Domácí odstraňovač vodního kamene

Kolikrát příjde tak pěkný mail, že se s ním nedá udělat nic jinýho, než se podělit: '...pokud jsem se dobře dívala, nemáte mezi recepty návod na odstraňovač vodního kamene, tak pokud máte zájem, přispěla bych také svou trochou do mlýna. Jednou jsem se totiž podívala na zadní etiketu odstraňovače Ecover, který stojí cca stovku, a zjistila jsem, že se v podstatě jedná o roztok kyseliny citronové. 


Budete potřebovat
300g kyseliny citronové (seženete tady)
1/2 litru vody
láhev s rozprašovačem

Takže můj recept je tento: ohřát 0,5 l vody, rozpustit do ní tolik kys. citronové, co to dá, nechat zchladit a nalít do lahvičky s rozprašovačem, která nám zbyla po tom nepoměrně dražším kupovaném odstraňovači. Funguje to úplně stejně a mohu potvrdit, s naší tvrdou vodou je to můj téměř každodenní pomocník Moc fandím vaší aktivitě. Lidi za svou zdechlost a barevné lahvičky platí fakt moc peněz navíc. Kdyby ty věci aspoň byly o tolik kvalitnější, mnohdy je tomu ale spíš naopak. Takže jak jsem už psala, nemůžu se dočkat, až si tady udělám svou malou laboratoř a začnu mimo jiné naší malé prát plenky v něčem, o čem vím, co to obsahuje. Mějte se moc hezky, zdraví mamina z Valašska.'
Díky Helčo!


Květen nám už dotikává...! Skořicová nivana na Essential.cz.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí krém na opalování SPF 30 Domácí tablety do myčky


Komentáře

  1. Jen citronka jde trochu cítit... lepší to dělají s askorbovkou - jednak nepodporuje tolik korozi, jednak jde méně cítit. Je dražší, ale lepší, hlavně do expresso automatů apod... JF (f.....a.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. No kéž by všechny čističe a odstraňovače "smrděly" jen jako kys. citrónová.. to ta koroze mě vadí víc. ale jinak co by odstrańovač vodního kamene je k.c. opravdu geniální..

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna dnes mě u přečtení zadní etikety prostředku na čištění koupelen napadlo to samé.........prostě koupit kyselinu citronovou, použít už vyprázdněný obal od zmiňovaného prostředku a vše namíchat......jen s tím poměrem vody jsem si nevěděla rady,takže děkuji :-) Už v minulosti jsem používala občas kyselinu citronovou např. na čištění kovové části odtoku k odpadu,takže myslím,že tohle by mělo také fungovat. A napadlo mě,že bych možná mohla do přípravku kápnout ještě pár kapek esenciálního oleje ....např.citronovou trávu a uvidí se :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem dnes konečně opravdu vyzkoušela. Namíchala jsem si na zkoušku menší množství přípravku a navíc přidala pár kapek esenciálního oleje Lemongrass. Přípravek funguje perfektně, nedráždí ruce a navíc krásně voní. Určitě doporučuji vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)