Domácí konopná mast

Některé léčivé rostliny žijí, díky nám lidem a naší tendenci se soustředit jen na tu neokatější vlastnost, doslova na pokraji společnosti. Nějakou zvláštní náhodou většinou začínají na K.. kopřiva, koka, konopí..



Žvýkačky z lisů koky si asi neuděláme, ale konopnou mast, no o tu jste si přímo řekli a není to náhoda, konopná mast je totiž doslova elixírem zdraví: účinky má protizánětlivé a hojivé (THC - aktivní složka konopí má výrazné antivirální účinky a jeho psychicky neaktivní prekursor kanabidiol (CNB) je nositelem antibiotických účinků). Že k léčivému působení je zapotřebí obou látek, které působí ve synergii, dokázala již v 50. letech dodnes mezinárodně citovaná práce československého vědeckého týmu prof. Kabelíka), analgetické (proti bolesti),  uvolňující (uvolňuje svalové napětí, křeče), a prý dokonce snad i afrodisiakální (nedávno provedený vědecký výzkum dokázal zvýšení pohlavní touhy u krysích samiček, ale praxe ukázala, že takto působí i na člověka, a to u obou pohlaví)
Pomáhá při spáleninách – zchladit pod proudem studené vody a okamžitě natřít silnější vrstvou masti, po vstřebání znovu namazat, léčí všechny druhy oděrek, povrchních říznutí, zanícené póry (akné), boláky vzniklé ucpáním žláz za uchem (i u zvířat), zarostlé nehty, kuří oka, opary, některé plísně včetně bílé nehtové, některé druhy lupénky a atopických ekzémů, ekzém na loktech,  lehké artritické (do II. stupně) a revmatické bolesti, strnulá šíje, bolesti zad, záněty a otoky žil, bércové vředy, pohmožděniny jako natlučené koleno, výron a svalové bolesti, menstruační bolesti , hemeroidy, chronický zánět hrtanu (vhodné je mast aplikovat s Priessnitzovým obkladem), začínající rýma, nachlazení a bolest v krku (napomáhá k uvolňování hlenu - natřít nos a čelo, namasírovat krk a převázat šátkem); pomůže i při astmatických obtížích, protože uvolňuje dýchání, migrény, bolesti hlavy (natřít čelo a spánky). No co dodat, pokud doma ještě máte lékárničku, tak ji odneste kam patří a začněte míchat..

Budete potřebovat:
150g vazelíny (koupíte v lékárně nebo si ji udělejte sami doma)
150g  nerafinovaného bambuckého másla (seženete tady)
20g mandlového oleje (seženete tady)
250 gr volně sypaných celých sušených listů konopí, 1/4  by měla být z sušených samičích květenství (palic - které by měly pocházet z kvalitních modelů). Palice je možno nahradit drobným listím z indoorových modelů.

Rozpusťte vazelínu. Sušené listy rozďte nahrubo, vhoďte do kastrolu a za častého míchání pomalu 'smažte' asi 20 minut.  Nechte trochu vychladnout, opatrně přidejte 2 díly vody a vařit asi 1,5 hodiny, odstavte a nechte vychladnout, již nemíchat. Vychladlý kastrol dát přes noc do ledničky. Další den opatrně seberte ztuhlý tukový škraloup a vodu se zbytky listů a stonků vylijte.
Ze škraloupu ještě vytlačte vodu, dobře prohníst a natlačit do širší nádobky s volnějším uzávěrem a nechat  v temnu proležet tak dlouho, než uvnitř dojde k alkoholovému kvašení (2-3 týdny).
Do uleželého mixu přidejte 150g bambuckého másla a mandlový olej, rozpustit vše v hrnci, uhřívat tak dlouho, dokud se z ní uvolňuje nepříjemný zápach po kvašení, a přecedit přes hrubší cedník. Přidat jemně rozdrcené palice, nalít do menší a vyšší nádoby (zavařovačky) a za občasného míchání vařit ve vodní lázni asi hodinu, až se na povrchu začne vytvářet pěna. Nechat vychladnout, zavřít nádobu a uložit na chladné a temné místo. Za týden opět povařit ve vodní lázni a za další týden znova.
Hotovou mast přeceďte přes čisté plátno.
Mast ještě můžeme vylepšit přidáním máty (seženete ZDE) nebo
konopného oleje (pro léčbu kožních nemocí a afekcí).
Také se osvědčilo přidání kadidla (seženete ZDE), které má některé podobné účinky jako konopí. Rozlít do kelímků (seženete ZDE), nechat ztuhnout. Uchovávejte v chladnu, zvlášť v případě, že jste do masti přidali konopný olej, který rychle podléhá rozkladu.
Mast by se měla spotřebovat do 6 měsíců, pokud je v ní konopný olej, tak nejlépe do 3 měsíců.


S láskou, respektem a obdivem adaptováno z http://www.bushka.cz/ganjaweb/mast.html.

Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí krém na opalování SPF 30 Domácí hydrofilní olej>


Komentáře

  1. Léta dělám úspěšně podle jiného daleko jednoduššího receptu, mastička funguje úplně skvěle. Používám kokosový tuk, který dobře vstřebává účinné látky. Přidávám trochu včelího vosku a listy před výrobou vždy dekarboxyluji.
    Recept:

    Konopná mast od pana Ponikelského

    Číslo příspěvku:#4 Příspěvek od Jedubabka » 17:55 26.04.2010

    autorem receptu je pan Josef Ponikelský

    Konopná mast od pana Ponikelséko

    Suroviny pro výrobu konopné masti

    * při normální teplotě usušené samičí rostliny konopí, ručně rozdrcené (nikoliv na prášek)
    * 100% rostlinný tuk na smažení - např.: IVA, VISA, LUKANA; nelze použít vyškvařené vepřové sádlo

    Postup výroby konopné masti:

    250g tuku dáme v hlubokém pekáči do trouby vyhřáté na 110°C. Po jeho rozpuštění přidáme 50g konopí a rozmícháme dřevěnou vařečkou. Teplotu udržujeme na 110°C po dobu 3 hodin a občas promícháme. Po 3 hodinách luhování vypneme troubu a necháme 24 hodin stát. Poté opět zahřejeme na 110°C na dobu 3 hodin a občas promícháme. Necháme vychladnout tak, aby tuk byl ještě tekutý a prolisujeme jej přes plátýnko (např. hadr z prostěradla). Mastička je hotova a plníme ji, pokud možno ještě tekutou, do kelímků. Zbylý konopný odpad lze ještě jednou vyluhovat. Postup je stejný, pouze použijeme poloviční množství tuku. Kvalita a účinky jsou stejně dobré jako u mastičky vzniklé z prvního luhování.

    Účinky konopné masti:

    Mast má antivirové, antibiotické, protiplísňové účinky. Pomáhá při zánětech, opruzeninách, proleženinách, oparech, ekzémech, poúrazových artrózách, bércových vředech, tlumí artritické bolesti atd.

    Aplikace konopné masti:

    Jednou až třikrát denně potřebná místa slabě natřít. Výjimečně se může objevit přecitlivělá reakce v místě aplikace napuchnutím.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    já dělám podobnou, ale místo tuku používám vazelínu z lékárny. Vazelínu rozpustím na mírném plameni, nasypu tolik sušené byliny, aby byla zcela ponořená, troubu nastavuju na 106 stupňů. Mast "peču" několikrát (3-5x) po sobě, při posledním pečení lze přidat i další sušené nebo čerstvé bylinky - řepík, levanduli, měsíček, příp. i včelí vosk. Poslední den už mast pouze zahřeju do tekutého stavu, přecedím přes starou silnější punčochu a ještě teplou plním do kelímků. Máme vyzkoušeno, že funguje na bolavé klouby, suchou a ztvrdlou kůži i na ekzémy.

    OdpovědětVymazat
  3. Prodám silnou konopnou mast. Vhodná pro kožní problémy, ale i bolesti kloubů, svalů, zánětů a jiných problémů.

    Složení: indické konopí(pěstované na koňském hnoji), kokosový olej, levandulový olej, včelí vosk.

    Vyzvednutí v Brně, nebo pošlu poštou i do sk.

    yogin@email.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)