Domácí citronový extrakt (bio & bezedný)

Jednu dobu jsme doma ujížděli na kombinaci měkký tvaroh + cukr + citronový extrakt. Jedli jsme to jen tak nebo s piškotama. Jednoduchý osvěžující dezert. Pak mě jednou napadlo se podívat z čeho že je ten extrakt udělaný, a chuť mě přešla. Tahle citrońová pohádka patří do sběru nebezpečného chemického odpadu a ne do naší kuchyně. Teď se dělá domácí bio a za zlomek ceny té jedůvky, trvá 6 týdnů, tak je nejvyšší čas vyrazit pro citronky.



Budete potřebovat:
10 citronů (chemicky neošetřených - tzn. od známých, příbuzných, nadšených indoorových zahrádkářů nebo bio - prosím vás za vaše vnitřní orgány, v tomhle se nešiďte) 10 bio mě přišlo na 100,- kč
láhev vodky (vzala jsem tu nejlevnější 78,-Kč, protože je tam stejně jen od toho, aby navázala aroma)
zavařovačku

Citrónky omyjte a nastouhejte kůru najemno. Smíchejte s vodkou, protřepte a nechte 6 týdnů pracovat s ob-denní (nebo jak si vzpomenete) protřepačkou. Potom používejte do dezertů, zákusků, pečení, vaření. Po odlití opět dolívejte vodku.

Z citronové šťávy, která vám zbyde po oloupání si udělejte pořádnou citronádu - přidejte vodu, med, snítku tymiánu, kdo si troufne i led. Nic lepšího na pití v tomhle počasí neznám.



 Vanilkovo - levandulový březen je tady! Nový měsíc - nové dárky na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. z té citronové štávy lze udělat bezvadný sorbet poměry si již nepamatuji ale je to voda ,šťáva a cukr výborné

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně se z té chemie neposerte. Víte prd o čem to je, ale hlavně si módně kvíknout!

    OdpovědětVymazat
  3. já znám taky skvělý recept na nakládané citrony v soli, jsou úžasné do jídel, ve spojení s kuřetem na verjucu nepřekonatelné.

    OdpovědětVymazat
  4. ...nejsem až takový bio-fanatik, ale nemusela by být na bio extrakt i bio vodka?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)