Domácí poctivá vepřová konzerva ála Iva

Mílí zlatí masomilové, zvláště vy konzervativní zpozorněte, naše milá Iva vám totiž posílá pozdravy s vepřovou konzervou. Nemůžu posoudit, tak pro vás přepisuji a doufám, že ve vašich domovech, kancelářích, polích, lukách, ulicích vyvolám pravé vepřové veselí.

Iva píše: 'Čínskou vepřovou konzervu dělám už nějaký čas. Doufám, že se recept bude hodit i vám. Nejsme masožrouti, protože ty koupené konzervy a paštiky by nežral ani pes, ale po tomhle se u nás zapráší, věřím, že i u vás a v každé poctivé kuchyni.'



Budete potřebovat:
1 kg prorostlejšího bůčku bez kosti
1 kg plecka
1/2 lžičku mletého bílého pepře
3 lžičky mořské soli 
2 lžičky mletého cukru
česnek

Kůži z 1 kg prorostlejšího bůčku bez kostí odříznu, bůček nakrájím na kostky 3×3 cm, 1 kg plecka na 2×2 cm, vše naložím s 1/2 lžičkou mletého bílého pepře, 3 čaj. lžičkami mořské soli / kdo má rád slanější přidá /, místo pragandy / na doporučení řezníka/ 2 čaj. lžičkami mletého cukru, kdo chce, může podle chuti přidat i prolisovaný česnek. Uložit v chladu na 3 dny a občas prohňácnout (nejlépe rukou).
Vařím v tlakovém hrnci cca 1,5 hod. s 400 – 500 ml vody a odřízlou kůží z bůčku (v celku).
Potom rozšťouchám, kůži rozemelu, popř. rozmixuji, přimíchám ke šťouchandě, plním do sklenic a zavařuji nejméně 30 minut.
Používáme na chleba, na špagety, do rizota, francouzských brambor…



Květen patří pracujícímu lidu! Skořicová nivana na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí Cheeseburger jako od McDonald's Domácí chleba

Komentáře

  1. Prý zazněl dotaz na množství konzerviček. Včera jsem z celkem 3kg masa vyrobila 8 malých třetinkových skleniček této super nešizené dobroty. Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Protože máme vepřovku rádi a v obchodě se žádná masová nedá koupit, tak si hodně podobnou děláme doma sami. Pak jen namazat na čerstvý chléb, posypat cibulkou a pepřem....hmm, už se těším na večeři!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, určite vyskouším. Kolik tak má taková konzerva trvanlivost? Je potřeba skladovat v lednici?

    OdpovědětVymazat
  4. nazdar nevim ktery chytrak prisel nato ze z vyvareneho masa bude dobra konzerva.zkuste to jinak maso nakrajim asi tak jako ten chytrak hodim do vetsi mysky plec a bucek predem odvazene na 1kg 2dkg soli mleteho pepre dle chuti muzete dat kousek kuze syrove ona se rozvari pri sterilizaci ja ji nedavam radne promicham ale ne dlouho a plnim do sklenic zavickuji a dam varit do el.zavarovaciho hrnce a steriluji na bod varu nekdy staci 96 stupnu c.
    a to 2,5 az 3hod. pro jistotu kazdy hrnec vari na jinem stupni teploty po tomto case sklenice vyndam pozor ve sklenicich jeste probiha var po asi 10seti min.slenice otocim a necham vystydnou zpet je otacim az uplne schladne aby sadlo bylo u dna maso bude stavnate jeste dodatek tech ingredienci cesnek cibul sl.paprika nabo ostra dle vlastni chuti si zamichejte zaroven se soli vodu nedavam mam rad ve vlastni stave tato konzerva vydrzi i nekolik roku u me vetsinou ne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)