udělám z nich pastu , k tomu vliju 8 dílů vody a znovu promixuju , pak zcedím a pak teprve vařím ?

    OdpovědětVymazat
  7. Jo to by mě taky zajímalo,jestli tam mám tu vodu vracet po rozmixování, protože když jsem slil vodu pryč, tak z kaše mi zbyl sotva panák tekutiny a ta se mi navíc zdrcla, takže mám vodu s puckama.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)