Domácí jablečný ocet

Dvě věci na úvod. Poslední publikování je trochu spartanské (nebo slávisti prominou.. sparťanské), protože mi nefunguje vlastní blog v prohlížeči, nemůžu se podívat co se mi jak zobrazuje. Tak kdyby to náhodou bylo každý pes jiná ves, tak mi to odpusťte. Druhá věc je: poděkování Veronice a to tak že obrovské!
Tenhle návod mi přijde na jaro skvělý, dost z vás má asi nějaké to jablko z minulého roku, které není ani na vyhození ani už na jezení. Tady je jedna možnost jarní recyklace bez popelnic.


Budete potřebovat
1kg jablek

Nastrouhaná jablka se slupkou i jádřincem zalijeme ve skleněné nádobě 3l vody asi 5cm nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme týden na teplém místě. Dvakrát denně promícháme. Po týdnu scedíme, vymačkáme a dáme na 14 dní do tmy (do spíže). Poté přecedíme a v uzavřených lahvích uchováváme v ledničce. 
 


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. Jablečný ocet se udělá i sám, když necháte příliš dlouho stát lahev s jablečným moštem. Popřípadě když vám zkysne mošt, nechte ho zkysnout ještě víc a výsledkem bude ocet. Lenny

    OdpovědětVymazat
  2. Pro toho kdo by se chtěl divit =) tak klasicky "kvasný lihový" ocet se dělá z pilin...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vůbec ne. Hobliny(piliny) se používají na zaočkování octových bakterií, které vytvoří povlak(biofilm) a tím se nechavá protékat roztok lihu, který se přeměňuje na octovou kyselinu.

      Vymazat
  3. má pak tento domácí jablečný ocet nějakou omezenou trvanlivost? Alespoň zhruba? Díky Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by mě také moc zajímalo,jak dlouho to vydrží. Díky Radka

      Vymazat
  4. Mě by zajímalo kolik toho octa nakonec bude..

    OdpovědětVymazat
  5. Můžu použít tento ocet i na praní?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)