Domácí čerstvé a voňavé rohlíky

Milé a zlatý.. děkuji vám za bezbřehou trpělivost, kterou jste prokázali týdenním čekáním na domácí rohlíky. Vím, že netrpělivých vás je taky dost a tak se těším na dloubání a srovnání.
Děkuju všem, kdo přišli na sobotní Jiřák, byl to den, kdy tam bylo, co pamatuju, nejkrásnější počasí. Neděkuju dařbujánovi, co mi tam šlohnul kytku, kterou jsem koupila Zuzance, která mi v tu dobu hlídala děti a já, ona a pár nešťastných vyvolených ví, že to není žádná jednoduchá činnost.

Do Prahy jedu zas za týden, tentokrát na skok do Sama doma (29.10), v plánu je tentokrát domácí bylinková lékárnička. Tak se koukejte !


Budete potřebovat:
1kg hladké mouky
0,5 litru vlažného mléka
250ml vlažné vody
100ml oleje
2 lžíce sušeného droždí
2 lžíce octa
3 lžičky soli 
2 lžičky cukru 
0,5 lžičky mletého kmínu
mléko na navlhčení při balení rohlíků
sezam, mák, sůl nebo nic na posypání

Všechny ingredience nechte stát při pokojové teplotě. V míse důkladně smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr.
Zvlášť smíchejte olej s vlažným mlékem a postupně přilévejte mouky s droždím.
Smíchejte vlažnou vodu s octem a pokračujte v přilévání až vznikne měkké těsto. Přehoďte na vál a zpracujte, aspoň 10 minut, ať do těsta dostanete co nejvíc vzduchu. Hotové těsto je hladké, vláčné a nelepí se. Na teplém místě nechte 1 hodinu kynout.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, vykrájejte trojúhelníky, které pomocí štětce navlhčete mlékem po celém povrchu, pak smotejte do 'rohlíkoútvaru'. Posypte dle libosti. Pečte na 200°C na papíře nebo vymazaném plechu cca 20 min.
Jo a nezapomeňte si upéct domácí chleba.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí křížaly z jablíček



Komentáře

  1. 250 ml oleje? Tolik tuku se nedává ani na vánočku, proč do rohlíků?
    1 kg hladké mouky, 600 ml mléka, 50 ml oleje, 4 lžičky soli, kostka droždí, lžička cukru, lžička mletého kmínu...a máte rohlíčky nebo houstičky obzvláště vypečené.

    OdpovědětVymazat
  2. Nepíše se zde 100 ml oleje??? :-D Nejdříve čtu,pak komentuju....

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda se brobírám všemožnými domácími recepty - jak na to...., zaujal mne tady právě recept na rohlíky...
    Jestli mohu, recept mě naučila sousedka, kdysi hodně dávno, když doma už skoro nic ve spíži nebylo, jen kousek kvasnic, trocha mouky, sůl.
    Z vlažné vody a špetky cukru udělat třeby z půlky kostky kvasnic kvásek, který se přidá do prosáté hl. mouky- špetka soli a něco rozpuštěného sádla, nebo oleje. Recept je bez vejcete...!! Udělá se klasické těsto, nechá vykynout a poté se na vále ušoulá dlouhej copan,průměr cca 1-2 cm, ještě nakyne- a ze tří cca 8cm dlouhého copánku se pletou malé pletýnečky. Mohou se posypat kmínem, solí, mákem. opět nechat chvilku v teple- peče se ve vyhřáté troubě, po vytáhnutí - jako u každého kynutého těsta se rychle pokropí studenou vodou, aby byly křupkavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete prosím upřesnit množství jednotlivých surovin na rohlíky? Už jsem je párkrát zkoušela, ale pořád to není ono. Dcerka nemůže vejce, takže se recept pro nás velmi hodí.

      Vymazat

Okomentovat

Diky! :)